OnePlus 7 Pro: tényleg „olyan” jó a tripla kamerája?

0

A OnePlus nagyon érti, hogyan kell szerethető terméket készíteni; ráadásul olyat, ami hosszú távon tulajdonosa megbízható társa marad: erről tanúskodik többek között sok Facebook hozzászólás is, melyeket például a három éve megjelent OnePlus 3-at ma is elégedetten használók írnak. Akár én is lehetnék egyikük, ha nem akarnám szorosabban követni a mobiltelefonok kamerájának fejlődését. OnePlus 3-asomat nagyon kedveltem, de tavaly tavasszal – egy LG V30-as és egy OnePlus 6-os próbálkozás után – nem tudtam ellenállni a Huawei P20 Pro csábításának. Aztán sok tekintetben visszasírtam a OnePlus-t, mert egy dolog a kamera, de egy (okos)telefon egyúttal sokrétű mindennapos használati tárgy is, és a Huawei bőven okozott csalódást e téren (is). Ezek után nem meglepő, ha azt írom, tűkön ülve vártam a OnePlus 7 májusi bejelentését.

A OnePlus idén stratégiát váltott. Anno „zászlóshajó gyilkos” szlogennel, és ehhez képest nagyon baráti árcédulával indult a cég története 2014-ben a OnePlus One-nal. Nyilván egyre nehezebb volt megfelelni az „olcsón csúcsminőséget” elvárásnak, ezért május 14-én a OnePlus rögtön két telefonja érkezését is bejelentette: egy olcsóbb alapmodellét OnePlus 7, és egy drágább csúcsmodellt OnePlus 7 Pro néven. És amikor a bejelentés során a National Geographic fotósa lelkesen beszélt a OnePlus 7 Pro kamerájáról, melyről az is kiderült, hogy a DxOMark 111-re pontozta, és ezzel egyetlen ponttal lemaradva a Huawei P30 Pro-tól valamint a Samsung Galaxy S10 5G-től ezüstérmes a mobiltelefonok kameráinak versenyén; az is eldőlt: megveszem. Másnap az elsők között rendeltem meg, és május 21-e óta elégedetten használom. Elégedetten, de nem csalódásoktól mentesen. Alábbiakban összefoglalom e (negatív és pozitív) csalódások okait – előző telefonommal tükröt tartva eléjük.

A OnePlus 7 Pro három hátlapi kamerájának adatai:

Főkamera 48 MP (0,8 µm) f/1.6 OIS EIS
„Tele” kamera (3x „zoom”) 8 MP (1 µm) f/2.4 OIS
Nagylátószögű kamera (117°) 16 MP f/2.2

Főkamera

A 48 MP-es főkamera alapértelmezetten 12 MP-es JPG képeket készít (így az eredetileg 0,8 µm-es képpontok 1,6-osra híznak), és ne is akarjunk ennél többet. Két éve még nem gondoltam, hogy ilyet valaha le fogok írni: de a (48 MP-es) RAW (DNG) formátumot kár lenne erőltetni (már csak azért is, mert a JPG képek legnagyobb hiányosságát a HDR mód többnyire jól kompenzálja). Akárcsak a Huawei P20 Pro-nál, itt is tetemes a vignettálás mértéke – és kinek van kedve 23 MB-os DNG fájlokkal vesződni? Egyedül kitűnő fényviszonyok mellett látom létjogosultságát, ha extra részletgazdagságra van szükség. A főkamera egyébként hozza az elvárható szintet, nem lehet rá komoly panasz. (Az eredeti felbontáshoz kattints a képekre.)

„Tele” kamera

A OnePlus sajnos ezúttal is belefutott egy pofonba (mint mikor a OnePlus 5 2-szeres zoomjáról kiderült, hogy csak 1,6-os, a maradékot pedig szoftveresen adják hozzá): a OnePlus 7 Pro 3-szoros optikai zoomja valójában csak 2,2-szeres, a 3-szoros értéket pedig a kép megvágásával állítják elő (tehát a szoftveres manipuláció ezúttal nem nagyítás, hanem „croppolás”). De ez legyen a legnagyobb baj, a „tele” kamera képminősége a korábbi Huawei P20 Pro telefonom szintén 8 MP-es, 3-szoros zoom kamerájával összehasonlítva a kellemes csalódások közé sorolható.

Nagylátószögű kamera

Ez az általam legjobban várt újdonság, ami a legnagyobb csalódást okozta. Kritikán aluli mértékű kromatikus aberráció, és szinte folyamatosan jelen levő elkent részlettelenség jellemzi ezt a kamerát, ami kevés fénynél már tragikus mértékű. Azért ha minden összejön (jó és kiegyenlített fényviszonyok), lehet szép képeket is készíteni vele.

