Panasonic X objektívek

0

Ami a Canonnál a piros csíkos, L-szériás objektív, az a piros X-sorozat a Panasonic háza táján. 2011. augusztus végén jelentette be a cég, hogy új szériát indít a Micro 4/3″ rendszerre gyártott objektívjei között, melyek a magasabb minőségi követelményeknek is megfelelnek. Az ilyen termékeket ezentúl piros X-szel jelöli a gyártó.

A prémium minőségű objektívek gyártása marketing szempontból jó üzletnek számít, hiszen a képminőségre, vagy a szolgáltatásokra igényesebb vásárlók számára jó kapaszkodót, választási lehetőséget ad, mely darabokat kell keresniük. Ezen objektívek minősége nyilván nem lehet egyenletesen magas minden egyes modellnél, akadnak jobban és kevésbé jól sikerült típusok, de a vásárló a könnyen megkülönböztethető védjegyre pillantva – legyen az piros vagy arany csík, esetleg egy nagy X – azonnal tudni fogja, hogy az adott darabnál a gyártó legfrissebb technikai tudását kapja.

Szolgáltatások

A következőkben tekintsük át a Panasonic sajtóanyagában is kiemelt, fontosabb technológiákat, melyek az elsőként bejelentett és valószínűleg a jövőbeli X objektíveket is jellemzik majd.

Nano Surface Coating (nano lencsebevonat)

Nem újdonság a Panasonic objektívek körében, bár a G Micro szériás optikáknál most jelenik meg először. Az új objektívek tetején felirat is jelzi a különleges bevonat meglétét. Korábban ezt a technológiát az igényesebb kompaktok beépített objektívjein alkalmazták.

Ettől függetlenül a régebbi Micro 4/3”-os optikák sem lencsebevonat nélküliek. A gyártó mindegyiken többrétegű bevonatokat alkalmaz, melyek alapvető feladata a nem kívánt tükröződések csökkentése. Az új nano bevonat a korábbinál is alacsonyabb tükröződési értékkel bír, mely hatásosan csökkenti az úgynevezett szellemkép hatást, valamint a becsillanásokat, és ezáltal tisztább, kontrasztgazdagabb képet nyújt. Ez főként akkor tesz majd jó szolgálatot, ha fényforrás képe kerül a fotóra.

Power O.I.S. (optikai stabilizátor)

A Panasonic MILC gépeiben nincs beépített stabilizátor, a cég mindig is az objektívekbe építettet favorizálta. A G Micro rendszer esetében a korábbi, de rendkívül hatásos MEGA O.I.S-t alkalmazták. Az X sorozatú G Micro optikák viszont a még jobb hatásfokú POWER O.I.S-t kapták.

Ez szintén egy olyan szolgáltatás, mely az egy-két generációval ezelőtti kompaktokban jelent meg. A POWER O.I.S-t kimondottan az alacsony frekvenciás rezgésekhez fejlesztették ki. Ilyen például az emberi légzés, vagy akár a szívdobogás keltette apró remegés. Az így kialakuló rezgések csillapításában több mint dupla a hatásfoka a korábbi technológiához képest.

Aszférikus és ED lencsetagok

E különleges lencsék szintén szerepeltek már több Panasonic objektívben, és ezúttal nem csak a kompaktokéban, de a G Micro sorozat előző darabjaiban is.

Az aszférikus lencsék, mint nevük is mutatja, a pontos gömbalaktól eltérő kialakításúak. Gyártásuk ezért valamivel komplikáltabb mint a hagyományos lencséké. Feladatuk a szférikus aberráció, vagy más néven nyíláshiba hatásának csökkentése. Ennél a problémánál egy optikai tengelyen lévő tárgypont képe foltként jelentkezik a fotón, mivel a róla kiinduló fénysugarak a tengely más-más helyein alkotnak képet. Leggyakrabban nagylátószögű objektívekben alkalmazzák.

Az ED, vagy Extra-low Dispersion (extra alacsony szórású) lencsék főként teleoptikákban használatosak. Elsősorban a színhiba (kromatikus aberráció) csökkentésére alkalmasak. Ez a jelenség hasonló az előbbihez, és abból ered, hogy a lencse különbözőképpen töri meg az eltérő színű fénysugarakat, melyek aztán nem egy pontban alkotnak képet.

HD videó támogatás

Az eddig bejelentett objektívek mind rendelkeznek ezzel a szolgáltatással is, mely gyakorlatilag precíz konstrukciót jelent. Működés közben rendkívül csendesek, így videózás alatt nem zavarják a felvételt a mechanika zajai. Ennek érdekében jól jön az új objektívek Power Zoom funkciója is, melyről a következő fejezetben lesz szó.

