Photo Light Pro

0

A szoftver fő célja a műtermi fények beállításának segítése, illetve az egyes fényhatások szimulációja. A raytrace alapokra építkező program nem csak pár beállítást enged, részletesen testreszabhatók benne olyan részek is, mint a modell bőrszíne, vagy a háttér, sőt, többféle fényforrás közül is választhatunk.

Az ígéretes programot mi magunk is kipróbáltuk, hiszen bár Budapesten rengeteg bérelhető műterem van, ezek hatékony kihasználásához nem árt, ha előre meg tudjuk tervezni a fotózás egyes fázisait, pózait, beállításait. Ráadásul a szoftver azok számára is kiváló gyakorlati ismereteket adhat, akik túl távol laknak a fővárostól ahhoz, hogy egy-egy órácskára felutazzanak egy műterem bérléshez, vagy éppen szeretnek autodidakta módon tanulni, s nem kívánnak sokat költeni a workshop-okra. Jóllehet, egy tapasztalt vezetőt nem válthat le egy általános célú program, a próbálkozások végtelen száma miatt mégis alkalmas a Photo Light Pro is a műtermi fogások elsajátításának megkönnyítésére.

A Photo Light Pro főképernyőjén nyolc előre kitalált téma található, melyek a következők:

 • férfi arc portréhoz
 • férfi arc portréhoz, különböző mimikával
 • női egész alakos modell (16 féle, köztük három aktmodell is)
 • férfi egész alakos modell (2 féle)
 • e-motion profi modell különböző pózokkal
 • nagymotor
 • autók (6 féle)
 • gitár

Néhány a rendelkezésre álló lehetőség közül:

Mint látható, nem csak a portrézás, de az annál komolyabb feltételeket szabó aktfotózás fénybeállításai is elvégezhetők a szoftverrel, valamint tárgyfotózáshoz is rendelkezésre áll három féle téma.

A téma kiválasztását követően máris a stúdióban találjuk magunkat, szemben a modellel, egy bekapcsolt főfénnyel. Fényforrásból összesen 5 áll rendelkezésünkre, sajnos derítőlapot nem tud szimulálni a szoftver, de ezt megfelelően beállított fényforrással részben kiválthatjuk.

A fényforrásokon a követezők módosítások végezhetők:

 • pozíció 3D-ben
 • irányultság a tér bármely pontjára (alapesetben minden fényforrás a modellre irányul)
 • fényerő
 • fény színezete RGB értékkel
 • fényformáló típusa:
  • reflektor, állítható fénykúp szöggel
  • szoftbox
  • ernyő
  • beauty dish

Ahogy a műteremben, úgy a szoftverben is elsőként a főfényt érdemes beállítani. A pozíció módosításához A CTRL gombot kell nyomva tartanunk, s a padló szintjén megjelenő kék színű félgömbre kattintva mozgathatjuk a vakut. A magasság beállításához közvetlenül a vakura kell kattintanunk, szintén a CTRL gomb nyomvatartása mellett.

A stúdióban való szétnézéshez, vagyis a nézőpont módosításához az ALT gombot kell nyomva tartanunk, s az egér használatával könnyedén mozoghatunk.

Fontos tudnunk, hogy két nézet körül választhatunk, egyik a stúdió beállításaihoz való, e módnál a perspektivikus nézeten felül oldalsó és felső nézet is választható, míg a másik a kamera nézet, amely a fényképezőgép által látott képet hivatott mutatni.

Ez utóbbi módnál a gyújtótávolságot is módosíthatjuk, 15-412 mm között. Bár van lehetőség a mélységélesség szimulációjának bekapcsolására, valamint a rekeszérték is módosítható, a DOF mód csak és kizárólag a háttér elmosását szolgálja, a modellen semmi változást nem eredményez (vagyis nem szimulálható a nagy gyújtótávolsággal és fényerős objektívnél jelentkező kis mélységélesség).

A stúdió további beállításánál választhatunk normál szélességű és extraszéles hátteret, megadható a háttér színe, valamint egyféle textúra is alkalmazható.
A munkafolyamat során lehetőségünk van egyenként ki-, illetve bekapcsolni a lámpákat, így haladva végig a fények beállításán, amely egy bevett módszer szerint elsőként a főfénnyel kezdődik, majd a derítések, hajfény és végül a háttér megvilágításának beállítását jelenti.

A modellek szintén igen részletesen igényeinknek megfelelőre formálhatók, így módosítható a bőrszín, a ruha színe, elforgathatjuk őket a függőleges tengely körül, valamint a férfi portréfej, illetve az e-motion témánál mimika, illetve póz is változtatható.

A fényképezőgép beállításaira vonatkozóan módosítható a már említett érzékenység és rekeszérték, aminek különösebb jelentősége nincs, tekintve, hogy a fényforrások fényereje csak egy jelöletlen csúszkán állítható, semmiféle komolyabb érték nem olvasható le (sem fényérték, sem fényenergia). Így viszont az érzékenység és rekesz módosítása nem ad valós információt a műteremben beállítandó értékekről. Módosítható viszont a gyújtótávolság, illetve a frontlencse piszkossága is beállítható, mint effekt.

Mint látható, igen részletes paraméterezési lehetőségeink vannak, de ennek ellenére akadnak hiányosságai is a szoftvernek. Ilyen a már említett derítőlap kezelésének hiánya, amely ugyan kiváltható egy plusz fényforrással, de a derítőlapok pontos szimulációja ezzel nincs megoldva. Szintén hiányos fotós szemmel nézve a fényforrások nem precíz kezelése, amelyeknél azt sem jegyezhetjük fel magunknak, hogy a stúdióban milyen teljesítményre szeretnénk azokat beállítani.
Ennél azonban jóval nagyobb probléma az, hogy az elvégzett stúdióbeállítást nem tudjuk elmenteni, s így nem tudjuk visszatölteni sem. Pedig egy előre eltervezett fotózásnál ez volna a lényeg, adott esetben még a megrendelőnek is meg tudnánk mutatni, nagyjából mire számíthat majd a fotózáson. Így azonban erre nincs lehetőség, hiszen esélytelen, hogy fél órákar játszadozzunk a gépen, mire egy beállítást meg tudunk majd mutatni. A munka mentésének hiánya még egy 0.9-es béta változatnál, vagy egy próbaverziónál elfogadható lenne, de ezt a hivatalos, fizetős változatban már durva hiányosságnak érzem, emiatt pedig a profik szinte ki is estek a szoftver vásárlóinak köréből.

A Photo Light Pro tehát próbálgatáshoz, tanulgatáshoz jó, de jelen állapotában a profi igényeket csak korlátozottan képes kielégíteni.

A Photo Light Pro jelenleg 7 amerikai dollárért vásárolható meg a szoftver honlapján, próbaverzió sajnos nem érhető el.

Aki pedig ennél is részletesebben kíváncsi a szoftverre, tekintse meg a fejlesztő saját bemutató videóját: