NEF konvertálás

0

Az utóbbi másfél évben több helyen hangoztattam a RAW formátum egyéb fájlformátumokkal szembeni előnyeit, de minden alkalommal megjegyeztem, hogy egyelőre használati értékük ezeknek a fájloknak az én szememben nincs. A formátum előnye, hogy a fájlba a képérzékelő lapka jele feldolgozatlanul kerül be. A hátránya, hogy ezeket a fájlokat át kell alakítani valami képfeldolgozó programok által is érthető formátumra (JPEG, TIFF, stb.). Próbálkoztam már több fényképezőgép (Nikon D1, Canon G1, Canon EOS-D30) RAW formátumának konvertálásával is, de mindig arra az eredményre jutottam, hogy a művelet annyira idő- és erőforrásigényes, hogy nagyon kevés olyan felhasználási területet illetve felhasználót tudok megnevezni, amikor/akinek megérheti a nyers fájl használata. Az állításom eddig talán megállta a helyét, de úgy tűnik, hogy lassan megoldódni látszik a probléma.

Hardver


A programokat a következő konfiguráción próbáltam:
„””•””” Athlon Thunderbird 1,2 GHz
„””•””” 1GB RAM
„””•””” Quantum Fireball lct20 30
„””•””” Windows 2000 Professional
A lenti táblázatban megadott időket ezen a konfiguráción mértem.

A Puskás Fotó jóvoltából nálunk járt Nikon D1X mellé megkaptuk a külön megvásárolható Nikon Capture legújabb 2-es változatát is. A Nikonnál ez a program végzi a RAW fájlok konvertálását JPEG vagy TIFF formátumba. Mivel a szoftver nem jár a fényképezőgép mellé, a piacon megjelent két olyan shareware program is, amely képes ezeknek a fájloknak a konvertálására. Mivel mind a három program egy időben elérhető volt, kézenfekvőnek tűnt, hogy összehasonlítsuk őket.

A RAW formátum előnyei és hátrányai

Előnyei Hátrányai
  • Mivel csak a CCD egyes pixelei által rögzített információt menti, így jelentősen kisebb fájlt generál, mint egy hasonló TIFF fájl.
  • Pixelenként (jelen esetben) 12 biten tárolja a fényerőt, így a színmélység jobb, mint JPEG vagy TIFF használata esetén.
  • Az információ módosítás nélkül kerül a fájlba. Ez tekinthető gyakorlatilag a digitális negatívnak.
  • A fényképezőgépen beállított értékek benne vannak a fájlban, így ha azok megfelelőek, a konverzió mehet azok alapján is.
  • Mivel RAW formátumok nem szabványos elterjedt formátumok, a képfeldolgozó programok nem tudják megnyitni őket, így vagy plug-in-re vagy pedig külön programra van szükség a konvertáláshoz.
  • Az utómunka hosszabb, bonyolultabb, mint TIFF vagy JPEG esetén, így mérlegelendő, hogy melyek azok a munkák, amiket érdemes RAW-ban készíteni és melyek azok, amelyeket nem.

Tesztkép
Ugyan a raw formátum nem elsősorban a rosszul sikerült képek javítására való, de mivel érintetlen CCD információt tartalmaz, a javítás lehetősége jobb, mintha JPEG-ből dolgoznánk. Ezért a próbához egy rosszul sikerült képet választottunk.

A kiválasztott kép
Eredeti NEF fájl

Nikon Capture 2
Az összehasonlító teszthez elsősorban azért kezdtem hozzá, mert a Nikon Capture telepítése és első próbálgatása után rájöttem, hogy ma már nem is jelent akkora erőfeszítést a RAW fájlokkal való munka, mint amilyen korábban volt (vagy amennyire úgy éreztem). Mivel a Nikon Capture korábbi verzióit nem tudtam kipróbálni, azok teljesítményéről nem tudok nyilatkozni, de ez a változat számomra hihetetlenül gyorsan és flottul működött. Korábban a Nikon Nef fájlok konvertálását Bibble és a Qimage Pro 2001 szoftverekkel próbálgattam, de miután nem tudtam kivárni, felhagytam a próbálkozással és szinte leírtam magát a formátumot is.

