PowerBase akkumulátorok és töltők

0

PowerBase akkumulátorok

Ha AA, vagy AAA akkumulátorban gondolkozunk, akkor három választási lehetőségünk van. Vagy a legegyszerűbb NiMH akkumulátorokat választjuk, amelyekben sajnos egyre többen csalódnak. E csoporthoz tartozok magam is, mivel 2-3 év alatt gyakorlatilag használhatatlanságig képesek tönkremenni ezek a cellák (távirányítóba, LED-es biciklilámpába még jók, de a vakut már nem lehet velük használni).
A másik lehetőség ún. Ready to Use akkumulátorok (ezek legnépszerűbb tagja a Sanyo Eneloop), amelyek szintén NiMH alapúak, de jobb dielektrikummal és kisebb önkisüléssel, így a töltést követően hónapok múlva is rendelkezésre áll a töltöttség javarésze. Ezek hátránya a pár száz mAh-val kisebb kapacitás.
Harmadik lehetőség a NiZn akkuk, amelyek a ceruzaelemekhez hasonlóan nagy kapocsfeszültségűek, így egy, vagy két elemes rendszereknél igen hatékonyan használhatók.

Aki a Ready to Use akkumulátorokban gondolkozik, annak általában az első kellemetlen meglepetés az lesz, amikor szembesül a ténnyel: az átlagos ilyen akkuk többnyire csak 2000-2100 mAh kapacitásúak, szemben a csúcs NiMH-ek 2800 mAh kapacitásával. Bár létezik a Sanyonál is 2450 mAh-s Eneloop XX, annak ára közel 50%-kal magasabb, mint az alap 2000 mAh-s változaté. Mit lehet hát tenni?

A kérdésre cikkünk egyik tárgya pontosan megadja a választ: a PowerBase 2350 mAh-s Ready to Use akkuja tökéletes választás lehet, hiszen mind kapacitásban, mind árban kedvező (gyakorlatilag annyiba kerül, mint a 2000 mAh-s Sanyo Eneloop).

Feltehető persze a kérdés, hogy „jó, de hány újratöltést bír, mert az Eneloop XX-re a Sanyo 500 újratöltést mond”. Nos, bár ellenőrizni nem tudtuk, de mindenesetre azt elmondhatjuk, amit a gyártó is közölt: ezek az akkuk 1000 újratöltést is kibírnak. Ígéretes, nemde?

Próbánkat egy háromnapos kerékpártúrán tartottuk, ahol egy koreai gyártmányú okostelefont használtunk folyamatosan bekapcsolt állapotban térképezéshez és GPS-es útvonal mentéshez, s ezt tápláltuk külső elemtartó segítségével a PowerBase AA akkumulátorokkal. A tapasztalataink pozitívak, a négy akksi bírta az egész napos gyűrődést (gyakorlatilag folyamatos 400-500 mA áramfelvétel), s csak estére fogyott ki belőlük a szufla (valójában a kapocsfeszültség csak 1,24 V alá süllyedt, ekkora a négy akku kevesebb, mint 4,8V feszültséget adott, amely az USB-s töltéshez már kevés volt).

Egy másik próbán teljesen feltöltött akkukat merítettünk le 350 mA-es kisütő árammal, s figyeltük a leadott töltésmennyiséget egy Voltcraft IPC-1L töltőn keresztül. Az eredmény: a töltő 2,1 Ah-s kivett töltést mutatott a kisütés végén, amikor átkapcsolt töltési módba.

A PowerBase AA méretű 2350 mAh kapacitású (ceruza) akkumulátorai négyes kiszerelésben 3990 Ft-ért, az AAA méretű 800 mAh-s (mikro ceruza) akkumulátorok négyes bliszterben 2190 Ft-ért vásárolhatók meg.

PowerBase C-521 töltő

Persze mit ér a jó akku egy jó töltő nélkül? Nos, a PowerBase-nél akkutöltőt is találunk, igaz, nem kifejezetten ideálisat. Miért mondom ezt? A PowerBase C-510 töltő érdekessége, hogy akár 8 akkumulátort is tölthetünk. Ugyanakkor hátránya is ebből fakad, hiszen egyszerre minimum 4 akkut kell töltenünk, amelyet egy áramkör vezérel, illetve válthatunk 8 akkus módra is, ilyenkor négy-négy akkut tölt egyszerre a töltő.

Mint tudjuk, az akkuk ideális töltése cellánkénti külön töltéssel a legjobb, ilyenkor a minimális eltérések sem okoznak gondot a töltési folyamat során. Egy-egy cella töltésekor ugyanis a cella tulajdonságai alapján állítható be a mikroprocesszoros vezérlésnek köszönhetően, hogy meddig tartson a töltési folyamat (-delta U módszer szerint). Ha azonban összekapcsolunk sorba 2, vagy 4 akkut, akkor ezek a cellák már nem külön, hanem egyszerre lesznek töltve, azaz a cellák közötti különbséget már nem tudja figyelembe venni a töltő, ami adott esetben egy gyengébb cella túltöltését, egy jobb cella esetében viszont alultöltőttséget eredményez.

