OnOne Perfect Effects 8

0

„Hát má’ ez se a régi!” Azelőtt egy valamirevaló effekt pluginban kiválasztottunk egyet a néhány sablon közül, vagy eltologattunk két csúszkát, és kész volt a hatás. Manapság egy valamirevaló pluginhoz majdhogynem pilótavizsga kell, de legalábbis némi képszerkesztői előképzettség mindenképp. Maszkok és rétegkezelés ezerrel. De mit panaszkodok? Ez néha éppenséggel jó dolog, hiszen olyan lehetőségeket nyit meg előttünk, amiket azelőtt soha, vagy csak nehezen érhettünk el.

Na de, hogy ne csak rébuszokban beszéljek, térjünk rá mindjárt a lényegre! Itt van például ez az onOne Software által fejlesztett Perfect Effects 8 nevű plugin/szerkesztő alkalmazás. Aki ismeri az onOne-t tudja, hogy nem viccelnek, igen jól sikerült termékek és évek tapasztalata van a hátuk mögött ezen a téren. A Perfect Effects 8 is egyike ezeknek, melynek 100 dolláros Professional változatát nemrégen ingyen tölthette le, aki szemfüles volt, vagy olvasta hírünket.

A szoftver önállóan futtatható és plugin változatban is működik. Utóbbi esetben Adobe Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom és Apple Aperture szoftverek alá telepíthető. Mi ‘standalone’ alkalmazásként telepítettük, így mindössze 75 MB-ot foglalat a merevlemezen, de pluginként sem terpeszkedik el túlságosan.

Két részből áll a program, egy Browserből (vagy magyarul (képrendszerezőből), illetve egy Editorból (szerkesztőből). Megjelenése a divatos sötétszürke trendet követi.

A rendszerező rész mondhatni semmi különös. A kép méretén és alap adatain kívül az EXIF-ből kiolvasott fényképezőgép típust, és a fontosabb beállításokat is megjeleníti a bal felső sarokban. Alatta a számítógépünk tárhelyén kívül az ismertebb felhő alapú online tárhelyekről (Dropbox, Google Drive, iCloud Photo Stream, Sky Drive) is betölthetjük fotóinkat, már amennyiben rendelkezünk ilyen regisztrációkkal. A fotók között egyszerű keresést és név vagy dátum alapú rendezést kapunk.

A fotó(ka)t kijelölve és az Effects gombra kattintva léphetünk be a szoftver szívébe, a szerkesztőbe. A fentiekből talán már kiderült, hogy a Perfect Effects egy effektező szoftver. Ez persze így csak durva leegyszerűsítése a dolgoknak, hisz nem csak arról van szó, hogy ráhúzunk a képre mondjuk egy kék vagy piros színátmenetet, esetleg antikoljuk, hanem olyan alapvető képjavító szűrők is kiválaszthatók, mint az élesítés, a kontrasztemelés, vagy épp a világosság beállítása.

A főbb szűrőket (vagy nevezzük őket effektusoknak) csoportokba rendezte a fejlesztő, melyekből összesen 23-at kapunk. A fent említetteken kívül akad itt egy rakás monokróm szűrő, keretek, keresztbehívás, dinamikanövelés, HDR hatás, különféle színszűrők, és textúrák is. A közel két tucat téma szerint rendezett csoport mindegyikében nem több gyári sablon közül válogathatunk, például a keretezés csoporton belül rengeteg hagyományos, régies, roncsolt hatású, vagy filmkockát utánzó keretsablon választható ki. Ezek hatása egy kis nézőképen azonnal ellenőrizhető, de elég csak rákattintani valamelyikre és máris megjelenik a fotó középső nézőképén is.

Nem kell tehát megijedni a bevezetőben írtak miatt, hiszen a Perfect Effects 8 nem csak a haladóknak készült. Egy kezdő is bőséggel talál itt magának előre gyártott effektusokat, melyek egy kattintással „ráhúzhatók” a fotóra, és ha tetszik az eredmény már menthetjük is az effektezett képet. A lehetőségek tárháza ha nem is végtelen de sokszínű, hiszen több száz sablon áll rendelkezésre, melyek között név szerint keresni is lehet.

