Sigma 70-200mm f/2,8 DG OS HSM S – teszt

0

Felépítés

A Sigma viszonylag régóta kínál f/2,8 fényerővel 70-200 mm-es telezoomot, az EX szériában stabilizátor nélküli és stabilizátoros változatok is megjelentek. A frissebb modelleket tartalmazó Sports széria tavaly év végén bővült az új 70-200mm f/2,8 DG OS HSM Sports objektívvel, amely elég nagy valószínűséggel nagyságrenddel jobb képminőséget ad majd, mint a régebbi EX széria tagjai. Legalábbis az eddig tesztelt Art és Sports szériás objektívek mind igen komoly képminőséget adtak.

A sport és természetfotósokon kívül a koncertfotósok és az esküvőfotósok is előszeretettel használják ezt a zoomtartományt, ahol az f/2,8 fényerő gyengébb megvilágításban is lehetővé teszi a kisebb érzékenységen történő fotózást, szemben az f/4-es modelleknél, illetve portrékhoz is kellően jól mosott hátteret kínál. A látószög full-frame szenzoros fényképezőgéppel 34,3-12,3 fok közötti lehet.

Az objektív nem kevesebb, mint 22 lencsetagból épül fel, amelyek között kilenc F-típusú alacsony szórású (FLD – „F” Low Dispersion) egy pedig szuper alacsony szórású (SLD – Super Low Dispersion). Ezek felelnek a kromatikus aberráció minimalizálásáért. Aszférikus tagot ennél az objektívnél nem alkalmaztak. Az elülső és hátsó lencsetagot víz- és olaj lepergető bevonattal látták el a könnyebb tisztán tartás érdekében.

Az automatikus élességállítást itt is ultrahang frekvencián működő HSM motorral oldották meg, a fókuszálás így gyors és csendes. A belső élességállításnak köszönhetően a frontlencse nem fordul el és nem is mozog előre-hátra az élességállítás során és ez itt a hátsó tagra is igaz. Mivel belső zoomos megoldású az objektív, így a hossza sem változik a gyújtótávolság változtatásakor, sőt, ez esetben sem mozdul a hátsó lencsetag sem. Így aztán igazán minimális az esély arra, hogy az objektívbe porszem kerüljön.

A 70 mm átmérőjű frontlencse elé 82 mm-es szűrőket tekerhetünk fel.

A Sigma 70-200mm f/2,8 DG OS HSM Sports modellhez az első és hátsó kupakokon kívül egy gyöngyvászon tokot kapunk, amelyet igény esetén vállra is akaszthatunk. Ezen kívül egy szirom formájú napellenzőt is mellékel a gyártó, illetve állvány gyűrűt is találunk az objektíven.
Az állvány gyűrű 360 fokban körbeforgatható, az Arca Swiss kompatibilis talp alján pedig 1/4″-os menet is található. Az állványgyűrűt nem tudjuk levenni az objektívről (legalábbis az objektív szétszerelése nélkül).

A specifikáció a Sigma 70-200mm f/2,8 DG OS HSM S adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

A Sigma 70-200mm f/2,8 DG OS HSM Sports nem sorolható a könnyű objektívek közé, pedig tubusánál magnézium-ötvözet használtak, hogy lehetőség szerint csökkentsék a tömegét. De így is 1,8 kg-ot nyom.
Polikarbonát borítást egyedül a kapcsolókat és a tárgytávolság skálát tartalmazó sávban találunk.
A mostoha időjárási körülmények közötti gondtalan fotózás érdekében az objektívet több ponton szigetelték nedvesség bejutása ellen, az időjárásálló kivitelről a bajonett csatlakozásnál körbe futó gumiperem is árulkodik.

Az igen széles zoomgyűrűt előre helyezték, ami indokolt is, hiszen így a méretes és nehéz objektív tartása is kényelmesebb valamelyest. A teljes zoomtartomány átéréséhez mindössze 60 fokkal kell elforgatnunk a gyűrűt, amely gyors zoomolást tesz lehetővé.

A fókuszgyűrű nagyjából az objektív közepénél található. A 2 cm szélességben bordázott gyűrűvel a teljes tárgytávolság tartományt kb 130 foknyi elfordítással járhatjuk be, amely kellően finom kézi élességállítást tesz lehetővé.

A HSM meghajtásnak köszönhetően a fókuszgyűrűvel bármikor végezhetünk kézi élességállítást, akár automatikus élességállítást követően is van lehetőség kézi finomhangolásra, ehhez az objektív AF/MF kapcsolójának MO (manual override) állását kell kiválasztanunk, ilyenkor ugyanis a fókuszgyűrű elmozdításakor követő fókusz módnál is átlépünk kézi élességállításra.

A tubus bal oldalán négy kapcsolót találunk, így az automatikus és manuális fókuszt állító AF/MF kapcsolót (MO középállással), a fókusztartomány határolót (teljes vagy 3 métertől végtelenig), az optikai stabilizátor üzemmódjának kapcsolóját (1-es és 2-es állás, valamint kikapcsolt mód), valamint a két egyedi módot (C1 és C2).
Ezen kívül a zoomgyűrű ás a fókuszgyűrű közötti sávba három gombot helyeztek el, amelyek alapesetben az AF Stop funkciót valósítják meg.

Az objektív természetesen kompatibilis a Sigma USB dokkolójával, amelynek segítségével nem csak a fókusz finomhangolását és a firmware frissítését végezhetjük el, de a stabilizátor és a Custom üzemmódokat is beállíthatjuk.

Remek fényereje és kedvező gyújtótávolság tartománya miatt ezt az objektívet akár videózásra is felhasználhatjuk, ez esetben viszont nem mindegy, hogy milyen jellegű és mennyire erős fókuszlégzéssel kell számolnunk. A „focus breathing” jelenség ennél az objektívnél a tárgytávolság csökkentésével a látószög csökkenését hozza, méghozzá elég jelentős mértékben: közelpontnál 45%-kal kisebb látószöget kapunk, mint végtelen tárgytávolságnál. Ez közelfényképezésnél lényeges, hiszen így kis tárgytávolságoknál jobb leképezési arányunk lehet (a legkisebb tárgytávolságnál olyan látószöget kapunk, mint ha 300 mm-es teleobjektívünk lenne).
(Pusztán érdekességből érdemes azt megjegyezni, hogy a Tamron 70-200mm f/2,8 Di VC USD G2-nél pont fordított irányú a fókuszlégzés, azaz közelponton nagyobb a látószög, mint végtelen tárgytávolságnál, vagyis ez okozza azt, hogy a Sigma 70-200mm f/2,8 Sports-szal összevetve igen erős különbséget tapasztalunk a telében, közelpontra állított élesség során elérhető látószögnél, ezzel együtt pedig a leképezési aránynál.)

Látószög változás a tárgytávolság függvényében