A kamerák általában

Ami rossz:

  • Sorozatfelvétel: emlékszem, hogy három éve a Samsung Galaxy S7-esem exponáló gombját nyomva tartva akár ezer képet is lőhettem, ez a OnePlus 7 Pro-nak (elődeihez hasonlóan) ma is legfeljebb csak 20-ig megy – ráadásul csak a fő- és „tele” kameráknál (nagylátónál hiába nyomod hosszan az exponáló gombot).
  • Lassú az autofókusz; a képek elkészítése a „tele” és a nagylátószögű kameráknál pedig botrányosan lassú tud lenni.
  • Közeli témára sokszor gyötrelmesen nehéz, vagy lehetetlen élességet állítani (hacsak nem manuális módban).

Ami jó:

  • Mindhárom kameránál működik a HDR (ez a Huawei P20-Pro-nál csak a főkamerára volt igaz).
  • A HDR képek általában sokkal vállalhatóbbak (kevésbé „szürreálisan agyonmanipuláltak”), mint a Huawei P20-Pro esetén – bár a OnePlus 7 Pro-nál is néha igen gyenge az eredmény.
  • Sokkal inkább azt látom a „keresőben”, amilyen a végeredmény lesz (beleértve a HDR hatást is), mint a Huawei P20-Pro-nál (ahol a keresőképen sokszor még a belógó ujjam se jelent meg – nem úgy, mint a végeredményen, mivel valószínű egy másik kamera rögzítette a képet, mint ami a keresőképet mutatta).

A gyári kamera alkalmazás

Alapvetően jól használható, ám van néhány súlyos és számomra érthetetlen hiányosság:

  • A módok (Videó, Fénykép, Profi, Éjszakai látkép, Lassított felvétel, Time-lapse, Álló [ez lenne a portré szépen magyarra fordítva], Panoráma) között fel-le suhintással válthatunk, de ugyanezzel már hiába próbálkozunk a módok neveit kiíró sávban, azokra csak rábökni lehet (amennyiben épp látszik, amire vágyunk).
  • Gyakran előforduló bosszúság forrása, hogy mikor a főtéma, melyre a keresőképen az élességet állítom, a kép jobb oldalához van közel, az expozíció korrekciós csúszka annyira a kereső szélén jelenik meg, hogy ezt fel-le elhúzva akaratlanul zoomolást állítom el.
  • A OnePlus 3-ban a kamera alkalmazásban balra suhintva a galériába jutottunk, ami nagyon praktikus volt. Most a beállítások jönnek elő erre, ami kétségtelenül szintén praktikus. Ám jobbra suhintásra nem történik semmi. Költői kérdésem: miért nem lehet ez a módválasztó és a beállítások „előhívója”, és miért nem maradt a balra suhintás a galériáé?

Viszont nagyon szerethető, hogy beállítható egy hardveres kamera gyors indítás a telefon bekapcsoló gombjának dupla megnyomására. Hasonlót persze a Huawei P20 Pro (és más telefonok) is tud(nak), de ott ez csak a telefon kikapcsolt állapotában működik, és csak akkor, ha a telefon felső részét a kijelző felől nem takarod le, mert ilyenkor kikapcsolhatatlanul aktiválódik a zseb-üzemmód – ez rengetegszer bosszantott! A OnePlus 7 Pro-nál szerencsére nem így van: bármikor (ki- vagy bekapcsolt állapotban), bármilyen alkalmazás futtatása közben is elindul a kamera, ha duplán megnyomom a telefon bekapcsoló gombját.

Összességében

A OnePlus 7 Pro egy kiváló, szerethető telefon, jó kamerával. Igen, sajnos a nagylátószögű kamera súlyos hiányosságai, és úgy általában a kamera lassúsága miatt „csak” ennyi: jó kamerával, nem többel. Kár, hogy a OnePlus a kamera terén továbbra sem éri el azt a szintet, ami a telefonjait egyéb tekintetben jellemzi. Ebből is látszik, hogy pusztán az adatok (akár egy DxOMark értékelés) legfeljebb jó kiindulópontként szolgálnak, de a puding próbája mindig az evés – és előfordulhat, hogy hiába kitűnő a séf… (Megjegyzem, ha csak monitoros, táblagépes, avagy telefonos nézegetésre kellenek a fotók, és a részletek nem, vagy csak kevésbé számítanak, sokat javul az összkép.)