Irix 15mm f/2,4 (Blackstone) – teszt

0

Felépítés

Nem mondok újdonságot, ha kijelentem, hogy néhány éve nagyon fellendült a manuális élességállítású objektívek piaca.
Ennek különböző okait sokáig lehetne keresgélni, de annyi biztos, hogy a DSLR-ek LiveView élőkép módja, illetve a MILC-ek remek nagyítású kézi élességállítási lehetősége sokat nyomott a latba.

Míg régen csak a viszonylag kis méretű optikai kereső képét tudta a fotós arra használni, hogy kézzel élességet állítson (jobb esetben mikroprizmás törőék is segítségére volt a keresőben), manapság már a gép hátulján lévő LCD-n kiváló nagyítású képet kaphatunk, amely a teljes képkocka csak egy apró részletét mutatja, így könnyedén állíthatunk be kézzel tökéletes élességet (objektív tesztjeink során egyébként mi sem hagyatkozunk minden képnél a tévedni képes automatikára, statikus témáknál kézzel állítunk élességet).

Talán a legnépszerűbb és legismertebb manuális objektíveket (is) készítő gyártó a koreai Samyang, rajtuk kívül azonban sok-sok kisebb-nagyobb gyártó próbál szerencsét ebben a piaci szegmensben.

Itt új belépőnek számít az Irix objektíveket gyártó TH Swiss, hiszen jelen tesztünk tárgyát, az első Irix objektívet tavaly, azaz 2016 áprilisában jelentették be.

A TH Swiss AG-ről túl sokat nem tudunk, csupán annyit, hogy egy svájci cégről van szó, amely vezetésében egy svájci és egy lengyel üzletember dolgozik.
Az objektívek külső megjelenését Svájcban tervezik, de a gyártást a kedvezőbb ár érdekében Dél-Koreában végzik.

A cég első objektíve az Irix 15mm f/2,4 fix nagylátószögű objektív volt, amelyet kétféle dizájnnal is piacra dobtak. Az egyik a nálunk járt drágább Blackstone, a másik a kedvezőbb árú Firefly.

A két objektív között optikai felépítésben nincs különbség, csupán a külső kialakításban van eltérés, így a tesztfotóink elviekben a Firefly modellre is érvényesek.
Míg a Blackstone teljesen fém kivitelű, külsejét karcálló alumínium és magnézium ötvözete burkolja és sűrűn bordázott fókuszgyűrűvel rendelkezik, a könnyebb Firefly belül ugyanúgy alumíniumból épül fel, burkolata azonban műanyag, fókuszgyűrűje pedig lazább textúrájú, illetve egy kidudorodás is helyet kapott rajta a könnyebb forgatásért.

További apró eltérés, hogy a Blackstone változatnál gravírozott fluoreszkáló feliratokat találunk, amelyek UV fényben enyhén világítanak (de a feliratok nem rendelkeznek foszforeszkáló tulajdonsággal, azaz sötétben nem bocsátanak ki fényt).

Mindkét típus rendelkezik időjárásálló szigetelésekkel, azonban a Firefly modellnél a frontlencsén nincs vízlepergető bevonat.

A TH Swiss Irix 15mm f/2,4 objektíve 15 lencsetagból épül fel, ezek közül három nagy törési mutatójú (HR – High Refraction), kettő extra alacsony szórású (ED – Extra Low Dispersion) és két aszférikus, így a lehetőségekhez képest igyekeztek kis méretnél maradni, de a képminőség terén nem engedtek kompromisszumot: odafigyeltek a színhiba minimalizálására, a geometriai torzítás csökkentésére és a képsarkokban is a helyes leképezésre.

A 15 mm-es gyújtótávolság full-frame szenzoros fényképezőgép esetében 110 fokos átlós látószöget eredményez, APS-C gépnél 84-88 fokos látószöget kapunk.

Az élességállítást minden esetben kézzel kell végeznünk, fókuszmotor nem került az objektívbe. Az objektív egyébként belső élességállítású, így a frontlencse se nem fordul el, se nem mozog előre-hátra élességállítás során.

A 4 cm-es frontlencse elé 95 mm átmérőjű szűrőket helyezhetünk, illetve emellett van lehetőségünk hátulra zselatin szűrőt is behelyezni. Ilyet a gyártótól is beszerezhetünk, náluk 29×29 mm-es méretben érhetők el ND4-es (2 Fé-es), ND8-as (3 Fé-es) és ND16-os (4 Fé-es) ND szűrő.


