Olcsó hús leve

0

Egyre több olyan levelet kapunk, amiben az olvasók véleményünket kérik az olcsó, kevésbé ismert típusokról. Ezeket a gépeket általában nem tudjuk kipróbálni, mert hazai forgalmazóik nem biztosítanak tesztpéldányokat számunkra. Hogy mégis segítsünk egy kicsit, összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló modelleket és a róluk a neten elérhető információkat.

Általános igazságok

  • A legjobb fényképezőgépeket természetesen azok a cégek készítik, amelyek már évtizedek, de legalább már évek óta foglalkoznak ezzel a területtel.
  • Mivel a fényképezőgépek nem csak egyszerű elektronikából, hanem optikai elemekből és egyéb egységekből állnak, ezek minősége nagyon befolyásolja a képminőséget, illetve a fényképezőgép használhatóságát. Itt egyértelműen a tapasztalt gyártók vannak előnyben.
  • A pixelszám nem minden. Azért mert egy gép 2 megapixeles, még nem biztos, hogy a képek részletgazdagsága is megfelel ennek a felbontásnak.
  • A rossz optika rajzolata lágy lehet, illetve színszórása miatt a kontrasztos élekénél erőteljesebb elszíneződés jelentkezhet. A gyenge optikák másik ismérve, hogy jobbára csak a kép közepe éles, a szélek, sarkok felé haladva a kép egyre homályosabb.
  • Az olcsóbb gépekben gyakran használnak CMOS lapkákat érzékelő felületként, ami a költségek csökkentését szolgálja. Míg a profi kategória képes kihasználni a CMOS áramkörök előnyeit, addig az alsó kategóriában használt CMOS lapkák minősége nem az igazi. Ezeket az olcsó CMOS érzékelőket ugyanis elsősorban videórögzítésre fejlesztették ki, ahol az egyes képkockák minősége nem annyira meghatározó.
  • Szintén a költségek csökkentése érdekében gyakran elhagyják az LCD monitort a gép hátlapjáról. Enélkül pedig a digitális fotózásnak pont a hangulatát és az azonnali ellenőrizhetőség lehetőségét veszítjük el.
  • Vannak gépek, amelyek nem bővíthetők, csak a belső memóriájukba fotózhatunk. Ez komoly korlát és ismét a digitális fotózás egyik nagy előnyét, a rugalmas bővíthetőséget veszítjük el.

Ezek után pedig lássuk a gépeket, amelyek elsősorban árukkal keltik fel a vásárlók figyelmét.

JVC GC-A50
Az 1,3 megapixeles felbontás önmagában még nem lenne kevés, de sajnos a gép csak beépített memóriával rendelkezik, így a mindennapokban való használatra csak korlátozottan alkalmas. A beépített 8 MB-os memóriába nem túl sok kép fér és mivel nincs LCD monitora a kevésbé sikerült, törlendő képek kiválasztására sincs lehetőség. A 40 ezer forintos bruttó ár nagyon csalóka. Kicsi a felbontás, nincs külső memóriabővítés és nincs LCD monitor. A fix gyújtótávolságú és fix fókuszos objektívről pedig már szót sem kell ejteni. Nem ajánljuk!

JVC-QX1
Erről a gépről nem sok infó érhető el. A JVC 2000 elején a floridai PMA kiállításon mutatta be. Azóta már két újabb modell is megjelent ebben a formátumba a JVC-től (GC-QX3HD és GC-QX5HD). A 6 megapixeles képet feltehetőleg a CCD lapka enyhe elmozdításával készíti, ami akkoriban igen nagy divat volt. Mivel ez a technológia gyors egymás utánban két képet készít mozgó témák (így például emberek) fotózására nem alkalmas. Így a gép legnagyobb használható felbontása 3 megapixel. A nagy elektronikai áruház katalógusában, amelyben a gép most feltűnt a gép objektívjét 3x zoomtartományúként tűntették fel, ami téves. A képen is látható 7,5-17,5 mm-es gyújtótávolság csak 2,3x tartomány fog át. Egy német magazin tesztképén látottak alapján a képminőségtől nem ájultunk el. A gép nem mai modell de jól néz ki és paraméterei sem rosszak. Az ára jónak tűnik, a képminőségről és a vásárlásról döntsön ki-ki maga.

Premier DC-2300
A neves gyártók gépeihez hasonló paraméterekkel rendelkező fényképezőgép. 2 megapixeles CCD és a 3x zoomtartományú objektív átlagosnak mondható. A gép két változatban készü. A DC-2300-as CompactFlash, a DC-2301 pedig SecureDigital kártyával bővíthető. Az SD kártyák magas ára miatt nyilván az első változat lehet az életképesebb. A fényképezőgépről készült felvételek alapján úgy tűnik, hogy a Premier gépe az 1-2 évvel ezelőtti neves gyártók gépeivel azonos tudású lehet. Mivel bruttó 69 ezer forintért nem nagyon lehet kapni ilyen technikai adatokkal rendelkező fényképezőgépet neves gyártótól és a gép paraméterei jónak tűnnek, ezt a masinát megnézésre alkalmasnak ítéljük. Aki ennyit tud csak áldozni egy fényképezőgépre és nem ragaszkodik a nagy gyártók termékeihez, az nézze meg ezt a gépet a forgalmazónál. Látatlanban viszont senkinek sem javasoljuk, hogy megvegye.

