Olympus Zuiko Digital 14-54mm F2,8-3,5

0

Bemutatás

Az Olympus az alapzoom kategóriában több objektívet is kínál, az olcsó 14-42 mm-est, melyet a Standard szériába sorol és a drágább, de komolyabb Zuiko Digital 14-54 mm-est, amely viszont a Pro kategória tagja. Ára bruttó 152.000 Ft. Ezért a pénzért az olcsóbb 14-42mm-es változathoz képest egy magasabb színvonalú, jobb fényerejű objektívet kapunk. A Pro széria tagjaként ez az optika időjárásálló kivitelű.

A gyújtótávolság 14-54 mm között változtatható, amely hasonló látószöget eredményez, mint egy kisfilmes 28-108 mm-es optika. A fényerő itt átlag feletti: nagylátószögnél f/2,8, míg tele állásban f/3,5.
Érdekes azonban, hogy a Pro széria tagjaként ebbe az objektívbe nem került alacsony szórású ED tag, csak 3 asztférikus. Így várhatóan a geometriai torzítások ugyan minimálisak lesznek, de az ED tagok hiánya miatt kromatikus aberrációra valamilyen szinten számítanunk kell.

Az élességállítást ez esetben is mikromotor végzi, amely hasonlóan csendes és finom járású, mint az olcsóbb 14-42 mm-es modellnél. Az objektív belső élességállítású, tehát a frontlencse nem fordul el fókuszálás során, valamint a tubus hossza sem változik meg. Zoomoláskor viszont tele állásban hosszabb lesz az objektív.

A frontlencse elé 67 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, a becsillanások és az ellenfénynél fellépő kontrasztvesztés elkerülésére érdekében a gyári szirom formájú napellenzőt használhatjuk.

Használati tapasztalatok

Egy ilyen kategóriájú és árú objektívtől természetes módon elvárjuk, hogy bajonett csatlakozója fémből készüljön. Nem is ér minket meglepetés e téren, az időjárásállóság miatt ráadásul a fém csatlakozás körül egy vékony gumicsík is végigfut.

Az összeszerelése kiváló, valóban profi munka, sehol egy nemkívánatos szorulás vagy felesleges lazaság. Az objektív külsejében egyébként nem sokban különbözik az olcsóbb változatétól, e modellnél kissé nagyobb átmérőt észlelhetünk, de a kompakt méret a profibb kivitel ellenére itt is jelen van. A zoomgyűrű és az élességállító gyűrű ugyanott helyezkedik el, de a 14-54mm-es objektívnél távolságskálát is használhatunk.

A zoom gyűrű forgatása könnyed, szélessége 2 cm, viszonylag ritkán bordázott. Kerületén a 14, 18, 25, 35 és 54 mm-egy gyújtótávolságot tüntették fel.
Az élességállító gyűrűt az objektív elején találjuk, ez sokkal sűrűbb bordázatú, mint a zoomgyűrű, így első tapintásra is könnyen megkülönböztethető. A kézi élességállítás során elektronikusan vezérelhetjük a belső lencsetagok mozgatását.

A Zuiko Digital 14-54mm F2,8-3,5 tubusán nem található semmilyen kapcsoló.

Színhiba

Az ED lencsetagok hiánya csak részben érhető tetten a színhibát ellenőrző tesztfotóinkon.
Kromatikus aberrációval ugyanis csak 14 mm-es nagylátószögnél találkozhatunk, nyitott blendével közepes mértékűvel, de F8-ra szűkítve a rekeszt határozottan csökkenthető a hatás. Nagyobb gyújtótávolságoknál viszont egyáltalán nem jelentkezik ez a hiba.

Hasonló eredményt kaptunk a 14-42 mm-es optikával is, igaz, ott nagylátószögnél az itt találhatónál csekélyebb mértékű a színhiba.