Ha mégis a nagyobb méretű menetes szűrők mellett döntünk, akkor jó hír, hogy a gyárilag mellékelt napellenzőn egy kinyitható ablakot alakítottak ki, ahol könnyedén elforgathatjuk a polarizációs szűrőt.

A frontlencse védőkupakját természetesen úgy alakították ki, hogy azt napellenző használatakor is könnyedén levehessük.

Az objektívhez fém dobozt és egy kemény tokot is ad a gyártó, a Firefly esetében puha tokot kapunk.

Az objektív specifikációja:

Irix 15mm f/2,4
Gyújtótávolság 15 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 110°
Legszűkebb blende F22
Felépítés 15 lencsetag 11 csoportban,
3 HR, 2 ED, 2 Asph tag
Fókusz rendszer belső élességállítású manuális
Rekesz 9 lamellából
Közelpont 25 cm
Legnagyobb nagyítás 1:9
Szűrőmenet 95 mm
Hátsó szűrőtartó Igen, 30×30 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
114 mm × 100 mm
Tömeg 581-685 gramm (kiviteltől és bajonettől függően)
Gyári kiegészítő szűrő forgatásánál használható ablakkal rendelkező napellenző
kemény tok (Blackstone)
puha tok (Firefly)

Használati tapasztalatok

A nálunk járt Blackstone változat valóban prémium minőséget képvisel. Fogása igazán remek, fém külseje pedig komoly robosztusságot sugall.

Az objektívet könnyűnek nem nevezhetjük, de nem is a nehéz kő kategória (bőven 1 kg alatti a tömege).

A gyönyörűen fénylő bajonett körül a nedvesség bejutását gátló gumi szigetelés fut körbe, ami utal az időjárásállóságra. Szigetelés egyébként a fókuszgyűrű körül, az objektív belsejében is megtalálható.

A fókuszgyűrű forgatása nem túl nehéz, bár 50 cm és 25 cm közötti tárgytávolságoknál kicsit keményebb járású, mint a végtelenhez közeli részeknél. Apropó végtelen tárgytávolság, a fókuszgyűrű a végtelen pontnál enyhén megakad, így anélkül is könnyen megtalálható a végtelen fókusz, hogy szemünket levennénk a gép elől. A végtelen pont pontosságát egyébként az objektív alsó részén lévő csavarral kalibrálhatjuk (már ha egyébként nem lenne pontos és merünk hozzá nyúlni – inkább bízzuk szakemberre!).

A teljes tartomány bejárásához 160 fokkal kell elforgatnunk az élességállító gyűrűt, amely precíz beállítást tesz lehetővé.
A fókuszgyűrűn lévő távolságskálán 25 cm, 30 cm, 40 cm, 50 cm, 70 cm, 1 méter, 2 méter, 3 méter és végtelen jelzéseket találunk, valamint F8, F11 és F16 blendéhez tartozó mélységélesség skálát, sőt, a hiperfokális távolságot jelző rovátkát is.
A kézi élességállítás általában jól kivitelezhető, ehhez persze jó LiveView képességű vázra is szükség lesz.

Az objektív különlegessége még, hogy a fókuszgyűrűt az előtte lévő gyűrűvel rögzíthetjük, így véletlen elállítódását megakadályozhatjuk. Üröm az örömben, hogy ez a rögzítő gyűrű annyira közel van a fókuszgyűrűhöz és annyira keskeny (mögötte közvetlenül már elkezd szélesedni az objektív), hogy igazán nagy kihívás úgy rögzíteni a fókuszgyűrűt, hogy az ne mozduljon el. Gyakorlatilag csak ujjbeggyel tudunk hozzá közel kerülni, így viszont nehéz a szükséges erőt kifejteni.

Külön figyelmesség még a gyártó részéről a napellenzőn kialakított kis ablak, amelynek köszönhetően a felcsavart polárszűrő akkor is könnyedén elforgatható, ha napellenzőt is használunk.

Focus breathing jelenséget nem tapasztaltunk, azaz a közelpontra állított élességnél nincs jelentős látószög változás a végtelen tárgytávolságéhoz képest.

Kapcsoló, vagy más további kezelőszerv nem került az objektívre.