Mikrosat octabox állandófényű lámpákhoz

0

Egy stúdióvaku vagy rendszervaku elé jópár féle fényformálót helyezhetünk, ahol szinte semmi buktató nincs. A fényformáló formáján, kialakításán (bajonett), színén (ezüst, arany vagy fehér) méretén és árán kívül nem igazán van olyan paraméter, amire nagyon figyelnünk kellene. Videózásnál azonban más a helyzet.

Mivel itt folyamatos megvilágításra van szükség, így állandófényű lámpákat kell használni, amelyek sokkal komolyabb elvárásokat támasztanak a fényformálókkal szemben. Egy egyszerű ernyő minden további nélkül használható akár nagy fényerejű HMI lámpával is, de ha szoftboxban gondolkozunk, akkor már a szellőzésre is figyelnünk kell.

Jóllehet, a HMI lámpa önmagában nem óriási teljesítményű, de a 150 Watt hőteljesítmény is be tudja fűteni a „szoftbox-katlant”. Ennek elkerülésére érdemes olyan szoftboxot választani, amely hőálló anyagból készül és/vagy a szellőzése jól megoldott.

A Mikrosat kínálatában vadonatúj termék a video oktobox, amely kiválóan használható akár fotózáshoz, akár videózáshoz, még nagy teljesítményű halogénizzókkal is.

A Mikrosat nyolcszögletű video octaboxa egy kartondobozban került hozzánk, amelyben egy igényes tokot találtunk. A tokon belül a félig összeállított octaboxot, a belső lágyító előtétet és a külső diffúzort találjuk.

Összeszereléshez szükség van még valamilyen softbox gyűrűre (speedring), mi ebből egy Bowens bajonettest kaptunk. Bár én személy szerint nem szívesen rakok össze szoftboxokat, az utolsó pálcákkal általában kínlódni szoktam, itt ilyen problémába nem futottam bele. A szoftbox könnyedén összerakható, a pálcákat átlós irányban haladva a speedring furataiba kell illesztenünk, amelynek végén végeredményben összeáll a kifeszített oktobox. Mivel nyolcszögletű szoftboxról van szó, könnyű rájönni, hogy összesen nyolc pálcát kell a helyére illeszteni és megfeszíteni.

A szoftbox összeépítése után a belső lágyító előtétet kell behelyeznünk, amely a szokásos módon gumiszalaggal és patenttel rögzül a fényformáló vázának belső felületéhez. A külső diffúzort szintén a bevett módon, tépőzárral rögzíthetjük a szoftboxhoz.

Az összeállított 90 cm-es oktobox alsó és felső részén egy-egy felnyitható fület találunk, melyet szintén tépőzárral rögzíthetünk. A fül felnyitása teszi lehetővé a légáramlást. Természetesen úgy kell beforgatnunk a szoftboxot, hogy a nyílás alul és felül legyen, így a meleg levegő felfelé áramolva maga helyére szívhatja a hűvösebb külső levegőt.

A Mikrosat 90 cm átmérőjű video octaboxa bruttó 49.900 Ft-ért vásárolható meg, ez az ár tartalmazza a speedring adaptert is.

A Mikrosat video octaboxot a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!