MindShift rotation180 Professional Deluxe hátizsák

0

Egy vallomással tartozom. Soha nem tudtam kirakni a Rubik-kockát. Legfeljebb egy-két oldalát. Krónikusan nincs türelmem a logikai játékokhoz. Olyan igazi bűvös kockás hangulat kerített hatalmába a tesztben szereplő hátizsák láttán is. Azaz először egy kis megdöbbenés, hogy mekkora, és csak másodjára az ezernyi különböző módon nyíló csat, zár és zseb láttán. Egy ekkora zsák cipelése és használata nem csak a testet, az elmét is pallérozza.

A következő meglepetés a táska márkája nyomán ért. Biztos voltam benne, hogy az elejére varrt apró cetlin a ThinkTank neve szerepel, hiszen a termék kialakítása egy az egyben az amerikai céget idézte. A betűtípus és a márkanév csengése stimmelt is, a cetlin azonban a MindShift felirat fogadott. Szó sincs azonban itt távol-keleti másolatról, a márkás termék ötleteinek koppintásáról, mivel a MindShift is tengerentúli termék, mégpedig a ThinkTanké. A 2012 végén alapított MindShift leányvállalat elsősorban a természetjáró fotósokat célozza meg, míg az anyacég a városi fényképezés és a riportfotósok igényeinek próbál megfelelni.

A MindShift márkanév alatt egyelőre nem túl széles kínálatot találunk, a kínálat csúcsa pedig minden bizonnyal az e cikkünkben bemutatott rotation 180 Professional Deluxe hátizsák. A termék a ThinkTank Rotation 360 zsákok nagy ötletét viszi tovább, vagyis a hátulról előre fordítható alsó fényképezőgép tároló rekeszt. Itt ez annyiban változott, hogy a rekesz nem fordítható meg teljesen a csípőnk körül, csak 180 fokban húzhatjuk magunk elé.

Mi ennek a technológiának a lényege? Aki fotós hátizsákot használ, egyrészt a nagyobb tömegű felszerelés kényelmesebb szállíthatóságát választotta, másrészt azt a kompromisszumot, hogy adott helyzetben sokkal nehézkesebb gyorsan hozzájutni a felszereléséhez, mint egy sima válltáskában, vagy deréktáskában tárolthoz. A hátizsákot le kell előbb vennünk, valahová letennünk és csak úgy nyithatjuk. A Rotation 360 technológiával készült zsákok a háti alkalmatosságok derékon összecsatolható övét használják ki. A hátizsák alsó része valójában egy hatalmas övtáska, mely a derékövvel együtt kifordítható a zsákból és magunk elé húzható. Így anélkül férhetünk hozzá a fontosabb felszerelési tárgyainkhoz, hogy a hátizsákot le kéne vennünk. A MindShift rotation 180-ban kényelmi okokból nem lehetséges a teljes körbefordítás, csak jobbról húzhatjuk magunk elé az alsó részt, majd ugyanezen az úton bújtathatjuk vissza.

A kifordítható rekesz egy egyszerű, de funkcióját tökéletesen ellátó oldaltáska, kívül sötétszürke gyöngyvászon szövet bevonattal, belül felszerelés kímélő párnázattal és oldalfalakkal, és némi merevítéssel, mely nem csak a biztosabb tárolást, de a szűk foglalatából való könnyebb kifordíthatóságot is segíti. A zsák jobb oldalán alul elhelyezett különleges csatnak köszönhetően a tartó magától nem fog kifordulni. A csatot, mágneses megoldásának hála, egyszerűen összepattinthatjuk, nyitni azonban csak egy könnyed lefelé irányuló mozdulattal lehet, így a húzástól nem fog engedni. A kifordítható táskát egy karabineres szíj is biztosítja.

Az alsó rész hátulról nyitható két világosszürke, messziről is jól látható húzóhurokkal ellátott cipzárral. Ilyen hurkokat kapunk egyébként a táska összes cipzárához, jelentősen könnyítve megtalálásukat és használatukat. Belül kisebb oldalsó és a fedélben egy hálós zseb fogad. A belső cipzárokat zöld csíkokkal jelölték, mely szintén a felfedezésüket teszi kényelmesebbé. A belső rész hat rekeszre osztható az alapból adott három vékonyabb és kisebb, valamint két nagy, vastag elválasztó párnával, de persze tetszés szerint bárhogy kialakíthatunk magunknak tárolórészeket, hiszen a tépőzáras párnák bárhová feltapaszthatók. Az oldaltáska belső méretei: 31,7 x 17,8 x 17,8 cm, tehát egy nagyobb DSLR és néhány átlagos objektív, vagy külső vaku fér el benne.

