Olloclip 3-in-1 Macro és 4-in-1 (iPhone) konverterek

0

Az iPhone kiegészítőknek se szeri, se száma. Ember legyen a talpán, aki eligazodik csupán a kamera modulhoz készült előtétek és egyéb kütyük sokaságában. Beépített objektívünk szerény képességeit makró, nagylátószögű és zoom előtétek százaival turbózhatjuk fel, melyek közül ezúttal a kizárólag mobiltelefon optikákra szakosodott, amerikai Olloclip által forgalomba hozott kétféle előtétet mutatjuk be.

Mit kétféle? Hétféle! Hiszen a két termék egyikét három különböző makró előtétként, a másikat pedig négy nagylátószögű és makró „lencseként” használhatjuk.

Olloclip 3-in-1 Macro

A bliszteres csomagolás nem árul zsákbamacskát. Már a lezárt dobozkát kézbe véve is nagyjából látjuk mit kapunk. A műanyag ablak mögött tökéletesen látható a lényeg, egy mobiltelefonra felhúzható feltét, mindkét oldalán egy lencsével. A telefon ezúttal iPhone 5 és 5s készüléket jelent, de egy mellékelt adapterrel 5. generációs iPod Touchra is felhelyezhető.

A dobozt kibontva meg is találjuk a plusz tartozékot, mely gyakorlatilag egy műanyag szűkítő. Mellé egy plusz lencsét, rajta pedig egy félig áttetsző műanyag diffúzor gyűszűt kapunk. Ugyanilyen diffúzor jár az előtét másik oldalán lévő fixen beépített lencse elé is. Neve egyébként Instafocus Hood és nem csak arra jó, hogy a környezeti fényt kellően lágyítsa, de a megfelelő nagyítás eléréséhez távtartóként és stabilizátorként is szolgál. Elég csak a lencse elé húznunk ezt a műanyag toldatot, majd rátennünk a makrózni kívánt tárgyra (ha sík) és máris megvan a lencse által megkívánt távolság, ráadásul az így letámasztott telefonnal kezünk remegésének képromboló hatásától sem kell tartanunk. A készlet alap tartozéka még két műanyag lencsevédő kupak, valamint egy összehúzható, bársony tároló tasak.

Szóval, ahogy említettem a makró előtét mindkét oldalán egy beépített lencse található. Az egyik menet nélküli, csak a fent említett diffúzor húzható rá, a másik viszont menetes, erre csavarhatjuk a plusz lencsét, így érve el nagyobb nagyítást. A menetes lencse alapból 7x-es nagyítást ígér, mely a rácsavarható előtéttel 14x-es mértékre változik. A másik oldal menet nélküli optikája 21x-es nagyítást kínál. Így jön ki az előtét nevében szereplő 3-az-1-ben kiegészítő.

Használata, és egyben a nagyítások cserélgetése pofonegyszerű. A lencséket tartó, vastag és strapabíró műanyag rész csak rá kell húznunk az iPhone kamerás sarkára, azzal az oldalával előre, melynek nagyítását használni szeretnénk. Bár a tartó rész műanyag, a lencsék foglalata fém – állítólag a repülőgép iparban használt precizitású alumínium. A minőséggel mindenesetre semmi probléma nem akad. A menetek pontosak, szép könnyedén felcsavarható a plusz lencse, mely nem szorul és nem lötyög. A műanyag előtétek is vastagok és jól megszorulnak az optikák fém peremén.

7x előtét

14x előtét

21x előtét

Az Olloclip 3-in-1 Macro előtét legnagyobb előnye a már említett, távtartó-díffúzor adta stabilitás, fix távolság és szórt fény. Sajnos a telefon fényforrása nem használható, mivel a műanyag tartó kissé betakar. De közepes erősségű környezeti fény, vagy egy olvasólámpa fénye már elég lehet, hogy egyenletesen bevilágított hatást kapjunk.

A közeli makrózás egyik hátránya, hogy a fényképező eszközünk árnyéka belóg a képbe. Hát itt nem kell ilyesmitől tartanunk, és nem feltétlenül szükséges a telefon alá bevilágítani sem.

A képminőség persze nem olyan mint a telefonunk eredeti optikája által nyújtott. Minél nagyobb nagyítást használunk annál inkább számítani kell a szélek színhibájának megjelenésére, illetve életlenedésére. 21x-es nagyításnál gyakorlatilag már csak a képközép éles, de az még így is szép részletességet mutat, a nagyítás mértéke pedig kiváló.