Összességében ez is remek eredmény, hiszen a legrosszabb esetben is (nyitott blende, 14 mm-es gyújtótávolság, kép sarok) csak mindössze 0,3 mm szélességű színhibát látnánk egy 15 cm széles papírképen.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítás korrigálása határozottan jól sikerült. 14 mm-es nagylátószögnél is csupán 0,2%-os a hordótorzítás, amely remek eredmény. 27 mm-nél már méréssel is alig mutatható ki a torzítás, ami azt jelenti, hogy mértéke 0,1% alatti. Ennél nagyobb fókusztávolságoknál pedig egyáltalán nem tapasztalni torzulást.

Geometriai torzítás0,2% hordótorzítás

Peremsötétedés

A peremsötétedés főként a két végállásnál jelentkezik, 14 mm-nél nyitott blendével jól látható mértékben, ami a sarkok 20%-os sötétedését jelenti. F8-ra szűkítve a fényrekeszt ez a hatás 5% alá vihető ami már nem feltűnő. 40-54 mm között fényerőn fotózva 15-17%-os vignettálással kell számolnunk, amely F8-as blendénél ezúttal is 5% alá szorítható.

Jól látható peremsötétedésre tehát csak nyitott fényrekesszel, a zoom két végállásában találkozhatunk.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


22 cm közelpont,
107 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja 22 cm, gyári adatok szerint 0,26×-es leképezési arányt érhetünk el.
A makró tesztképünkön a teljes képet 107 mm széles témával tudtuk kitölteni, amely viszont csak 1:5,9 leképezési arány (0,17×) jelent.

Egyszerűbb, általános célokat szolgáló közelfényképezésre ez még alkalmas, komolyabb makrózásra viszont már kevés lehet. Természetesen nem is ez az objektív fő területe.

Képminőség

A Zuiko Digital 14-54 mm F2,8-3,5 teljes nagylátószögnél hajszálnyival jobb képminőséget produkál, mint az olcsóbb 14-42 mm-es kistestvére. A jobb fényerő miatt azonban itt már f/4-es rekesznél is lekörözhető a felbontás a 14-42 mm-es változattal szemben, ahol csak f/5,6-nál javul kissé a képminőség. Amit a 14-42 mm-nél írtunk az nagyjából itt is igaz, a leglágyabb képeket 14 mm-es gyújtótávolságnál kapjuk, nyitott blendével. A képek szűkebb blendével élesebbnek hatnak, de a különbség nem nagyon számottevő.
27 mm-től szárnyra kap az objektív, rajzolata már fényerőn fotózva is megközelíti azt, amit 14 mm-en F8 blendénél kaphatunk.
Az objektív feloldóképessége azonban talán még lehetne egy fokkal jobb, jóllehet, a nagyobb látószög mindig nagyobb problémákat vet fel a képélesség tekintetében.

Értékelés

Az Olympus Zuiko Digital 14-54 mm f/2,8-3,5 objektívjét a cikk során már többször hasonlítottuk az olcsóbb 14-42 mm-es kistestvérhez. Nem is csoda ez, hiszen a két változat gyújtótávolság tartománya szinte teljesen egybeesik.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a drágább 14-54 mm-es Zuiko Digital nagylátószögű alapzoom objektív főként fényerőben és torzításmentességében körözi le a 14-42 mm-es változatot, illetve rajzolata kicsivel jobb az olcsóbb változaténál.

Elsősorban tehát azoknak ajánljuk, akik a 14-42-es olcsóbb változat valamely tulajdonságával elégedetlenek, pl. időjárásálló kivitelre, távolságskálára, jobb fényerőre, vagy picit finomabb felbontásra van szükségük. Fő alkalmazási területe az általános képek készítése, melyek közé a tájképek, tárgyfotók, épületek fényképezése vagy akár családi fotózás sorolható.

Alternatívája az olcsóbb, Standard kategóriás Zuiko Digital ED 14-42mm f/3,5-5,6, vagy a TopPro szériás Zuiko Digital ED 14-35mm f/2,0 SWD, illetve a Leica D Vario-Elmarit 14-50mm f/2,8-3,5 ASPH.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!