Olcsó Rollei állványok

0

Rollei Tripod S3

Az egykor kiváló középformátumú filmes fényképezőgépeket gyártó Rollei márka ma ismét német tulajdonban van, és viszonylag elérhető árú fotós kiegészítőket, olcsóbb digitális fényképezőgépeket gyártat a távol-keleten. Állvány kínálata meglehetősen sokszínű, a kezdőknek szánt olcsóbb daraboktól a sok funkciós bonyolultabbakig. A Tripod S3 leginkább az előbbieknek készül.

Az S3 nálunk vendégeskedő változata igencsak meghökkentett, de nem extra, vagy netán gyenge minősége, hanem színösszeállítása miatt. Nem hiszem, hogy az általunk tesztelt fehér-neonzöld változat nagy kedvence lesz a természetfotósoknak. Persze a fehér szín hóban még csak-csak, de azok a rikító zöld alkatrészek…

Egy biztos, akár vadállatok, akár az utca átlagembere előtt pakoljuk elő ezt a hivalkodó színösszeállítású háromlábút garantált lesz a feltűnés. Szerencsére más színekben is kapható, így van belőle fehér-kék, vörös-fekete, és tiszta fekete verzió is. A fotósok konzervativizmusára jellemző, hogy utóbbiból pillanatnyilag a gyártónak sincs raktáron, szóval sanszos, hogy a hagyományos külleműből fogy a legtöbb.

Kinézetre és minőségre egyébként a fehér változat is ugyanazt tudja mint a többi. Szinte minden porcikája kemény műanyagból készült, kivéve a lábak csöveit, melyek (ezúttal) zöldre színezett alumíniumból. A legvastagabb alucső 23 mm átmérőjű, és egy láb négy szekciós, melyeket három, szintén műanyagból készült gyorskioldó csattal tudunk nyitni és megszorítani. A csatok nyitását jól oldották meg, tehát nem kell félnünk, hogy becsípik az alattuk hagyott ujjainkat.

Minden láb végén fix gumitalp kapott helyet, melynek alsó része rovátkolt a minél jobb csúszásmentesség érdekében. A három láb csak egy szögpozícióba nyitható, ami kb. a szokásos 30 fokos nyitást jelenti, de persze ennél kisebb szögben is állhatnak, teljes földközeli szétnyitásuk azonban nem lehetséges. Zárt állapotban így 45,6 cm-es minimális magasságot érhetünk el. Az összes lábszekciót és a szintén alumíniumól készült középoszlopot teljesen kihúzva az állvány 1,44 méteres magasságot ér el. Összecsukott szállítási mérete 46,5 cm.

A középoszlop kézzel húzható ki, a felső állványcsonk oldalán lévő kioldógomb meglazítása után. Nem fordítható el, mivel egyik oldalán egy vájat található, ami meggátolja az elcsavarását, alsó részén pedig egy műanyag kupak akadályozza meg, hogy véletlenül kihúzzuk az állványból. Persze ha készakarva tesszük mindezt, az nem megoldhatatlan. A műanyag zárókupak lecsavarható, így az oszlop kihúzható és akár fejjel lefelé is visszatehetjük. Ennek köszönhetően a fejre erősített fényképezőgép a fent említett 45,6 cm-es minimális magasságnál jóval alacsonyabban is belógatható. A középoszlop alsó végén műanyag kampó található, melyre pl. fotóstáskánkat akasztva növelhető az állvány stabilitása.

A S3-ra legfeljebb 2,5 kg tömegű fényképezőgép (és objektív) tehető, vagyis kisebb DSLR gépeket és közepes optikákat már gond nélkül elbír.

A beépített (nem cserélhető) fej is szinte teljes egészében műanyag, leszámítva néhány csavart. Hagyományos, 2D fotófejről van szó, mely két tengely mentén mozgatható. Az oldalsó svenkelést a bal oldalán lévő Pan Lock gombbal oldhatjuk ki, míg a másik oldalon lévő Tilt Lock csavar a fel előre és hátra döntését lazítja ki, vagy szorítja meg. A fej mozgatásához egy rövid, de vastag és kényelmes – természetesen ezúttal is műanyagból készült – kart kapunk, melynek markolati vége az állvány szereléséhez elengedhetetlen imbuszkulcsokat rejti.

A fej felső része külön is körbeforgatható, alatta 360 fokos beosztás találunk. Kioldása a markolat elcsavarásával lehetséges.

Az állványhoz egy műanyag gyorstalp jár, tetején szabványos fényképezőgép felfogató menettel és a csúszást gátoló gumiréteggel. Kioldása a mögötte lévő műanyag karral lehetséges, de előtte egy biztonsági gombot is be kell nyomnunk.

A Rollei Tripod S3-hoz egy szép, cipzáras, vállra vethető hordtáskát is mellékelnek. Saját tömege 1,1 kg.

A Rollei-Fotopro S3 főbb paraméterei
Min. magasság 45,6 cm
Max. magasság 144 cm
Összecsukott hossz fejjel 46,5 cm
Legnagyobb csőátmérő 23 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 2,5 kg
Tömeg 1,1 kg

A hazai forgalmazó, két év garanciával bruttó 15 990 forintért kínálja a terméket.