Phottix mobil tárgyfotó szett

0

Webes árverési oldalakon biztos szembesült már mindenki azzal, hogy tetszett neki egy termék, de a mellékelt, mobiltelefonnal a konyhaasztalon elkattintott tárgyfotón alig volt kivehető mit is akar ránk sózni a tulaj. Az elmosódott, sehogyan sem bevilágított, esetleges képről gyakran alig eldönthető, hogy leharcolt, vagy széltől is óvott árut vásárolunk.

A most bemutatandó Phottix tárgyfotó felszerelés nem is a vevőknek, inkább az eladóknak készült. Főként azoknak, akik sok apróságot árvereznek folyamatosan a neten, és azt szeretnék, hogy a termékeikről készült fotó valóban tükrözze a tárgy állapotát, felhívja a vevők figyelmét.

Ez azonban csak egy példa a sokoldalú felhasználási lehetőségei közül. Aki gyakran fotóz például autó-, vagy repülőgépmodelleket, ékszereket, kisebb elektronikai eszközöket, egyenletes minőséget érhet el vele minden tárgyfotójánál.

A Phottix tárgyfotó szett a fényképezőgépen kívül minden szükséges alap dolgot biztosít, ami a felvételhez kell. A felszerelés egy viszonylag nagy táskában kapott helyet, mely az átlag fotóstáskáknál megszokott, strapabíró műanyagszövetből készült, fekete színben. Utcán hordva méretes darab, de ha azt vesszük, hogy egy komplett kis tárgyműterem minden kellékét tartalmazza, megdöbbentően mobilnak tűnik. Mit is rejt a táska?

  • 1 db háromoldalú tárgyfotó „sátor”
  • 4 db különböző színű textil háttér
  • 1 db alumínium, teleszkópos fényképezőgép állvány beépített gömbfejjel, és állványtalppal
  • 2 db folyamatos fényű asztali izzólámpa saját talppal

Tárgyfotó sátor

A táska hátulját, mint egy könyvet, kihajtva előtűnnek a hozzáerősített fotósátor oldalak, melyek a szokásos, vékony, tejfehér műanyagszövetből készültek, a külső fények megfelelő lágyítására. A három, kb. 40 x 40 cm-es lapból néhány pillanat alatt háromoldalú fénysátrat hajtogathatunk, melynek hátlapja a táska maga. A három lap a sátor két oldalát és tetejét adja. A kellő stabilitás érdekében a lapok masszív fémkeretet kaptak, összefogatásuk pedig egyik élükön tépőzárral lehetséges.

A hátsó rész, vagyis a táska hátulja szintén kapott egy tépőzárat, ahová a mellékelt textil hátterek bármelyikét erősíthetjük.

A sátor nagyon ötletes, gyorsan felállítható és a normál fénysátraknál gyorsabban összehajtogatható. Méretéből adódóan (~40 x 40 x 40 cm) kisebb-közepes tárgyak fotózására alkalmas. Nagyjából egy netbook még kényelmesen elfér benne.

Hátterek

A csomagban négy, különböző színű hátteret kapunk zsebkendő méretre összehajtogatva. Eredeti méretük kb. 40 x 80 cm, így a sátor hátsó és leomolva az alsó színét is ezek adják. Színeik: fehér, fekete, piros és kék.

Felfogatásukhoz mindkét felükön egy-egy tépőzárat kaptak. Ez azért fontos, mert anyaguk a két oldalon különböző struktúrájú. Az egyik felük fényesebb, kissé műanyagos hatású, a másik pedig puha textil érzetű.

Fényképezőgép állvány

Még a géphez is kapunk egy külön állványt, mely két teleszkóposan egymásba csúszó alumínium csőből áll. Alsó része egy viszonylag stabil, széthajtható fémtalp, melyet külön kell felerősítenünk az oszlopra. Ez egy csavarral elég gyorsan elvégezhető. Szerencsére arra is gondolt a gyártó, hogy egymáshoz képest nem forduljanak el. Az oszlop alján egy kis tüske szolgál erre.

Az állvány összeszerelt alap magassága 27 cm, egy műanyag kart kioldva 42 magasra húzható. A tetején egy kis műanyag gömbfejet kapott, melyet egyetlen csavarral oldhatunk ki, így gép körbeforgatható és bármerre dönthető. Az oszlop a talphoz képest is dönthető. Ehhez az alján lévő nagyobb csavart kell kioldanunk. Így akár 27 cm-nél kisebb magasságban is használhatjuk.

Lámpák

A szetthez mellékelt két lámpa egyenként 75 Wattos. Természetesen egy-egy halogén izzó is tartozik hozzájuk, melyek viszonylag meleg fényt adnak, 2800 – 3000 K körül. Az elejükön lévő műanyag gyűrűt kitekerve hozzáférhetünk az izzóhoz, ha cserére lenne szükség.

