Olympus C-2000Z teszt

0


Olympus C-2000Z

Nagy várakozásokkal indultam átvenni az év elején beharangozott 2 megapixeles C-2000Z-t. Két okból voltam nagyon kíváncsi a gépre: egyrészt mert eddig szinte csak jót hallottam róla, másrészt pedig mert a korábban kezem közé akadt tükörreflexes C-1400L-től nem voltam elájulva. Mikor hazaértem megpróbáltam minden pozitív és negatív előítéletemet félretenni és bekapcsoltam a gépet.

Olympus C-2000Z: kézben

A C-2000Z egészen pici szerkezet. Ugyan nagyobb mint a Fuji MX-2700, de a méretkülönbség leginkább a zoom objektív miatti lencsesornak tudható be. A gép behúzott lencsékkel símán elfér az ember tenyerén, de kitolt objektívvel sem mondható nagynak. Méretei: 108 x 66 x 74 mm.

A pici, tömzsi téglatest jobbkéz felöli oldalán található vastag markolatnak köszönhetően stabilan áll az ember kezében. A másik kiemelkedést az objektív adja, amely bekapcsoláskor néhány centire kitolódik a vázból.

Olympus C-2000Z: felülről

A gép tetején kapott helyet az információs LCD, az exponálógomb, a zoom irányítókapcsolója, a funkcióválasztó tárcsa illteve a főkapcsoló. A hátoldalon találjuk a 2″-es színes LCD-t, a csillagtárcsát és három nyomógombot.

Az első használatbavétel során találkozik az ember az egyetlen igazi negatívummal: A nem túl szerencsés elrendezés miatt, az első alkalommal többen is a főkapcsoló gombját nyomtuk meg expozíció helyett, ami igen bosszantó volt. Miután megjegyeztük, hogy melyik gomb pontosan hol van és mit csinál, ez szerencsére nem fordult elő többet.

Olympus C-2000Z: hátfal

Bekapcsolás után a gép kitolja a zoom-optikát, amivel egyidőben az elektronika is menetkész állapotba helyezi magát. A főkapcsoló körül forgó tárcsán 5 funkció közül választhatunk: setup/letöltés, lejátszás, programozott felvétel, rekesz előválasztás és záridőelőválasztás. Az egyes funkciókat a megfelelő piktogram/betű piros jelzéshez forgatásával választhatjuk ki.

Bekapcsoláskor a C-2000Z LCD monitora nem kapcsolódik be, aktiválása a hátfalon lévő legfelső gombbal lehetséges. A megfelelő kivágás beállításához az exponálógomb körül elfordítható bütyökkel lehetséges. Exponáláskor a félig megnyomott gombnál a gép élességet állít, majd teljes benyomáskor elkészíti a képet.

Mindhárom felvételi módban (programozott, blende előválasztás, záridő előválasztás) használható a csillagtárcsa jobb illetve bal oldala, amivet a kép alul vagy felülexponálhatságát állíthatjuk. Ilyenkor 1/3 blendeértékekkel korrigálhatjuk az expozíciót.

A másik számomra nehézkes dolog a csillagtárcsa használata volt. A csillagtárcsát a menüben való mozgásra és az egyes menüpontokban való beállításokra használhatjuk. A menü felépítése logikuis, a megfelelő értékek könnyedén kiválaszthatók, de nem érdemes kapkodni, mert sietségünkben könnyen átállíthatunk olyan pontokat is, amit nem is akartunk.

Olympus C-2000Z: akkumulátorok

A fényképezőgép áramellátásáról 4 ceruzaelem gondoskodik. A teszthez az Olympus Hungary jóvoltából az Olympus NiMh akkumulátorai használhattuk. Egy szett akkumulátorral, bekapcsolt LCD monitor mellett, kb egy 16 MB-os kártyát fényképezhetünk tele úgy, hogy még a képek letöltéséhez is legyen energia benne.

Olympus C-2000Z: SmartMedia kártyaA fényképezőgép teszteléséhez egy 16 MB-os SmartMedia kártyát kaptunk. A nagy kapacitásnak köszönhetően nem volt szükség arra, hogy minden második felvétel után rohanjunk a számítógéphez letölteni a képeket. A 16 MB-os kártyára három tömörítetlen kép fér és még mindig marad hely egy tömörített képnek. Ennek ellenére a tömörítetlen mód használata nem szükséges: a tömörített jpeg minősége is annyira jó, hogy a legtöbb esetben annak a minősége is kielégítő.

