SIRUI P-326: ultrakönnyű, szénszálas monopod

0

Bevezető

A SIRUI márka persze nem az elmúlt 10 év terméke, hiszen a céget 2001-ben alapították, de a történet bennünket érdeklő része alig öt éve kezdődött. Akkor indította ugyanis útjára első saját márkás állványait az addig inkább más gyártók beszállítójaként működő vállalat. A SIRUI Európába két évvel később, 2010-ben érkezett, ahol a német piacon vetette meg a lábát először. Az európai terjeszkedést egy regionális központ kialakítása előzte meg, így idén ősztől már annak sincs akadálya, hogy az netes közösségekben időközben népszerűvé váló termékek hivatalos disztribútoron keresztül, szervizzel támogatva Magyarországra is eljussanak.

Mostani cikkünkben a termékpalette egyik egyszerű, de annál különlegesebb termékét, az ultrakönnyű szénszálas P-326-os monopodot mutatjuk be.

SIRUI P-326 szénszálás monopod

A SIRUI P-326 szénszálas, kompozit anyagból készült monopod legkomolyabb paramétere a tömege. Bár más gyártók is készítenek szénszálas állványokat, azok sok esetben jóval nehezebbek a SIRUI P-326-nál. Hogy csak néhány példát említsek, a 160 cm-re kihúzható Manfrotto 695CX 5 szekciós monopod 600 grammot nyom, a Vanguard 167 cm-es maximális magasságú szénszálas monopodja pedig 550 gramm. Ezekkel szemben a SIRUI P-326 400 grammos tömege valóban pillekönnyűnek számít. Emellett egyébként összecsukott hossza is figyelemre méltó, hiszen csupán 40 cm.

A monopodot hat szekcióból alakították ki, ez tette lehetővé az igen rövid szállítási méretet. A szekciók kihúzása előtt a szorító gyűrűket ki kell oldanunk, melyeket összecsukott állapotban akár egy mozdulattal is megtehetünk, hiszen elég közel vannak egymáshoz. A kihúzott láb elemek rögzítésénél viszont már egyenként kell megszorítanunk a szekciókat.

A láb végén kúp formájú gumi talpat találunk, amelyet ha pár fordulattal megtekerünk, abból egy fémtüskét tudunk előhozni. Ez természetesen a durvább, köves, vagy sziklás terepen tesz majd jó szolgálatot.

A monopod felső részén 4 cm átmérőjű talpat találunk a fényképezőgépünknek. Alatta a csuklópánt felfogatása foglal helyet, amelyen túrázók számára hasznos karabíner és egy iránytű is megtalálható.
A kényelmes hordozást természetesen habosított felső rész garantálja, ez ma már egy monopodról sem maradhat le.

A szénszálas SIRUI monopodok közül ez a modell a legkisebb és legolcsóbb. Ettől létezik nagyobb teherbírású, s magasabbra húzható is, melyek ára nem sokkal haladja meg ezen termék árát.
Alumínium monopodot is találunk a gyártó kínálatában, ebből azonban csak egy változat érhető el, az 500 grammos, 154 cm magasra húzható P-306, 20 ezer Ft környékén.

Akinek fontos a kis tömeg, annak természetesen jobban a zsebébe kell nyúlni, de a P-326 sem nevezhető drágának saját kategóriájában.

A SIRUI termékekre a gyártó 6 év garanciát vállal.

A SIRUI P-326 szénszálas ultrakönnyű monopodot a AdvesPhototól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
A termék ára bruttó 32.990 Ft.

A SIRUI P-326 főbb paraméterei:

Max. magasság 155 cm
Összecsukott hossz 39 cm
Legnagyobb csőátmérő 27 mm
Legkisebb csőátmérő 16 mm
Szekciók száma 6
Terhelhetőség 10 kg
Tömeg 0,4 kg

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!