SiPix StyleCam Blink
Maximális felbontása mindössze 640 x 480 pixel. Az alacsony felbontás miatt eleve nem ajánljuk. Memóriája nem bővíthető, a képek mentéséhez 8 MB belső memóriát használhatunk. CMOS érzékelő lapkája van. Nincs LCD monitor a képek komponálásához és ellenőrzéséhez. Nem ajánljuk!

Aiptek Pocket Cam(Módosítva: 02. 12. 18. 14:15)
A 16 MB-os belső memóriával ellátott 1,3 megapixeles fényképezőgép az abszolút minimumot nyújtja. Nincs viszont LCD monitora, így sem képeket komponálni, sem pedig a képeket visszanézni nem lehet a géppel. A memória bővítésére nincs lehetőség, így ha megtelik a memória, akkor vége a dalnak: nem lehet a képek közt válogatni és nem lehet új memóriakártyát betenni. A bruttó 28 ezer forintos ár vonzó lehet, de ez kb. a gép tudásával van egy szinten. A korlátozott lehetőségek miatt nem ajánljuk!
Kiegészítés
A fényképezőgépnek létezik egy Aiptek Pocket Cam SMC nevű változata is, ami néhány ezer forinttal olcsóbb, de cserébe SmartMedia kártyával bővíthető. Az alacsonyabb ár a belső memória 16 MB-ról 4 MB-ra való csökkentése miatt lehetséges.

Ezonics Megacam Plus
Bruttó 37 ezer forintos ára és a specifikáció alapján kétségtelenül érdekes darab. 2 megapixeles felbontása és CCD lapka használata alapján akár még jó is lehetne. De jobban utánanézve kiderül (a legtöbb oldalon elfelejtik megemlíteni), hogy a legnagyobb 2 megapixeles felbontást csak interpolálással képes elérni. A CCD lapka 1 megapixel felbontású, a nagyobb felbontást szoftveres nagyítással éri el. A gyártó oldalán elérhető 1 megapixeles mintaképek viszonylag szépek, de látszik rajtuk, hogy az optika nem az igazi. A képek lágyak, sőt néhol életlennek mondhatók. A piros felületek nem egyenletesek. Az 1 megapixeles kategóriában a nagy gyártók ezt a minőséget 2 éve produkálták. A mai sokadik generációs gépek jobb képet produkálnak. Érdemes rászánni azt a plusz néhány ezer forintot egy Canon, Fuji, Kodak vagy más márkás fényképezőgépre. Nem ajánljuk!

Ezonics EZ-i210 / Ezonics USA
A másik Ezonics masina, az előzőhöz hasonlóan 2 megapixelesként hirdetett fényképezőgép, melynek valódi felbontása mindössze 1 megapixel (mégcsak nem is 1,3). A 2 megapixeles képeket interpolálással készíti. A gyártó által közzétett mintaképek viszonylag szépek, de nyilván csak az 1 megapixeles képeket lehet komolyan értékelni. A 2 megapixeles felbontást csak nem létező részletek feltalálásával lehet elérni. Érdekes továbbá, hogy a gép nem menti el az exif fejlécbe sem a gyártó, sem pedig a gép nevét. Ha egy kicsivel olcsóbban (jelenlegi legalacsonyabb ár: bruttó 49.500 Ft) adnák, akkor érdemes lenne megnézni. Így viszont nem ajánljuk!

BenQ DC-2110
A régen Acer néven megismert BenQ a számítástechnikában elismert gyártónak számít. A fényképezőgépek gyártásának terén azonban nincs kellő tapasztalata. A 2 megapixeles CCD lapkája még akár jó is lehet. Van színes LCD monitor a képek komponálásához és ellenőrzéséhez. Optikája fix gyújtótávolságú, így a kép optikailag nem nagyítható. A képek rögzítésére a már kifutóban lévő SmartMedia kártya használható. Bruttó 67 ezer forintos ára alatt viszont már több neves gyártó kínál hasonló tudású fényképezőgépet (Canon PowerShot A200, Fujifilm FinePix A202, Kodak CX4210, stb.). Azokat a gyártóik többéves tapasztalata miatt látatlanban jobbnak tartjuk, mint a fotózásban ismeretlen cégnek számító BenQ DC-2110-es gépét. Nem ajánljuk!

Röviden bemutattuk