Olympus C-2000Z: csatlakozókA fényképezőgép oldalán négy csatlakozó található: három a hagyományos (hálózati csatlakozó, video kimenet és digitális kimenet), a negyedik pedig a vakuszinkron csatlakozója.

A C-2000Z menüje mindhárom felvételi módban megegyezik, nincs külön automatikus és manuális felvételi mód. A gép alapállapotban minden beállítást elvégez, de a legtöbb értéket magunk is felülbírálhatunk. A két oldalas menü első oldalán beállíthatjuk a Olympus C-2000Z: menü (1. oldal)fénymérés módját (normál, spot), a vakut (auto, vörösszem csökkentés, be, ki), a vakuszinkron módját (2 lehetőség), az élességállítás módját (auto fókusz, makró, 2,5m, végtelen), illetve bekapcsolhatjuk az önkioldót és a távirányítót. A fényképezőgéphez adott infravörös távirányítóval a kép elkészítése előtt beállíthatjuk az expozíciós korrekciót és a képkivágás mértékét. A menüpont bekapcsolt állapotában az expozíciós gomb időzített felvételt készít, a távirányító azonnalit.

Olympus C-2000Z: menü (2. oldal)A menü második oldala is rendkívül érdekes pontokat tartalmaz. Itt lehet például sorozatfelvétel vagy panorámafelvétel módba kapcsolni a gépet. Ebben a módban akár 45 képet is készíthetünk folyamatosan kb 2 kép/mp sebességgel. A panorámamód használatához szükség van egy speciális programot tartalmazó Olympus SmartMedia kártyára, amivel a gép mutatni tudja az előző kép egy részét az illesztéshez. A második oldalon kapcsolható be a digitális zoom is, aminek négy fokozata van 1x (nincs nagyítás), 1,6x, 2x, 2,5x. A fényképezőgépet a fényviszonyoknak megfelelően beállítva még extrém körülmények között is szép színhelyes képek készíthetők. A fehéregyensúly menüben öt opciót kapunk: automatikus, napfény, felhős, izzó és fénycső. Tapasztelataim szerint a C-2000Z az esetek többségében automatikus módban is kiválóan állítja be a szineket, így ennek a menünek a használatára nem túl gyakran van szükség. Újdonságnak számít a digitális fényképezőgépek világában, hogy beállíthatjuk, hogy fényképezőgépünk milyen érzékenységű filmnek feleljen meg. A második menüoldal utolsó előtti pontjában az ISO100, ISO200 és ISO400 érzékenységek közül választhatunk. Az utolsó pont a tömörítés és a felbontás beállítására szolgál. Az Olympus-nál megszokott 3 opció közül választhatunk: SQ, HQ, SHQ.

Záridőelőválasztás

Olympus C-2000Z: záridőelőválasztás (1/800 mp)Az Olympus c-2000Z egyike azon kevés digitális gépeknek, amelyeken lehetőség van záridőállításra. A funkcióválasztó tárcsát az S állásba forgatva léphetünk a záridőelőválasztás módba, ahol a csillagtárcsa segítségével 1/800 és 1/2 mp közt választhatunk záridőt. A blende ebben a módban autómatikusan a kiválasztott záridőhöz igazodik. Olympus C-2000Z: záridőelőválasztás (16 mp)Egy a használati utasításban nem publikált trükk segítségével a záridő ugyan megnövelhető akár 16 mp-re, de a blende nem képes kis nyílást kreálni, hogy ez a hosszú záridő klasszikus éjszakai fotózáshoz használható legyen.

Rekeszelőválasztás

Olympus C-2000Z: RekeszelőválasztásA záridő kiválasztásához hasonlóan lehetőség van a blende megválasztására is. Ekkor f2.0 és f11.0 (tele objektívnél f2.8 és f11.0) blendeértékek közötti sávból választhatunk rekeszt. Sajnos a blende és a záridő együttes kiválasztására nincs lehetőség.

