Olympus M.Zuiko Digital 15mm F8,0

0

Bemutatás

Az ember először feltalálta a dobozon a lyukat és elnevezte camera obscurának, aztán, hogy több fényt hasznosíthasson, feltalálta a lencsés objektívet és vele a fényképezőgépet, végül – mivel a lelke kis része még mindig imádott nosztalgiázni – feltalálta a lencsés lyukkamerát.

Tudom, hogy ez a felvezetés kicsit erőltetett, de maga az Olympus lencsés „vázsapkája” is fából vaskarikának tűnik elsőre, valamiféle hibridnek, mellyel visszaléphetünk pár évszázadot, hogy MILC gépünkkel félig lyukkamerává minősítsük.

A Mikro Négyharmados fényképezőgépekhez (Olympus és Panasonic rendszerkompaktok) tervezett objektív 15mm-es gyújtótávolsága 30mm-es kisfilmes nagylátószöggel egyenértékű. Fényereje mindössze 1:8,0, ami egy objektívhez képest rendkívül gyenge, lyukkamerához mérten azonban jónak számít – vázsapka viszonylatban pedig kitűnőnek. Mivel csak egy három lencsével felturbózott lyukról van szó a rekeszértékünk fix F8 marad. A gépen ezt az értéket nem állíthatjuk.

Az optika előnye, hogy tényleg hű marad nevéhez, azaz nem nagyobb és nem is sokkal nehezebb egy szimpla vázsapkánál. Mindössze 9 mm vastag (átmérője 56 mm), és 22 gramm. Gyakorlatilag majd minden gépelővételkor a bajonettre kell pillantanunk, hogy valóban ott e az objektív, annyira észrevétlen.

Napellenzőt persze hiába is várnánk hozzá, mivel nem tehető rá, ahogy szűrők felhelyezésére sincs mód. Elülső lencsevédő kupakra sincs szükség, mivel az apró frontlencse elé az alatta lévő karral egy műanyag védőlemezt tolhatunk. Ebben az állapotban az optika tökéletesen ellátja a vázsapka funkciót, kinyitva pedig azonnal fényképezhetünk vele.

Használati tapasztalatok

A fent említett lencsevédő lemezt nyitó kapcsolón kívül semmilyen más „kezelőszerv” nem került az objektívre, de nincs is nagyon szükség rájuk. Ezt a kis műanyag kart a nyitott állapotba tolva végtelen fókusz állást kapunk, egy lépéssel továbblendítve pedig 30 cm-es közelponthoz igazíthatjuk az élességállítás távolságát.

Arra mindenképpen ügyelnünk kell, hogy az objektív hiperfokális távolsága kb. 1,5m, vagyis végtelen állásban nagyjából ettől kezdődően minden éles a fotón. Ha közelebbi témát szeretnénk megörökíteni használnunk kell a lencsetagokat néhány milliméterrel előrébb toló kart, de szemmel kell saccolnunk a távolságot, vagy be kell kapcsolnunk a kézi élességállításhoz való nagyítást, máskülönben könnyen életlen képet készíthetünk. A fókusz segítség viszont lassabbá teszi az élesség pontos beállítását, emiatt csak mozdulatlan témákhoz ajánljuk.

Az objektív egyébként szinte teljes egészében műanyagból készült. Műanyag az említett kis kar, a „tubus” és a bajonett is. De mit is vár az ember egy vázsapkától?

Rendkívül vékony mérete előny, hiszen szinte észre sem vesszük, hogy a gépen van. Le- és felcsatlakoztatásnál viszont kicsit kényelmetlen ez a pár milliméteres vastagság. Ennek könnyítése érdekében a gyártó 4mm-es recés széllel látta el az optikát.

Színhiba

Az objektív három lencsetagja között nem találunk színhibát javítót, így nem meglepő, hogy képeinken viszonylag gyakran találkozunk majd ezzel az optikai hiányossággal. Bár hiányzik a kromatikus aberráció elleni első számú fegyverünk, a rekeszelés is, a látható mértéke mégsem vészes. A sarkok felé haladva erősebb, cián-magenta színhibát kapunk.

Geometriai torzítás

A 0,8%-os hordótorzítás abszolút elfogadható mértékű egy ilyen objektívtől. Jobbára csak szabályos geometriai formáknál, például épületfotóknál érhető majd tetten a kép széleihez viszonyítva.

Geometriai torzítás0,8% hordótorzítás

Peremsötétedés

Egy lyukkameránál ez a jelenség szinte kívánatos, hiszen a sarkok erős sötétedése hozzátartozik az igazi lyukas dobozgép hangulathoz. Aki erre vágyik az Olympus gépekben bekapcsolható Pin Hole képeffektussal erősítheti az amúgy 23%-os képsarki sötétedést. Ez önmagában inkább homogén felületeknél lesz zavaró, részletekben gazdag képeken kevésbé.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


30 cm közelpont,
236 mm széles lefedés

A 15mm-es vázsapka objektív makrózásra alkalmatlan, de a 30 cm-es közelpont segítségével azért bizonyos mértékű közelképek készíthetők. Ez a mérték 23,6 cm széles befogott területet jelent, ami egy 15mm-es objektív esetében nem is számít rossznak. A körülményes manuális élességállítás miatt statikus témákhoz ajánlott.

Képminőség

Az optika képminősége középen jó a szélek felé haladva azonban jól láthatóan életlenedik, továbbá a fent említett színhiba és sarkok sötétedése is zavaró lehet bizonyos helyzetekben. Az állandó, F8-as rekesz javítási lehetőséget nem ad, de a képminőség így is megüti a használható szintet.

Értékelés

Nem hiszem, hogy feltétlen az objektívszámba kéne vennünk az Olympus 15mm-es optikáját. Ez egy vázsapka, mely védi gépünket, szinte semmi helyet nem foglal, és nem mellékesen fotót is tudunk vele készíteni. Csak ezen utóbbi szempontból süthetjük rá az objektív jelzőt. Sokkal jobb minőséget kapunk egy sima lyukkameránál, de gyengébbet egy hasonló fix optikánál. Használata kicsit körülményes, és nem is mindig tudunk majd éles képet lőni vele, de amit kapunk, az egy vázsapkához képest több mint oké. Elsősorban kísérletező kedvűeknek, objektív gyűjtőknek, vagy éppen a nagy optikáktól irtózóknak ajánlott.

Az Olympus 15mm-es vázsapka objektív ~25 000 forinttól kapható.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!