A lámpák vastag műanyag háza a hosszabb használattól könnyen átmelegszik, aktív hűtésük nincs, így csak a hátsó részükön lévő szarvnál foghatjuk meg őket biztonságosan, ha például dönteni szeretnénk a fejrészt.

Kezelésük nagyon egyszerű, sőt kezelésről gyakorlatilag felesleges is beszélnünk. Csupán egy ki és bekapcsoló gomb került a hátuljukra, valamint egy kb. 1,5 méteres, beépített hálózati kábel.

Az alsó rész is műanyagból készült, kivéve a talpakat, melyeket ötletes módon ebbe a műanyag oszlopba rejtettek. Az oszlopból kihúzva a három fém talp magától kinyílik. A lámpák fix magassága 25 cm.

A gyakorlatban

Ahogy említettem a sátor, nagyjából egy netbook kényelmes fotózásához elég. Minősége nem marad el a hagyományos sátrakétól. Csak méret kompromisszumra kényszerülünk.

Ahol további „egyezségeket” kell kötnünk, az a kiegészítők sora. A 2 x 75 Wattos lámpák erősebbek mint egy olvasólámpa, de közel teljesen sötét szobában kb. 7 fényértéknyi megvilágítást biztosítanak, ami azt jelenti, hogy ISO100 érzékenység és F5,6 rekeszérték mellett 1/4 mp-es záridőt kapunk. Szerencsére a tárgyak általában nem szaladnak el és van állványunk, de kézből már problémásabb lesz a megfelelően rövid záridő elérése. Persze ehhez még hozzásegíthetünk az ablakon beszűrődő külső fényekkel, de a 2800 Kelvines lámpák miatt ügyelnünk kell az eltérő színhőmérsékletekre.

Panasonic Lumix DMC-FZ150
ISO100, F5,6, 1/4 mp

Az alábbi képet kizárólag a lámpák megvilágításával készítettük, Panasonic DMC-FZ150 fényképezőgéppel. Az összehajtogatott hátteret fotózás előtt érdemes kivasalni, vagy nem kockára hajtva szállítani, mert a képhez hasonlóan a tárgy tükröző felületein és a háttéren is meglátszanak a hajtásnyomok. Egy másik jó módszer, ha az apróbb tárgyak alá egy radírt, vagy akrilkockát teszünk, így jobban elválik a háttértől és kevésbé lesz árnyékos.

Használhatjuk a sátrat szabadban is, ha szép verőfényes az idő. Szép lágy fényt kapunk belül. Itt viszont a tápellátási gondok miatt a lámpapáros nem játszik, de amúgy sem érvényesülnének a napsütés mellett.

Némi kompromisszum, hogy a lámpák magassága nem állítható, csak a fejük dönthető. A talpak alján kapunk ugyan plusz kihajtható karmokat, de ez a furcsa megoldás, nem mindig segít.

A fényképezőgép állvány sokkal szabadabban állítható. Ahogy már írtam az oszlop is dönthető, és a gömbfej is elég jó szabadságot ad. Gondom mégis csak az utóbbival volt, mivel elég gyengécske. Az állvány még talán bírná, de a fej miatt DSLR gépről ne is álmodjunk. Legalábbis erre az alkalmatosságra erősítve. A fent említett FZ150 a maga fél kiló közeli tömegével már sok volt neki. Ekkora gépet egyrészt elég nehéz felerősíteni a gömbfej talpára, mert az erre szolgáló talprész tekerve csak a menetről csavarodik le, nem pedig a gép aljába és nagyon vékony ahhoz, hogy biztonságosan ráhúzzuk. Levételkor is kényelmetlen egy ilyen kis csavaróhoz hozzáférni. A másik a gömbfej kilazítására való csavar, mely szintén nagyon pici ahhoz, hogy erősen megszorítsuk vele a gömbfejet egy fél kilós gép esetén. Az állvány ezért főleg apróbb, zsebméretű kompaktokhoz ajánlom.

Összegezve

Kompromisszumai ellenére tetszett, hogy a Phottix tárgyfotó szettet megvásárolva valóban egy komplett felszerelést kapunk, mely rendkívül mobil, bárhol könnyedén felállítható, és nagyon gyorsan elbontható. Ha egy kisebb géppel fotózunk lényegében nem is lesz szükségünk másra. Apró tárgyainkat egyenletes minőségben, lágy fényekkel, néhány perc alatt végigfotózhatjuk. Ha ügyesek voltunk, könnyedén kicserélhetjük mögötte a hátteret, vagy akár a meglévő színes háttereinkkel készült fotót tölthetjük a webre. Azt pedig mindenki tudja, hogy a jó csomagolás (tárgyfotó) félig el is adja az árut.

A Phottix 40 x 40 x 40 cm-es tárgyfotó szett a 1st Market Kft-nél vásárolható meg, bruttó 25 790 Ft-os áron.