Pentax smc DA 18-55mm f/3,5-5,6 AL II

0

Képminőség

Színhiba

A kromatikus aberráció bár jelen van, mértéke nem túlzottan nagy. Teljes nagylátószögnél rekeszeléssel sem tudjuk csökkenteni a hatást, de nagyobb gyújtótávolságoknál F8-nál már szinte nincs színi hiba. Tele állásban pedig már nyitott blendénél sem jelentkezik jelentős kromatikus aberráció.

A legrosszabb esetben, 10 Mpixelre vonatkoztatva cirka 7-8 pixelnyi színhibát találhatunk, amely 45×30 cm-es papírképen 0,9 mm, 10×15 cm-es fotón 0,3 mm méretben fog látszani.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítást jól sikerült kordában tartani, az objektív nagy látószögű állásában maximum 0,9%-nyi hordótorzítás, míg tele állásban maximum 0,25%-nyi párnatorzítás tapasztalható. Ezek közül a hordótorzítás az erőteljesebb, így jobban észrevehető, s az 1% körüli érték már szemmel is jól látható. Szerencsére ez csak teljes nagylátószögre igaz, hiszen már 31 mm-nél szinte semmi torzítása nincs az optikának.

Geometriai torzítás0,9% hordótorzítás


0,1% hordótorzítás


0,2% párnatorzítás


0,25% párnatorzítás

Peremsötétedés

Az APS-C szenzormérethez tervezett objektívnél jelentős peremsötétedéssel találkozunk, főként nagylátószögű állásban, ahol nyitott blendénél közel 30%-kal sötétebbek a sarkok, mint a kép közepe. F8-ra szűkítve a rekeszt jelentősen csökkenthető a hatás, de még így is 15%-nyi az eltérés a sarok és a képközép között. Nagyobb gyújtótávolságnál már jobb a helyzet, s ahogy haladunk a tele végállás felé, egyre kisebb kezdő vignettálással találkozunk. Érdekes azonban, hogy a rekeszelt peremsötétedés százalékos értéke a tele tartomány felé enyhén növekszik.

Peremsötétedés


29%

15%

Makró, közelfényképezés


25 cm közelpont,
66 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja 25 cm, amely gyári adatok alapján 0,34×-es leképezési arányt eredményez. A tesztképünket 66 mm széles területtel sikerült lefedni, amely 1:2,75 leképezési arányt jelent (0,36×).
Legnagyobb nagyításnál sincs komoly torzítás, mindössze 0,2% hordótorzítással találkozunk. Ennél kicsit komolyabb a leképezés gömbi mivoltából adódó életlenedés, mely sík témák fotózásánál jelenthet problémát.

Képminőség

A kit objektívek a legritkább esetben tekinthetők a kiváló minőség jelképének. Nincs ez másként a Pentax smc DA 18-55mm f/3,5-5,6 AL II esetében sem. Nyaglátószögnél, nyitott blendével viszonylag lágy képeket kapunk, F5,6-tól azonban már jelentősen jobb a helyzet, itt már jó részletességgel dolgozik az optika. Nagyobb gyújtótávolságoknál hasonló a képlet, nyitott blendéhez képest 1 Fé-kel szűkebben már elérjük a legjobb rajzolatot.
Diffrakció miatti szórást F11-től érezhetünk, itt, illetve ennél szűkebb blendénél már ismét romlik a rajzolat.
Becsillanásra kevésbé hajlamos az optika, még erős lámpafény sem tükröződik.

Értékelés

Ha igazságtalanok akarnánk lenni, ezt az objektívet a többi optikával egy szinten értékelnénk. Ilyet azonban nem szabad tenni, hiszen olcsó kit objektívről van szó. Az árát figyelembe véve azonban példás összeszerelési minőséget képvisel. Optikai tulajdonságait elnézve is a jobbak közé tartozik, igaz, nagylátószögnél jelentős a torzítás, s a színi hiba is észrevehető, de összességében a kitobjektívek között átlag felettinek találtuk.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!