Ez azonban még nem minden, hiszen a hátizsák felső része is tartalmaz egy fotótartó rekeszt, mely szintén strapabíró. Belső kialakítása hasonló az előbbihez. Itt egy hosszabb, vastagon párnázott L-alakú, és négy kisebb nagyobb elválasztót kapunk, ráadásként pedig két tépőzárban végződő gumiszalagot is, melyekkel nagyobb gépeink, objektívjeink rögzíthetők. Ez a felső rész viszonylag könnyen ki is vehető egyetlen különálló rekeszként. Belső mérete 30,5 x 35,5 x 20,3 cm. Kivétele a zsák hátuljának nyitásával történhet. Az itt tartott felszerelés nagy részéhez ebből az irányból férhetünk csak hozzá, illetve a zsák teteje felől. Ha nem szükséges nagy felszerelés szállítása, elég csak az alsó oldaltáskát használnunk erre, a hátizsák felső része pedig egyéb túrafelszerelések tárolására lesz alkalmas.

És ha már a túrázásnál tartunk! Pozitívum, hogy nem csak a fotós funkciókra, hanem a természetjárás könnyebbé tételére is gondoltak a készítők. A hátizsák gyakorlatilag minden porcikáján találunk valami egyedi csattal rögzíthető, cipzáras, vagy egyszerű gumis zsebet. A kifordítható övön, a nagy és vastagon párnázott vállpántokon, a zsák oldalain. Jár tárolóhely a vizeskulacsnak, de egyedi, szipkás víztartó tasaknak is, lesz hová felerősíteni a széldzsekit, pulóvert, és persze gondoltak a tökéletes vízhatlanságra, így a teljes zsáknak és külön az alsó résznek is jár egy-egy vízálló vászonborítás.

A rotation 180 Pro Delux tele van ötlettel, úgyhogy megvásárlása után egy jó darabig nyitogathatjuk, csatolgathatjuk a kismillió cipzárat és szíjat. Külön szíjakat kapunk bármilyen kiegészítőnk felcsatolásához, és az oldalunkon lógatható fotóállvány felerősítéséhez. Az állvány a hátizsák elején lévő zsebben is hordható, két további csat felerősítésével. Hosszadalmas lenne minden titkát felsorolni, első pillantásra tényleg egy bonyolult logikai játék.

Mindezt persze egy profi fotós táskának megfelelő anyagokkal kapjuk. A vastag és jól szellőző anyagokból készült vállpántokat már említettem, de hasonló, több centi, osztott párnázatot, és lélegző anyagokat kapott a hátlap, a zsák pedig a kényesebb helyeken belső alumínium merevítéssel ellátott. Mindez összesen 2,5 kilót, és 57 x 27 x 34 cm-es külső méretet jelent üresen. A kiegészítő zsebek nélkül több mint 37 liternyi pakolóhelyet.

Ezt a MindShift rotation 180 Pro Deluxe néven futó kirakóst tényleg élveztem, és bár a táskával ismerkedés első napjaiban bizonyára mindenkinek el kell majd gondolkodnia, hogy keresett kiegészítőjét a tucatnyi zseb melyikében találja, és ahhoz hogyan is fér majd hozzá, de abban biztos lehet, hogy felszerelését több szempontból is biztonságban tudhatja ebben a profi túrazsákban.

A Professional Deluxe-nak létezik egy egyszerűbb és olcsóbb Professional változata is, mely néhány extrával kevesebbet kínál. Nincs felső zseb, elválasztható tartórekeszes felső rész, állványszíjak, és kiegészítő szíjak. Természetesen ezeket mind egyenként megvásárolhatjuk az egyszerűbb verzióhoz.

A MindShift rotation180° Professional Deluxe hátizsákot a MindShift termékek hazai forgalmazójától kaptuk a bemutató idejére. Köszönjük!