Ennek ellenére a PowerBase C-521 érdekes, különleges töltőnek számít, hiszen rengeteg akkut tölthetünk vele egyszerre, s ha csak alkalmanként, például egy fotózás előtti tűzoltás gyanánt használjuk, akkor az akkuinknak sem eshet baja. Folytonosabb használatra azonban mi olyan töltőt ajánlunk, amely cellánkénti töltést valósít meg (négy akku esetén négyáramköröst).

A C-521 egyébként 400 mA-es töltőárammal dolgozik AA akkuk és 250 mA-es töltőárammal AAA akkuk esetén, ami nem sorolja őt a kifejezetten gyorstöltők közé, ráadásul az 5 órában maximalizált töltési idő eleve bekorlátozza az akkukba pumpálható töltésmennyiséget (2000 mAh illetve 1250 mAh). Aki viszont sok rendszervakuval dolgozik és tényleg hirtelen sok akkut kell töltenie, a fotózás előtti éjszaka gyorsan belepumpálhat az akkujaiba annyi energiát, amivel kihúzhatja a fotózás javarészét.

A PowerBase C-521 kapható csak 230 Voltról üzemelő változatban, de létezik olyan is, amelyhez autóban történő töltéshez szivargyújtó csatlakozót is mellékelnek. A töltő ára bruttó 5490 Ft.

PowerBase C-735U töltő

Az előzőnél jóval ígéretesebb a C-735U univerzális töltő, amely nem csak AA és AAA akkukat tölt, ráadásul cellánként külön-külön, hanem Li-ion akkumulátorokat is, sőt, USB kimenettel is rendelkezik, amelyen akár 1 A-t is képes kiadni.

A kis méretű, szép fehér színben pompázó töltőt akár 230 V-os hálózati adapterrel, akár szivargyújtóról is üzemeltetjük, mindkettő megtalálható a csomagolásban.

Az akkuk fogadására szolgáló bölcsőket a fedlap elhúzása után láthatjuk meg. Igen pozitív, hogy a korábban nálunk járt Dörr Pixo C2+ töltővel szemben ez a fedlap rögzül a kihúzott állapotában, így könnyedén behelyezhetők az akkuk. Sajnos egyszerre csak max. két cella tölthető, így egy rendszervaku esetében kétszer kell a töltési folyamatnak nekiindulni. Pozitív viszont, hogy a cellákat külön kezeli, egyenként 700 mA-es töltőárammal, mínusz Delta U módban. Igaz, ez az AAA mikroceruza akkuk töltésénél is igaz, amelyeknél ez az áramerősség már bőven a komoly gyorstöltés kategóriájába esik.

Igazán különleges tulajdonsága a töltőnek viszont az, hogy képes a Li-ion akkumulátorokat is tölteni, 3,6-3,7V-os, illetve 7,2-7,4V-os feszültség esetén. Ilyenkor ráadásul a polaritásra sem kell figyelni, az egyetlen dolog, ami feltétel, hogy a két pólus között minimum 3 mm távolságnak kell lennie.
A Li-ion akkuk behelyezése előtt a bölcső fedelét teljes egészében ki kell húzni, majd a kis fém karmokat a töltő alján elérhető csúszkák segítségével a helyes pozícióba kell állítanunk. Ezt követően behelyezzük az akkut, majd a fedél közepén lévő gombot megnyomva rögzítjük az akkut a rugós fedlap segítségével.

A töltés során a kék háttérvilágítással ellátott LCD-n láthatjuk a rendszer által érzékelt akku típusát (3,6V, 7,2V, NiCd, NiMH), illetve alatta a töltési fokot 30%, 50% és tele jelzéssel.

Az USB kimenet elviekben 1A leadására képes, persze ahhoz, hogy ilyen erősségű áramot szedjünk ki a töltőből, az is szükséges, hogy maga a töltendő készülék alkalmas legyen erre. Noha az okostelefonok és tabletek a saját töltőjükkel 500 mA feletti töltőáramot képesek felvenni, így nagyobb „sebességgel” tölthetők, hagyományos USB aljzatba csatlakoztatva az említett 500 mA fölé nem mennek, mivel maga az USB szabvány limitálja az áramfelvételt 0,5A-re. Próbánk során a már említett koreai okostelefont kötöttük USB-n keresztül a töltőhöz, amelynek töltési sebessége mit sem változott a számítógép USB portjára kötött sebességhez képest, azaz ez a telefon ezen a töltőn 500 mA-t vett fel.

A PowerBase C-735U ára 6990 Ft.

A cikkben szereplő termékeket az Advesphototól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!