Nikkor 14-24mm f/2,8G ED AF-S

0

Bemutatás

A Nikkor 14-24mm f/2,8G ED AF-S felső kategóriás nagylátószögű zoomobjektív, amely kisfilmes illetve Leica képkocka méretű szenzorral rendelkező digitális fényképezőgépekkel is használható. A bajonett váz felöl kialakított gumi gyűrűje időjárás állóságról beszél.
A Nikon 14-24mm f/2,8G ED AF-S nagylátószögű zoomobjektíve 507.000 Ft-ért (2000 USD) vásárolható meg.

A 14-24mm-es gyújtótávolság kisfilmes gépen 114-84 fokos látószöget jelent, DX szenzorú vázra illesztve ehhez képest 1,5×-es képkivágással kell dolgoznunk amely 90-61 fokos látószöget ereményez (18-36 mm-nek felel meg). A fényerő kiváló, a teljes zoomtartományban f/2,8.

A lencsetagok között három aszférikus és két alacsony szórású ED tag is megtalálható, előbbi a geometriai torzításokat, utóbbi a kromatikus aberrációt minimalizálja. A frontlencse belső falára nanokristály bevonatot vittek fel, amely a nemkívánatos tükröződéseket csökkenti.

Az élességállítást HSM ultrahang motor végzi, amely így kimondottan csendes és gyors lesz. A fókuszálás során a frontlencse nem mozdul előre, s nem is fordul el, de a belső élességállítás a cseppállóság kialakításakor is előny. A gyújtótávolság csökkentésekor viszont kb. 1,5 cm-rel állítódik előrébb a frontlencse.

Az objektív elé nem helyezhetünk szűrőket, a szűrők használatához hátsó szűrőtartó sem áll rendelkezésünkre.

A Nikkor 14-24mm f/2.8G ED AF-S integrált napellenzővel rendelkezik. A nagy méretű napellenző miatt az objektív kupak is méretes lett, hiszen ezt a napellenző külső részére kell felhelyeznünk.

MTF görbe, nagylátószög

MTF görbe, tele

Használati tapasztalatok

Az objektív külseje is professzionalitásról tanúskodik. Fém tubusa és fém bajonettje önmagában elég lenne a jó kialakításhoz, ezt tetézi a kiváló zoomgyűrű és élességállító gyűrű, valamint a masszív napellenző, melynek belső oldalát rovátkolták a reflexiók csökkentéséhez.

A bajonett felöli részen elhelyezett zoom gyűrű könnyeden forgatható, a teljes tartományban egyenletes erővel. Nincs akadás, nincs lazulás, tehát precíz kivitelezésű. A gumírozott, bordázott rész kb. 2 cm szélességű.
Az élességállító gyűrű, melyet az objektív elején helyeztek el, kissé sűrűbb bordázatú, ráadásul nagyobb átmérőjű, mint a zoomgyűrű, így ezek tapintásra sem keverhetők össze. A HSM motor miatt a kézi élességállítás bármikor rendelkezésre áll (Full Time MF). A teljes tartomány kb. 60 fok elfordítással járható be. Természetesen itt is tökéletes az elfordíthatóság, egyenletes, nem túl laza, de nem is szorulós. A gumi bordázatú élességállító gyűrű szélessége 1,5 cm.

A tubuson oldalt a manuális/automatikus és a csak manuális élességállítás között váltó kapcsolót találjuk.

A zoomgyűrű és az élességállító gyűrű közé helyezték a távolságskálát, amely mélységélesség skálával nincs kiegészítve.

Színhiba

APS-C szenzoros fényképezőgéppel próbálva a Nikkor 14-24mm f/2,8G ED AF-S visszafogott színi hibát produkált. A sarkokban nagylátószögnél és nyitott blendénél is csak 8-9 pixelnyi szélességű kékes elszíneződést figyelhetünk meg a kontrasztos élek mentén. Rekeszeléssel a kromatikus aberráció jól csökkenthető, teljes nagylátószögnél is felezhető az érintett szélesség, de nagyobb gyújtótávolságoknál eleve kisebb mértékű a hatás, 20 mm felett pedig már alig vehető észre nyitott blendénél is.

A legrosszabb esetben, 10 Mpixelre vonatkoztatva cirka 7-8 pixelnyi színhibát találhatunk, amely 45×30 cm-es papírképen 0,9 mm, 10×15 cm-es fotón 0,3 mm méretben fog jelentkezni.

Geometriai torzítás

Mivel fullframe-re tervezett objektívet APS-C szenzoros gépen próbáltunk, a geometriai torzítás a kivágott kép miatt kisebb mértékű. Nem csoda hát, hogy a nagy látószög ellenére bőven 1% alatt maradt a torzítás még teljes nagylátószögnél is. A nagyobb gyújtótávolságok felé haladva ez az érték folyamatosan csökken, mígnem el nem éri a 0%-ot (nagyjából az objektív zoomátfogásának háromnegyedénél).

Geometriai torzítás0,7% hordótorzítás


0,3% hordótorzítás


<0,1% hordótorzítás


nincs torzítás

Peremsötétedés

A kisebb szenzor a vignettálás tekintetében is jó hatással van a számszerű értékekre. Sehol sem találkozunk 10%-ot elérő értékkel, vagyis a sarkok sötétedése szinte jelentéktelen.

Makró, közelfényképezés

Nagylátószögű zoomról lévén szó, komoly leképezési arányra nem kell számítani. A gyári adatok szerint az optika 1:6,7. Ez fullframe szenzornál 240mm, APS-C szenzornál 160 mm széles terület lefedését teszi lehetővé.

Képminőség

Az objektív a gyakorlatban nagyon jól dolgozott. Gyors fókusza mindig pontos volt. Lágyulás teljes nagylátószögnél még f/2,8-nál sem igen tapasztalható. A nagyobb gyújtótávolságoknál azonban ez már észrevehető, enyhe fátyolosság, lágyulás jellemzi a fényerőn fotózott képeket. F4-re szűkítve a blendét viszont már remek rajzolatot és szép mikrokontrasztot kapunk. Becsillanásra korlátozottan hajlamos az optika.

Értékelés

Akár fullframe, akár APS-C szenzoros Nikon fényképezőgépre is keresünk nagylátószögű objektívet, a Nikkor 14-24mm f/2,8G ED AF-S jó választás lesz. Kiváló képminősége és kiváló fényereje olyan lehetőségeket kínál, amely a profik igényeit is kielégíti. Jóllehet, APS-C szenzorral is jól használható az objektív alapoptikakén, igazi oroszlánkörmeit fullframe szenzoros vázon mutatja meg.

Az ár persze elég borsos, de ilyen fényerővel (ami az élességállításnál is fontos tényező lehet) és ilyen látószöggel nincs igazi alternatíva. APS-C szenzoros gépnél még szóba jöhet a Tokina AF11-16mm f/2,8 AT-X PRO DX, fullframe szenzornál viszont csak a Tokina AF16-28mm f/2.8 AT-X PRO FX lehet alternatíva f/2,8 fényerőnél maradva. Ha megelégszünk f/4 fényerővel, akkor szóbajöhet még a Nikkor 16-35 mm f/4G ED AF-S VR is, illetve APS-C-nél a Tokina AF12-24mm f/4 AT-X PRO DX, illetve a Nikon Nikkor 12-24mm F/4G IF-ED AF-S DX, no és persze a Sigma 10-20mm f/3,5 EX DC HSM. Frissítés (2017): Az újabb objektívek közül érdemes megnézni a Sigma 12-24mm f/4 DG HSM A optikát is.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!