O Flash F160 körvaku feltét

0

Nos, nem mindenki számára jelent megoldást egy műtermi felszerelés, vakuk, vagy állandó fényű lámpák beszerzése. Ennek lehetnek anyagi okai is, de előfordulhat, hogy egyszerűen csak nincs időnk vagy kedvünk extra felszereléssel bíbelődni. Sokan maradnak a megszokott kisvaku mellett és ezek felhasználásával alakítanak ki házi stúdiót, még többen viszont még ezt a luxust is kerülik és megelégszenek azzal, amit a gépükre csatlakoztattak.

Ilyen esetben is előfordulhat azonban, hogy a büszke vakutulaj egy picit több lehetőségre vágyik, mint amit villanója nyújt számára. Derítést, eltérő színhőmérsékletet, vagy éppen a portrékhoz ideálisabb megvilágítást.

Hazánkban az utóbbi években igen tekintélyes termékkínálat kezdett halmozódni a kisebb vakukon használható fényformáló kiegészítőkből. Ma már szinte bármely fotós üzletben válogathatunk közöttük, még ha sok esetben nem is annyira nyilvánvaló, hogy az adott eszköz mennyire lesz hasznos.

Portré- és makrófotózáshoz például igen népszerű kiegészítő a körvaku, vagy egyszerűen csak a körvaku feltét. Mindből többféle modellt teszteltünk már itt a Pixinfo.com-on, de úgy tűnik a gyártók még mindig tudnak újat mondani.

Mi újat mond a kínai O Flash az eddigiekhez képest? Kialakításában és funkciójában semmit. Egyetlen előnye van: sokkal olcsóbb mint az eddigiek.

Az ilyen feltéteket ugyebár a méregdrága körvakuk kiváltására találták ki. Cserébe jóval nyomottabb áron, de egy műanyag feltéthez képest azért így is elég borsos összegért kapjuk meg az áhított „gyűrűs” villanófényt. Az általában 30 ezer körüli árat még tovább csökkenti ez a távolkeleti kiegészítő, nagyjából 14 ezer forint alá, ami (kicsit hunyorítva) már-már barátinak mondható.

Ezért az összegért persze kötnünk kell némi minőségi kompromisszumot, hiszen a teljesen műanyagból készült O Flash termék minden porcikája az az igazi, nyikorgósan olcsó műanyag. Használatát azonban ez mit sem befolyásolja.

A viszonylag nagy gyűrű résznél egy fokkal erősebbnek tűnik a felső, felfogató szekció. Itt vastag kemény műanyagot használt a gyártó, a „csőr” részt – amit a vakura húzunk – pedig vastag gumiból alakították ki. Ennek köszönhetően szinte minden kisvaku fejére felhúzható. A rögzítéséhez a guminyelvek köré egy tépőzáras szalagot illesztettek, és a vakufej köré is feltehetünk egy vastag gumiszalagot, ami a méretes feltét csúszkálását akadályozza meg. Nagyon stabil, és egyértelműen használható megoldás. „Adja magát”, hogy röviden is jellemezzem.

Persze nem olyan egyszerű a dolog az illesztéssel, mivel nem minden rendszer és külső vaku magassága egyforma, így nem biztos, hogy a körvaku belső nyílása pont az objektívhez esik. A gyártó ezért hétféle méretben gyártja az O Flasht. Nálunk az F160-as típus járt, melynél a középrész és a felcsatoló szekció közötti távolság 160 mm, így a következő vakukon és gépeken használható:

  • Nikon SB800 – D70, D200, D300
    Nikon SB600 – D1, D2, D3, D700
    Canon 580EX/580EX II – 300D, 350D, 400D, 450D, 1000D

A feltétet 155-189 mm közötti magasságokban kínálja a gyártó. A középső nyílás átmérője egyébként 10,9 cm, a körvaku feltét teljes szélessége pedig 19 cm.

Összefoglalás

Azt hiszem nincs mit tovább ragozni. Azoknak a makró- vagy portréfotósoknak, vagy ezen témák iránt érdeklődőknek ajánljuk a feltétet, akik nem akarnak tízezreket áldozni egy ilyen eszközre, de azért szívesen kipróbálnák, mennyiben más ez az egyedi világítási megoldás.

Az O Flash F160 feltét a McGoat webáruház bocsátotta rendelkezésünkre, ahol bruttó 13 817 forintért megvásárolható.