Ez még nem minden! Aki nem csak egyenként szeretné a képre vinni az effektusokat a Presets fül alatt további több száz kombináltat kap, ahol esetenként 3-4 szűrőt is keverve alkalmazhatunk. Kedvenc effektjeinket a Favorites fül alatt menti a szoftver.

A Perfect Effetst 8 nem csak a kezdők sablonerdővel tarkított játszótere. Ugyanúgy megtalálja itt a számítását a haladó képszerkesztő is, aki szabadon belenyúlhat a fent írt módon kiválasztott sablonokba, vagy a maszkok és rétegek kombinációjával csak a fotó egy részén alkalmazhatja, illetve keverheti őket. Jobb oldalt – a kis nézőkép alatt – található Filter Stack és Filter Options paletta. Előbbi lényegében az egymásra rétegzett effektusok kezelésére való (ha többet is használunk a fotón), utóbbi pedig az adott effektus/szűrő beállításait teríti elénk.

Aki használt már rétegeket valamelyik jobb képszerkesztőben, könnyen eligazodik majd a Filter Stack palettán, ahol minden képre vitt effektus egy-egy rétegként jelenik meg, melyeket ugyanúgy keverhetünk (Blending), átüthetünk, ki- és bekapcsolhatunk vagy maszkolhatunk mint például a Photoshopban.

Minden effektréteg kap egy rétegmaszkot, melyre a középső munkafelület bal felső részén elérhető ecsettel festhetünk maszkot, vagy az alatta lévő ikonra kattintva átmenetes maszkot. Természetesen a maszkoló ecset opciói is beállíthatók, így a széleinek elmosása vagy az átlátszósága. Invertálhatjuk és törölhetjük is amit festettünk. Ezzel az adott effektus csak a kép kívánt területén fog érvényesülni. Igen kreatív lehetőségek tárulnak fel ilyen módon a képszerkesztő előtt. Gyakorlatilag bármennyi effektréteget használhatunk a képen, és azokat egyenként maszkolva bármilyen területeken érvényesülhetnek. Nem kell tehát a gyári sablonokra hagyatkoznunk, tetszésünk szerint átrajzolhatjuk bármelyiket.

Itt van még a Filter Options rész, ahol a kiválasztott szűrő/effektus beállításai végezhetők el. Ez szűrőnként változó, de többnyire igen részletes, sőt egy adott szűrőhöz ezen belül is választhatunk beállítási sablonokat.

Ha egy adott képpel elkészültünk és visszatérünk a rendszerezőbe, a képet összes módosításával együtt ideiglenesen elmenti a szoftver. A rendszerező egy külön mappáján belül megtalálható az összes ilyen mentett képállapot. Bármelyikre kattintva azonnal visszahívható a szerkesztőbe és tovább gyúrhatjuk a félbehagyott fotót. Miután elkészültünk a szerkesztő jobb alján lévő Save & Close gombbal menthetjük a végeredményt.

A Perfect Effects 8 jó kezekben valóban szinte tökéletes effektező alkalmazás, de nagy előnye az is, hogy a képszerkesztés világában járatlanok számára is profi effektusok százait nyújtja. Épp emiatt talán kicsit sok is, amit elsőre nekifutásra nyújt egy kezdő számára, aki a szűrők garmadában még a keresőt használva sem biztos, hogy megtalálja az elképzeléseinek megfelelőt. Elsősorban nem azért mert nincs, hanem mert annyi van. De hát az ember általában azért sem sír ha túl sok lekváros palacsintát pakolnak elé. Legfeljebb nem bírja megenni.

A szoftver jelenleg sajnos már nem ingyenes, kb. 100 dollárért szerezhető be a fejlesztő honlapján, viszont a 30 napos próbaverziója ingyen tölthető.