Pentax smc DA 18-55mm f/3,5-5,6 AL II

0

Felépítés

Bemutatás

Kizárólag az APS-C szenzoros Pentax digitális tükörreflexes fényképezőgépeihez készítették a Pentax smc DA 18-55mm f/3,5-5,6 AL II-t, mely főként kitobjektívként került forgalomba. A korábbi változatot lecserélő modellt 2008 év elején jelentették be, azóta a boltokban is megvásárolható volt bruttó 36.000 Ft-ért, igaz, azóta felváltotta az időjárásálló WR végződésű kivitel, amely azonban optikai felépítésében megegyezik ezzel a változattal.

Az optika gyújtótávolságát 18-55 mm között változtathatjuk, amely a 1,5x-es képkivágás faktor miatt 27-83 mm-nek megfelelő látószöget biztosít- A belépőszintű objektív fényereje teljesen átlagos, nagylátószögnél f/3,5, míg tele állásban f/5,6.
Az optika tervezésénél ED tagokat nem használtak fel, de SP tükröződésbevonatot alkalmaztak a frontlencsén.

Az élességállítást mikromotor végzi, melynek hangja közepesen hangos. Szintén közepes és átlagos az élességállítás sebessége.
A Pentax smc DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL II ugyan nem belső élességállítású, de a frontlencse nem fordul el. Ennek köszönhető az is, hogy a gyárilag mellékelt szirom formájú napellenző gond nélkül használható.

A frontlencse elé 52 mm-es szűrőket helyezhetünk.
Az objektív dobozában PH-RBA 52mm jelű, szirom formájú napellenzőt is kapunk, melyet bajonettes módszerrel tekerhetünk fel az optikára. A polarizációs szűrők használatát a napellenzőn kialakított levehető szűrőablak segíti.

Használati tapasztalatok

Az objektív belépő szintű tervezése ellenére jó felépítésű, sem a zoomnál, sem az élességállításnál nem érezni szorulást vagy túl nagy lazaságot. A bajonett csatlakozóját fémből készítették, nem úgy, mint némely más gyártó kitobjektívjénél.

Az optika legkülső szélén található a kb. 1 cm szélességű élességállító gyűrű, melyen távolságskálát is feltüntettek. Autofókusz használatakor a gyűrű elfordul.
E mögött a 3 cm széles zoomgyűrű helyezkedik el, melyen kb. 2 cm szélességben bordázott gumiborítást alakítottak ki. A zoomgyűrűn a 18, 24, 35, 45 és 55 mm-es gyújtótávolságokat tüntették fel.

Az objektívre nem került semmilyen kapcsoló.