Olcsó Rollei állványok

0

Rollei DIGI-9300

Rollei DIGI-9300

A Rollei DIGI-széria jobbára az egyszerűbb és kisebb videokamerák alá készült, bár némi megkötéssel használhatjuk fényképezőgépek alá is, hiszen az állványmenet szabványos. Nem kevésbé bátor színekben kapható, mint az előbb bemutatott társa, de fehér változat szerencsére nincs köztük, és hozzánk is egy visszafogott fekete érkezett. Ezen kívül fém, vörös, kék, narancs és zöld színekben kapható, minden esetben fekete alkatrészekkel kombinálva.

A DIGI-9300 is javarészt műanyagból készült, kivéve az állványlábakat, melyek alumíniumból. Minden láb 3 szekciós, a legvastagabb részükön 24 mm-es átmérővel. Az egyes szekciók itt is a szokásos, kipattintható műanyag csatokkal nyithatók, mely kényelmes és gyors megoldás lehet, főként, hogy ezúttal is biztonságosra sikeredett a nyitás. A lábak végeire széles gumitappancsok kerültek, melyek gömbcsuklós belső végüknek köszönhetően némileg dönthetők bármerre forgathatók.

A lábszekciók ennél a tripodnál nem kerek, hanem a videóállványoknál megszokott lapos kiképzésűek és csak egy pozícióban (~30 fokban) terpeszthetők. Kihajtott állapotban a köztük lévő, szintén alumínium merevítőpálcák gondoskodnak a nagyobb stabilitásról, illetve arról, hogy jobban ne legyenek nyithatók. A merevítők elcsúszásának megakadályozására egy középső műanyaggyűrűvel szoríthatjuk meg őket.

A DIGI-9300 összecsukott szállítási mérete 55 cm, legkisebb magassága pedig 48 cm, és ez alá semmilyen módon sem mehetünk, hiszen a középoszlop fix. Teljesen kihúzott állapotban, a középoszlopot is kihajtva 157 cm-es maximális magasságot kapunk, ami már elég kényelmes egy felhelyezett kamera állva való használatához.

A középoszlop műanyagból készült és fogasléces. Beállítása, emelése tehát nagyon kényelmes és viszonylag precíz lehet az oldalán lévő, kihajtható tekerő segítségével. A karral átellenben egy csavar is helyet kapott, mellyel biztosíthatjuk a középoszlop magasságát. A tekerő nekem elég lazának, és nem túl strapabírónak tűnt, úgyhogy az elforgatása előtt mindig győződjünk meg róla, hogy a csavar és a középoszlop nincs-e megszorítva. A gyártó amúgy 3 kg-os teherbírást ad meg az állvány adatlapjában. A DIGI-9300 saját tömege 1,29 kiló.

A szorítócsavar mellett egy beépített vízszintező libella látható.

A fej ennél az állványnál is beépített, így cseréjére nem lesz módunk. Közel az összes porcikája műanyagból készült, beleértve a mellékelt gyorstalpat is.

A fej három tengelyen forgatható (ún. 3D fej). Az alsó részén lévő nagyobb csavart kioldva a körbeforgatás, vagy videós nyelven svenkelés oldható meg. A lágy elmozgásra alkalmasabb, hosszított kart csavarva a le és fel döntés oldható ki, míg a hátulján lévő kisebb műanyag csavarral 90 fokban portré állásba fordítható a felerősített kamera, vagy még inkább fényképezőgép.

A már említett, műanyag, gumibevonattal fedett gyorstalpból szabvány állványcsavar, és a készülék elcsavarodását akadályozó, rugós fémtüske „nő ki”. Kioldása a fej felső részén lévő kar hátrahúzásával történik.

A Rollei-Fotopro DIGI-9300 főbb paraméterei
Min. magasság 48 cm
Max. magasság 157 cm
Összecsukott hossz fejjel 55 cm
Szekciók száma 3
Terhelhetőség 3 kg
Tömeg 1,29 kg

A Rollei DIGI-9300-hoz a korábban bemutatott S3-hoz képest egyszerűbb, felső végén cipzáras vászontok jár, mellyel együtt bruttó 9 990 forintért vásárolható meg.

Mindkét terméket a Pálvölgyi Digital webáruház bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!