Setup

Olympus C-2000Z: setup
A funkcióválasztó tárcsát a “Setup” felirathoz forgatva léphetünk be a fényképezőgép főmenüjébe. ahol két oldalon 10 pontban találjuk a legfontosabb jellemzőket. Az első oldalon többek közt beállíthatjuk az elmentett kép élességét (szoftveres módosítás) a kép formátumát (tömörített jpeg vagy tömörítetlen tiff) és az SQ minőségben használatos felbontást. Ezen az oldalon lehet kikapcsolni a gombok megnyomásakor hallható hangjelzést is.
Olympus C-2000Z: setupA második oldalon a kárta, a visszajátszásnál használt index oldalon megjelenő képek száma illetve a dátum és idő állítható be

Visszajátszás

Olympus C-2000Z: visszajátszásA fényképezőgépet visszajátszás módba kapcsolva az LCD-n megjelenik a legutoljára elmentett kép, rajta pedig a felvétel összes jellemzője (feltéve, hogy a menüben be ban kapcsolva az “Info”

Olympus C-2000Z: visszajátszáspont. A visszajátszás menüje nem túl nagy, de legalább nem zavarja meg a felhasználót. Innen indíthatjuk a ‘diavetítést’ és innen léphetünk be a kártya beállítások menübe is.

Olympus C-2000Z: visszajátszásEgy-egy kép gyorsabb megtalálásához index képen is megnézhetjük a felvételeket. Az egy képernyőn megjelenő képek számát a “Setup”-ban állíthatjuk be.

Olympus C-2000Z: visszajátszásSzintén lehetőség van egy egy képrészlet kinagyítására. A visszajátszáskor 3x nagyításra van lehetőség. Ilyenkor az iránygobokkal mozoghatunk a képen.

Képminőség

Az Olympus C-2000Z-vel készült képek minősége általában kiváló. A képek élesek és mostmár a színekkel sem volt gond. Megoldották, hogy az autómatika viszonylag kevés fény mellett is képes legyen élességet állítani, ami jelentősen megnövelte a felhasználási területet. Egyedül az éjszakai felvételeknél fordult elő, hogy a fekete felületeken nemkívánt kék pöttyök jelentek meg (az éjszakai felvételek némelyikén jól látszanak). Szerencsére ezek egyszerű retusálással javíthatók, így ez nem igazán számít negatívumnak.

Szoftver

A fényképezőgéphez járó szoftver könnyen használható, kezelése egyértelmű. A fényképezőgépen több beállítás is elvégezhető a szoftverrel, de sajnos nem kínál webkamera funkciót (folyamatos felvétel és képtovábbítás a számítógépbe). A fényképezőgéphez ugyan nem adják, de a linux felhasználók örömére ingyen le lehet tölteni egy szoftvert, ami ezen a népszerű felületen is elérhetővé teszi a fényképezőgépet.

Összefoglalás

Az apróbb hibáktól eltekintve egy kiváló fényképezőgéppel rukkolt elő az Olympus. Megoldották a kevés fény melletti élességállítást, ami a korábbi gépek nagy hiányossága volt, így mostmár szinte minden szituációban kiválóan alkalmazható a fényképezőgép. Éjszakai felvételi képességei pedig kiemelik a sorból. Nem tudom azt mondani, hogy ez a gép a nyerő a 2 megapixeles kategóriában, de aki már korábban is kedvelte az Olympus márkát az biztosan nem fog csalódni.

Rejtett opció az Olympus C-200Z-ben


A 2 megapixeles fényképezőgép redelkezik egy nagyon hasznos, de ennek ellenére nem dokumentált funkcióval: képes 1/2 másodpercnél hosszabb, akár 16 mp-s expozícióra is. A funkció megadott billentyűk egyidejű lenyomásával érhető el.


Tegyük a gépet ‘S’ (Shutter Priority – záridő prioritás) módba. Ekkor a záridő 1/800 és 1/2 mp közt változtatható, a megfelelő blendét pedig az automatika választja ki. A hosszabb záridők előcsalogatásához állítsuk azt fél másodpercre. Ha most lenyomjuk az OK gombot, akkor a záridő 1 másodpercre növelhető. Az OK gomb felengedése után pedig megjelennek a hosszabb záridők.


1 mp-es vagy annál hosszabb záridőnél az automatikus blendeállítás kikapcsol, amit a egy piros ikon jelez a kijelzőn. Ilyenkor 11-es illetve 2.0/2.2-es (nagylátószög/tele) rekeszek közül választhatunk.


A hosszú záridő kiválóan alkalmas éjszakai felvételek készítésére. Így készülnek a városok éjszakai fényét bemutató képeslapok, vagy a piros csíkot maguk után húzó autókat ábrázoló képek. Érdemes kipróbálni!