A lefedhető területek mérete hozzávetőleg az alábbi:

  • 7x-es előtéttel: 13,3 x 10 mm
  • 14x-es előtéttel: 6,6 x 5 mm
  • 21x-es előtéttel: 4,5 x 3,3 mm

Az Olloclip 3-in-1 segítségével igen komoly makró képességgel ruházható fel az iPhone, de elsősorban sík témák (pl. pénz, képrészlet) nagyított fényképezésére használható, és csak másodsorban egyéb témák makrózására.

Olloclip 4-in-1

A 4-in1 előtét hasonló elgondolású, mint az előbb bemutatott társa, és hasonló anyagokból készült. Itt is műanyag a középső tartórész, és ehhez egy ugyanilyen műanyag szűkítőt kapunk iPod Touch eszközökhöz. Alap kiépítésben szintén iPhone 5 és 5s telefonokhoz használhatjuk.

A készlet itt 4 darab lencsét tartalmaz, kettőt fixen beépítve a műanyag tartóba, és két eléjük csavarható meneteset. A beépített lencsék és a felcsavarhatók is alumínium foglalatot kaptak. A menet precizitása ezúttal sem hagy kívánnivalót maga után. Érdekesség, hogy a két előtétet nem lehet bármelyik oldalra felerősíteni, melyet úgy oldottak meg, hogy más a menetemelkedésük, így csak a megszabott helyre csavarhatók.

Az előzőhöz hasonló bliszteres papírdobozt kinyitva itt is egy bársony tasak, két műanyag lencsevédő kupak, valamint a szűkítő jár tartozékként. Sajnos a makró lencsékhez kapott, Instafocus távtartó-diffúzor gyűszű nem alaptartozék, pedig ezzel az előtéttel is makrózhatunk. Jól jönne.

10x makró előtét

15x makró előtét

A tartóba beépített két alap lencse szolgál a makrózásra, egyik oldalon 10x-es, a másikon 15x-ös nagyítással. Az iPhone 5 eredeti 8-10 cm-es minimális fókusztávolsága 10x-es előtétnél 18 mm-re, 15x-ös lencsénél pedig 12 mm-re csökken. A távtartó hiánya ilyenkor érezhető igazán. Egyrészt könnyebben árnyékolunk be a témának a kezünkkel, vagy az elé tartott telefonnal, másrészt nagyon nehéz megtalálni az ideális távolságot, amikor a nagyítás is megfelelő és még éles fotót képes lőni a telefon. Minőségben ugyanakkor simán hozza a 3-in-1 makró előtét szintjét, ami persze a képközép élessége mellett a széleken erősebb színhibát és életlenedést is jelent.

A 4-in-1 előtét univerzálisabb kiegészítő a fentinél, hiszen nem csak két makró nagyítást, de a plusz két konverterrel extra nagylátószöget is kapunk. A normál nagylátószögű előtéttel kb. 55-60%-kal szélesebb területet foghatunk be, míg a negyedikként kapott, halszem (Fisheye) hatású lencsével akár 250%-kal szélesebb képet látunk.

nagylátószögű előtét

halszem előtét

Persze a minőség ezúttal is romlik. A kép közepe mindkét esetben szép részletes és jobbára optikai hiba mentes marad., de már a normál előtétnél is megfigyelhető egy elég komoly geometriai (hordó)torzítás, a halszem esetében pedig evidens ez a hatás. A szélek felé sokkal kevésbé éles a kép, és jól látható színhibát is észrevehetünk. Az iPhone 5 önmagában enyhébb hordótorzítást produkál, elhanyagolható színhibával és képsarki lágyulással.

A nagylátószög és halszem lencse tökélesen lehet videók készítéséhez is. Utóbbival egy érdekes, torz hatással gazdagíthatjuk a telefon látványvilágát.

Az Olloclip 4-in-1 azoknak ajánlható, akik egy készlettel szeretnék minél több feladatra használhatóvá tenni a telefonjukat. Makró téren nagyon jó nagyításokat kapunk, de használata valamivel körülményesebb, mint a csak makró célra fejlesztett másik készleté, a nagylátószögű és halszem előtét viszont talán kárpótol a kis kényelmetlenségért.