Power Zoom

Ez valóban egy új, eddig csak ezekben az objektívekben látott szolgáltatás, mellyel más gyártóknál sem találkozhatunk. A cserélhető objektíveknél rég megszoktuk, hogy a zoom és fókusz egy-egy gyűrűvel állítható. A Panasonic ezt a konvenciót rúgta fel most az X objektívekre biggyesztett zoom tológombokkal. Ezzel elég kompaktossá tették a zoomolást, de megspórolhatnak egy állítógyűrűt, és így kisebbé tehetik az optikát, és finom, többsebességes zoomállítást adhatnak a fotós (videós) kezébe. Ráadásul ott van még a videó támogatásnál említett előny, hogy a gyújtótávolság változtatáshoz csak egy apró gombot kell pöckölnünk, nem pedig egy gyűrűt forgatnunk, így mozgókép felvételnél is stabilan, bemozgásmentesen tartható a készülék.

zoom és fókusz gombok az új 14-42mm-es optikán

balra a régi, jobbra az új 14-42mm-es objektív

A frissen bejelentett objektívek legkisebb modelljével még tovább ment a gyártó, hiszen itt a fókuszgyűrűt is lehagyták és egy másik gombbal helyettesítették. Így egy lapos, a korábbinál is sokkal kisebb, valóban kompakt zoomot hoztak létre.

Objektívek

A Panasonic X objektívek beharangozása első körben két optikáról szólt, melyek mostanában kerültek az üzletekbe.

LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm F3,5-5,6 ASPH. POWER O.I.S.

Az eddigi 14-42mm-es kitobjektívek leváltására, vagy jobb esetben alternatívájaként került bevezetésre az eddigi legkompaktabb kitzoom, amit akár a világ első pancake zoomjának is nevezhetünk, hisz nem sokkal vastagabb a Panasonic fix „palacsintáinál”. Hossza 58%-kal kisebb a korábbi változatnál. Kikapcsolt állapotban mindössze 2,68 cm-es, a gép bekapcsolásakor viszont a beépített, teleszkópos optikás kompaktokhoz hasonlóan kitolódik a belső tubus. Elején első ránézésre nem látunk szűrőmenetet a mozgó tubus miatt, de frontrésze belső felére 37 mm-es filterek csavarhatók.

A kis méret érdekében persze el kell felejtenünk a zoom és fókuszgyűrűt is. Ahogy már említettem, mindkettőt egy kétállású tológomb helyettesíti. A zoomállítás kétsebességes a gombtolás erősségének függvényében. A közel 3x-os zoomátfogás ezúttal kisfilmes értéken 28-84 mm-nek felel meg. A fényerő a korábbi verziókhoz hasonlóan átlagos.

Az objektívnek nem csak a bajonettje, de a váza is fémből készült, kis mérete ellenére is masszív hatást keltve. A szebb háttérelmosás érdekében a rekeszlamellákat lekerekítették. A gyártó tájképekhez, zoom mindenesként, és esetleg portrézásra ajánlja az optikát.

Az új 14-42-est a frissebb modellekben található Light Speed autofókuszhoz is optimalizálták, így megfelelő fényviszonyok mellett akár 0,09 mp-es élességállítási időt kapunk.

Az optika a fent említett nano lencsebevonattal és POWER O.I.S stabilizátorral rendelkezik. Belsejében 4 aszférikus és 2 ED lencse található.

Az objektív önmagában, és az újabb modellekkel kitben is megvásárolható, fekete és ezüst színváltozatokban.

LUMIX G X VARIO PZ 45-175mm F4,0-5,6 ASPH. POWER O.I.S.

Az előbbi optika tele párjánál megtartották a fókusz és a zoomgyűrűt, de ettől függetlenül találunk rajta egy tológombot, mellyel ezúttal is kétsebességű a zoomolás. Videóknál nagyon jól fog jönni, hogy nem kell a nagy gyűrűvel matatnunk, sőt ennél az optikánál zoomolás közben a tubus mérete sem változik. Csendes működését ennek, és pontos mechanikájának köszönheti. Ez a Panasonic első precíz és gyors, motorizált belső fókuszrendszerű (Multi-Actuator Floating Inner Focus System) objektívje.

A zoom is csendes, motoros mozgatású. A 4/3” szabványú szenzornak köszönhetően duplán kell számolnunk a gyújtótávolságot, ha a kisfilmre érvényes látószöghöz szeretnénk viszonyítani. Így a 45-175mm-ből, a gyakorlatban 90-350mm-es, elég tisztességes tele tartomány lesz. A 350mm-hez már gyakran szükségünk lesz az optikai stabilizátorra, mely itt is POWER O.I.S. rendszerű.

Lencséiről nem hiányzik a nano bevonat, rekeszlamelláiról pedig a lekerekített él, így szép háttérelmosást és mindemellett kontrasztos, becsillanásmentes képet ad. 14 lencsetagjából ezúttal 2 aszférikus és 2 ED „üveg”. Frontlencséje elé 46 mm átmérőjű szűrők csavarhatók.

Az objektív villámgyors autofókusz időkkel rendelkezik, ha a megfelelő, Light Speed AF szolgáltatással bíró géppel használjuk. Jó fényviszonyoknál ez akár 0,15 mp-es élességállítást jelenthet, a gyártó mérései szerint.

Az új Power Zoom teleobjektív is ezüst, valamint fekete színben kapható, és kisebb társához hasonlóan ehhez is egy elülső és hátsó objektívsapkát, valamint egy puhatokot kapunk.