Phottix beauty dish

0

Az angol szaknyelvnek is van humorérzéke, hiszen a dish alapjában véve tálat (vagyis a konyhai edényt) jelent. Ha még egy kicsi szorult volna beléjük, akkor talán lavórnak keresztelik. De mit is írhatnék egy lyukas „fémlavórról”? Hát nem sokat, kivéve ha az a lavór átlényegül fotográfiai segédeszközzé, mondjuk egy úgynevezett beauty dishé.

Korábban már röviden bemutattunk egy ilyen fényformáló eszközt. Most a Phottix hazai kínálatában találtunk egyet. A kínai céget elsősorban rádiós vakukioldóikról és távvezérlőikről ismerjük, de mint a példa mutatja nem áll távol tőlük a fotóműtermi felszerelések gyártása sem.

A Phottix beauty disht ugyanis kimondottan műtermi használatra szánják, már csak mérete miatt is. Egy 42 cm átmérőjű kerek fémtálról van szó, melynek külsejét rendszerint – ahogy ebben az esetben is – feketére festik, belseje pedig fémes tükröző felületű. A belső strukturált felületű, hogy minél több irányban megtörje a vakufényt. Hasonló a stúdióvakuknál alkalmazott reflektorokhoz, de jóval nagyobb azoknál. Másik lényeges különbségük, hogy míg a reflektor a közvetlen vakufény „összegyűjtésében” segít, ennek közepén egy szintén fémes visszaverő felületet alakítottak ki, mely a villanófényt hátra, az öblös belső felületre irányítja. Így csak közvetett fényt kapunk. A Phottix termékének ez a rész a gyengéje, a középső fémtál ugyanis egy-egy anyával rögzített acéldróton pihen. A három drótot nem könnyű elhajlítani, de elforgatni igen, így a középrész könnyen lepottyan, idegesítő barkács-félóra elé állítva a fotóst.

Egyébirányt semmi probléma nem volt a Phottix termékkel. Utolsó porcikájáig fémből készült, minősége pedig megegyezik bármelyik hasonló fényformálóéval. Egy lyukas fémtányéron nem sok mindent lehet elrontani.

Phottix HS Speed Mount

Fémből készült a hátsó, felfogató bajonett rész is, mégpedig igen vastag, masszívnak tűnő anyagból. Szabvány Bowens csatlakozást alakítottak ki a beauty dish hátulján, így az ilyen rendszerű stúdióvakukra minden további nélkül felhelyezhető. A Phottix előszeretettel használja ezt a szabványt, hiszen egy saját kisvaku felfogató-rendszert is készít erre alapozva. Ez a HS Speed Mount, mely egy állványra felerősíthető Bowens bajonett és egy kisvaku tartó sín kettőse. Sajnos ezt a kiegészítőt nem mellékelik tesztalanyunkhoz, de ha külön megvásároljuk, fényképezőgépünk rendszervakujával is használhatjuk a „tányért”, nem lesz szükség a nehézkes műtermi villanókra. Ráadásul ily módon minden kisvakuval kompatibilissá tehető a beauty dish.

De mire használjuk ezeket az eszközöket? Szigorúan portrézásra! A nagy verőfelület és az így kapott szórt fény lágy árnyékokat eredményez, mely egyes portré stílusoknál kimondottan előnyös. Sok fotós nem szereti az átlagos szoftboxok, portréalanyaik szemében tükröződő, természetellenesen szögletes fényfoltját. A beauty dish sokkal esztétikusabb becsillanást hagy a képen.

A Photix két extrát mellékelt a termékhez. Az egyik egy szintén fémből készült, 41 cm-es méhsejtrács, a másik pedig egy műanyag lágyító előtét. A méhsejtráccsal kisebb területre koncentrálható a vakufény, így az csak az előteret és a modellt világítja meg, a háttér pedig sötétebb marad. Az így létrehozott árnyékok kemények, kifejezőek lesznek.

Nagyjából ellentétes módon működik a lágyító előtét. Ebben az esetben egy fehér, átlátszatlan műanyag huzatot kapunk, melyet a „tányér” szegélyére helyezhetünk és a szélén lévő madzaggal húzhatunk össze. Szerepe, hogy tovább lágyítja a beauty dish által megdolgozott vakufényt.

A Phottix beauty disht a 1st Market webáruház bocsátotta rendelkezésünkre, ahol a bruttó 31 890 forintért beszerezhető. A speciális kisvaku felfogató kiegészítő ugyanitt 11 990 forintért vásárolható meg.