A Nikon Capture 2 kezelőfelülete munka közben

A Nikon Capture egy sok ablakos rendszer. A főablakban jelennek meg a megnyitott képek (érdekes, hogy az Open ablakban egyszerre csak egy kép jelölhető ki, de a munkaterületen több kép is lehet nyitva egyidejűleg), míg ettől az ablaktól függetlenül mozgatható ablakokban állíthatók a kép jellemzői (fehéregyensúly, méret / felbontás, görbék, expozíció / élesség / kontraszt / tónus / szín, színegyensúly, unsharp mask). A megnyitott képen a változtatások azonnal láthatók, nem kell sokat várni. Az egész úgy működik, ahogy kell.

Természetesen lehetőség van egész képsorozatok gyors konvertálására (batch). Ilyenkor a program az egyszer beállított értékeket húzza rá az összes képre. Ha a képek azonos körülmények között készültek, akkor a legtöbb esetben ez jó is, később úgyis lehet finomítani. Ha 16 bites TIFF formátumba mentjük el a képet, akkor pedig úgyis benne lesz minden információ, így később bőven lesz lehetőség a finomhangolásra. Batch konvertálásnál persze egy korábban elmentett beállítással is lehet dolgozni, így a többször előforduló szituációkra külön beállításokat hozhatunk létre. Batch konvertálásnál megadható, hogy folyamatosan figyeljen egy megadott könyvtárat és az ott talált fájlokat konvertálja a kiválasztott beállítások alapján. Így egy szerveren futó programnak a hálózaton keresztül tudunk munkát adni úgy, hogy az eredményt a forrás vagy egy megadott könyvtárban kapjuk vissza.

A Nikon Capture NEF, BMP, JPEG (Exif és JFIF) és TIFF (8 és 16 bites illetve RGB és CMYK) formátumokban képes elmenteni a képeket. Az érdekes az első, amivel a RAW fájlba írhatjuk vissza a beállításokat úgy, mintha azokat a fényképezőgép mentette volna bele. Így a fájlt később megnyitva nem kell újra a beállításokkal szöszmötölni.

A Nikon Capture szoftvert két tulajdonsága teszi nagyon jó választássá: nagyon gyors és jelenleg az egyedüli a piacon, amelyik a tömörített NEF fájlokat is kezeli.

Bibble
Szinte azonnal a Nikon D1 megjelenése után új progrogramként jelent meg a Bibble. Fejlesztője egy lelkes D1 tulajdonos nem örült annak, hogy a Nikon plusz pénzt sajtol ki egy olyan szoftverért, aminek igazából benne kellene lennie a gép árában. A program eleinte nagyon nehézkesen indult, de ahogy fejlődött, úgy lett jobb és jobb. A kezdeti nehézségek és a program lassú működése volt az egyik oka, hogy a RAW formátumot a gyakorlati életben nehezen használhatónak tituláltam. A kezelése, a beállítások és a konvertálás annyira lassú volt, hogy több kép esetén már nem lehetett kivárni. Legnagyobb meglepetésemre a frissen letöltött 2.99f verzió már a Nikon Capture programmal közel azonos teljesítményt nyújtott, sőt néhány dologban túl is szárnyalta azt.

A Bibble 2.99f kezelőfelülete munka közben

Lényeges különbség, hogy Batch konvertálásnál minden képre ráhúzza az előre beállítottváltoztatásokat, de előtte felkínálja, hogy ha akarunk, akkor még lehet rajta változtatni. Mivel mindezt sorban a megadott képekre meg tudja csinálni a művelet olyan gyorsan lezavarható, mint a Nikon programjával. Hátránya, hogy a gép előtt kell ülni és legalább az OK gombra rá kell kattintani minden egyes képnél.

A program felépítése egy kicsit más, mint a gyári programé. A beállítások és az ellenőrző kép egy ablakban jelennek meg. A változtatások sora kb azonos a Captureben felkínáltakkal, egyedül a zajcsökkentést emelném ki, melynek mértéke négy lépésben állítható. A beállítások a megjelenő képen azonnal ellenőrizhetők, így a finomhangolás viszonylag könnyen megy.

Nagyon szimpatikus volt, hogy a konvertálás alatt a státuszsorban nyomonkövethetjük, hogy éppen melyik műveletet végzi a gép. Ez már csak azért is fontos, mert egy kép konvertálása egy gyors gépen is 18-20 mp, ami kellően hosszú idő ahhoz, hogy ha nem történik semmi a képernyőn, akkor a felhasználó elkezdjen aggodalmaskodni, hogy a gép már megint lefagyott. A kész képek 8 illetve 16 bites TIFF-ként illetve JPEG formátumba menthetők el.

Qimage Pro 2001
A Qimage Pro nem elsősorban RAW konvertáló program, bár a Nikon NEF fájlok mellett „megeszi” az Olympus E-10-es ORF kiterjesztésű nyers formátumát is. A szoftver főleg nyomtatásra jó. A kiválasztott képeket kívánság és megadott kritériumok szerint megfelelő méretű papírlapra rendezi, amivel nagyban leegyszerűsíti a gazdaságos otthoni nyomtatást.

A QImage Pro 2001 kezelőfelülete munka közben

RAW konverternek azonban nagyon gyenge. A felkínált állítási lehetőségek sora elég hosszú, de a beállításuk szinte a lehetetlen. Minden egyes állítás után meg kell várni, hogy a program frissítse az ellenőrző képet, ami a többi programmal ellentétben nem néhány pillanatig, hanem 15-20 mp-ig tart. A másik két szoftver ennyi idő alatt a nagyfelbontású végleges képet is megcsinálja, így ez minden csak nem elfogadható. A másik problémám pedig az volt, hogy egyes értékeket nem lehetett beállítani, mert vagy nem változtak meg, vagy állításukkor minden korábbi beállítás elveszett.

A programnak nem csak a kezelése nehézkes, de a tudása is korlátozott. A menthető formátumok között nem szerepel a 16 bites TIFF, így ennyi erővel akár JPEG-ben is fotózhattunk volna.

Értékelés
Mindhárom program meg tudja ugyan oldani a „RAW ť használható képfájl” konverziót, azonban vannak lényeges különbségek. Mindhárom program képes a normál 3008 x 1960 pixeles felbontáson túl nagyobb felbontású kép generálására is, ilyenkor azonban erősen interpolálni kell a képet.

Szoftver Nikon Capture 2 Bibble 2.99f QImage Pro 2001
Eredmény (200% nagyítva) Nikon Capture 2 (részlet nagyítva) Bibble 2.99f (részlet nagyítva) Qimage Pro 2001 (részlet nagyítva)
  JPEG (3,26 MB) JPEG (3,26 MB) JPEG (3,39 MB)
  TIFF (33,7 MB) TIFF (33,6 MB) TIFF (17 MB)

A kiválasztott kép és a kivágás talán nem a legjobb választás volt, de azért mutatja, hogy a Nikon Capture és a Bibble képe közt részletekben nincs nagy különbség. Sőt talán színben sem (persze ezt ebből a képből nem lehet levonni). A Qimage Pro 2001-ben nem tudtam beállítani, hogy világosabb legyen, így ennek a képe nyilvánvalóan sokkal gyengébb lett.

Szoftver Egy képnél Batch (10 kép) Megjegyzés
JPEG TIFF (16 bit) JPEG TIFF (16 bit)
Nikon Capture 2 18 mp 18 mp 18 mp 17 mp
Bibble 2.99f 18 mp 22 mp 18 mp 21 mp Zajcsökkentéssel
Qimage 2001 Pro (v3-04) 103 mp 109 mp 36 mp 41 mp

A versenyből a Qimage Pro 2001 sebessége és kezelhetetlensége miatt azonnal kiesett. A talpon maradt olcsó Bibble és a gyári Nikon Capture azonban nagyon jól teljesített, felcsillantva bennem a reményt, hogy a RAW formátum mégiscsak jó lesz arra, amire kitalálták. Nehéz lenne a két program között nyertest hirdetni. A Nikon Capture gyári programhoz híven nagyon letisztult, nagyon egyszerű, de egyben nagyon profi is. A Bibble folyamatosan alakulóban van, de már most nagyon jó. Kicsit még talán nem olyan profi, de nagyon gyors és viszonylag olcsó. Első ismerkedésre mindenképpen a Bibble letölthető időkorlátos változatát ajánlom. Akinek ez nem felel meg, az később még mindig megnézheti a Nikon programját.

A Nikon Capture 2-t a Mammut bevásárlóközpontban lévő Puskás Fotó üzletből kaptuk.