Ne zoomolj!?

0

Fél évvel ezelőtt 10 mobilfotós tippem egyike az volt, hogy ne zoomolj – bár már akkor is hozzátettem, hogy „néhány kivételtől eltekintve”, amikor optikai zoomolásra is lehetőség van. Azonban egyre fokozódó gyorsasággal változik világunk, és annak részeként a technika, ezért itt az ideje a „ne zoomolj” tanács felülvizsgálatának; mivel a mobiltelefonok között egyre általánosabbá válik a „duál-kameraság”.

A manapság megjelenő csúcskategóriás okostelefonok többségébe legalább három optikát építenek (hisz ne feledkezzünk meg a szelfi kameráról sem), de a Huawei-nél már küszöbön áll egy négy kamerás (quad-camera) mobil megjelenése is, melyben az előlapi kamerából is kettő lesz. A kétkamerás megoldások alapvetően két csoportra oszthatók:

  • Az egyikbe sorolhatók azok a mobilok, amelyeknél a két „együttműködő” kamera látószöge nem tér el (számottevően) egymástól. Ebben az esetben a legtöbbször csak monokróm képet rögzítő másodkamera jelentősége leginkább az, hogy kvázi megnöveli a fényérzékelő felület méretét, ezáltal csökkentve a zajt, avagy javítva a (főleg kevés fénynél készülő) fotók minőségét; amit a két kamerával készülő két fotó szoftveres egyesítésével érnek el.
  • A másik csoportot azok a duál-kamerás mobilok alkotják, melyben a két kamera látószöge eltérő. Tipikusan egy 24–28 mm-es (35 mm ekvivalens) nagylátószögű, és egy 48–56 mm-es normál gyújtótávolságú optika összedolgozásáról van szó, melynek eredményeként már értelmet nyerhet a zoomolás, hiszen az (igaz, egyelőre csak szűk, kétszeres tartományban, de) már optikai, és nem csak digitális. Tehát:

Ne zoomolj…

…ha csak digitális zoom áll rendelkezésedre! Akkor meg miért van mégis ez a funkció a mobiltelefonok kamerájába építve? Mert nem mindenki akar/képes használni képfeldolgozó szoftvereket, és amennyiben ez így van, a digitális zoom az egyetlen módja a kép egy részének kivágására. De jó tisztában lenni vele, hogy ilyenkor ugyanaz történik, mint ha egy fotóból utólag kivágnál egy részletet, és ezt átméreteznéd akkorára, mint amekkora az eredeti kép volt. Nyilván nem szorul magyarázatra, hogy ez a képminőség romlásával jár, mégpedig a nagyítás mértékével arányosan romló minőséget eredményezve. Mindez már az alábbi, kis méretű képeken is jól látszik:

12 MP elég?

Miért is teszem fel a kérdést? Mert ha nem érdemes digitálisan zoomolni, de nem tudsz közelebb menni a témához, és utólag mégiscsak le kellene vágnod a képről a felesleget, akkor hamar kevés lehet az eredetileg 12 MP-es képméret (persze minden attól függ, hova szánod a képed – internetes profilképnek az is bőven sok, ha csak 1 MP marad a 12-ből). Mégis leragadni látszanak 12 MP-nél a telefongyártók (nyilván kisebb méretben könnyebb jó minőséget produkálni, kisebb képet gyorsabban fel lehet dolgozni, ráadásul a telefon tárhelye is lassabban telik meg) – de ha bejön a képletbe az optikai zoom is, akkor már nem is olyan nagy kompromisszum mindez. Vagyis:

Zoomolj…

…amennyiben optikai zoom is a rendelkezésedre áll! De tegyük hozzá: csakis az optikai zoom mértékéig, hiszen azon túl már ismét csak digitális zoomról van szó. Tehát ha gyakran vonzanak távoli témák, melyeket nem tudsz elég közel hozni egy mobilba épített átlagos nagy látószögűvel, akkor mindenképp válassz duál kamerás telefont, mégpedig olyat, amiben optikai zoomolásra is lehetőség van! Szerencsére egyre nagyobb a választék e téren – ezen az oldalon viszonylag könnyen megkeresheted a neked valót (de ne felejtsd el – amiről már szó volt –, hogy nem minden duál kamerás telefon képes optikai zoomolásra).