Induro PHT 3D fejek

0

A gömbfejek és 3D fejek rajongói nagyjából olyan távol állhatnak egymástól, mint a bringások és az autósok. Mindkettőnek megvan a varázsa és használhatósága, de igazából csak egyetlen közös tulajdonságuk van. Esetünkben ez a gép stabil alátámasztása. A gömbfejeket főként a gyors gépmozgatást igénylő feladatokra, akció- és természetfotózáshoz ajánljuk, míg a 3D fejek inkább a precízebb beállítást igénylő munkákhoz, tárgyfotózáshoz, reprózáshoz, panorámázáshoz, műszaki fotózáshoz, vagy épületfotózáshoz valók.
Bevallom, én, mint 3D rajongó, mindig is csodáltam a gömbfejek könnyedségét, mégis megőrülnék, ha gömbfejjel kellene tesztfotózni indulnom. Nálam a precízség fontos feltétel, vízszintezett beállításnál is meg kell oldjam a gép döntését anélkül, hogy a vízszintet elveszíteném, így csak 3D fej jöhet szóba.

Aki hasonló precíz munkákra szeretne egy strapabíró, de praktikus fejet, nyugodtan nézzen szét az Induro termékek között, hiszen a PHT fejek mellett panorámázáshoz kihegyezett PHQ modellek is megtalálhatók, igaz, finoman fogalmazva borsosabb áron. A PHT-k fejek árszintje azonban sokkal barátságosabb.

A PHQ-nál egyszerűbb és kedvezőbb árú 3D fejeket magába foglaló PHT sorozatban három tag kapható, a legkisebb PHT0, a közepes PHT1 és a legnagyobb PHT2.
Ezek tömegben és terhelhetőségben, valamint a terhelhetőség miatt a cseretalp méretében, no és persze árukban térnek el egymástól. Működési elvükben és kialakításukban azonban azonosak.

Mindhárom modell két szorítókarral rendelkezik, melyeket használaton kívül kisebb helyre összecsukhatunk, így könnyebben szállíthatjuk az állvánnyal. Fontos tudni, hogy a megoldás egyáltalán nem befolyásolja a szorítási erőt, vagyis a módszer semmiféle hátránnyal nem jár.
A két kar a szokásos módon a függőleges irányú döntést/emelést, illetve a vízszintes irányú billentést (portré állás) teszi lehetővé. Bár mindkét kar skáláját -45..+90°-ban skálázták, felfelé emelni és jobbra billenteni is csak 30°-ban lehet. Persze magával a 30°-kal nincs semmi baj, ez megszokott a 3D fejeknél, a saját Manfrotto fejem is nagyjából erre képes, csupán érdekes, hogy miért skálázták akkor 45°-ig.

A döntés és a billentés karján kívül akad még egy szorító, ennek meglazítása a forgatást teszi lehetővé. Természetesen ehhez is kapunk egy skálát, melyet 5 fokonként rovátkoltak, bár érdekes módon az egyik 90 fok környékén ez elmaradt.

A fej felső részén, a talp közelében egy libellát is elhelyeztek, mely a gép vízszintezésében segít, de csak vízszintes állásnál, porté állású (oldalra döntött) beállításnál sajnos semmilyen segítséget nem nyújt. Ezt viszont egy 3D fejtől azért elvárnánk.

Maga a talp nem túl nagy méretű, modelltől függően 5-6 cm hosszúságú és szélességű. Közepén a rögzítőcsavar található, melyet a rá épített lehajtható füllel vagy egy pénzérmével is elforgathatunk.
A talp oldásához a dupla (biztonsági karral is ellátott) kioldót kell elhúznunk.

Az Induro PHT 3D fejeit elsősorban amatőr és hobbi fotózáshoz ajánljuk.

Induro PHT 3D fejek
PHT0 PHT1 PHT2
Gyorscseretalp mérete 4×5 cm 6×5 cm 6×6 cm
Terhelhetőség 5 kg 8 kg 12 kg
Tömeg 0,7 kg 0,9 kg 1,1 kg
Ár 18.900 Ft 24.500 Ft 27.500 Ft

Az Induro PHT fejeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!