Product Photo 360 tárgyfotó platform

0

Ahogy borból is van legalább kétféle, úgy a tárgyfotózás is elég sokszínű sport. Az internet nyilván közrejátszott például abban, hogy a hagyományos tárgyfényképezési stílusok mellett egyéb elképzelések is utat törjenek, és így a tárgyfotó 3D-ben forgó, vagy forgatható, akár interaktív fényképpé váljon.

Igen, a forgatható, minden oldalról körülkémlelhető, 360 fokos tárgyképekről beszélek. Egy kis leleménnyel magunk is készíthetünk ilyeneket, de a dolog lelke nem is annyira a fényképezőgépen vagy a világításon múlik (persze ezek is fontosak), hanem egy jó platformon. Azon a platformon, amire ráhelyezzük a tárgyat, majd mozdulatlan, állványra helyezett fényképezőgépünkkel apró fordulatokkal több képet készítünk róla. Egy ilyen kézi eszközt szinte fillérekből összehozhatunk, de aki nem akar barkácsolni egy egyenes tortadíszítő tálat is bevethet.

Következő készülékünk mégis inkább a barkácsolóknak szól, és nem hiába írtam „készüléket”. Néhány alkatrészből akár a fentieknél olcsóbb, automatikus forgató platformot eszkábálhatunk. Mérnöki tudásra nincs szükség, csak egy kis kedvre és a megfelelő leírásra.

Leírását egy olvasónk, Pereszlényi Ádám bocsátja bárki rendelkezésére honlapján. Ő egyben a Product Photo 360 nevű automata forgóasztal kiötlője, valamint a hozzá való szoftver készítője is, és ami a leglényegesebb, a részletes összeállítási útmutatót és szükséges szoftvert teljesen ingyen kapjuk meg.

Amire szükségünk lesz az egy kompatibilis fényképezőgép (állítólag több mint 1000 modellel működik), egy stabil állvány, megfelelő világítás, valamint pár alkatrész, melyek a kínai webshopokból 2000 forint körüli összköltséggel beszerezhetők.

Kell hozzá két darab, lehetőleg kerek fatálca, melyeket akár egy művészellátó boltban is beszerezhetünk, egy csapágy, egy léptető motor a hozzá való motorvezérlővel, egy USB kontroller lap és pár kábel. Na most, ha valaki a nevek láttán máris visszalépne, ne tegye! Még linkeket is kapunk a leíró weblapon, honnan szerezhetők be mindezek, az összeszerelésükkel forrasztásukkal pedig semmit nem kell foglalkoznunk, minden készen kapható, csak a kábeleket kell e megfelelő helyre csatlakoztatni.

A szett legkényesebb része a forgótányérokat összefogó és a motort tartó két műanyag alkatrész, amit legegyszerűbb egy 3D nyomtatóval elkészítenünk, vagy elkészíttetnünk. Az ehhez szükséges, méretpontos CAD fájlok is letölthetők a honlapról.

Szó szerint mindent a szánkba rág tehát a Product Photo 360 eszköz weboldala, mely alapján az összeállítás a magamfajta barkács antitalentumnak sem okoz 10-20 percnél több vesződséget.

Ha Linuxot használunk, az ugyanitt ingyen tölthető, azonos nevű vezérlőszoftver sem fog fejfájást okozni. Windows esetén egy kis kerülőútra van szükség, ugyanis létre kell hoznunk egy Ubuntu Linuxot futtató boot eszközt, mondjuk egy pendrive-ot. Mondanom sem kell, hogy ennek menetét és a szükséges fájlok linkjeit is megtaláljuk az oldalon, ahol a Product Photo 360-nal előre telepített Ubuntu egy bootolható verzióját is megkapjuk. Itt megjegyezném, hogy a leírásban megadott nevű .iso fájlt a boot pendrive-ot készítő szoftver nem volt hajlandó elfogadni, de pl. ‘lubuntu-14.04.2-desktop-i386.iso’-ra átnevezve (ez az új Ubuntu verzió sztenderd fájlneve) sokkal jobb kedvvel látott munkához. A pendrive-ról bootolt Linux semmit nem telepít a gépünkre, tehát Windows mellett is gond nélkül futtatható, csupán a ‘Try’ lehetőséget kell választanunk a boot során.

Egy szó mint száz, néhány kínai és hazai alkatrészből, pár ezer forint befektetéssel, kb. egy óra szereléssel és telepítéssel konyhakész automatikus tárgyasztalunk lesz. A további használatnál a szekrényből előrántott készülék nagyjából 2-3 perc alatt üzemkész állapotba hozható és kezdődhet a fotózás.

Az általunk tesztelt változat, méhsejtrácsos belsővel nyomtatott műanyag alkatrészekkel kb. 2 kilóig terhelhető, vagyis egy közepes-nagyobb DSLR-t és kitoptikáját még jó eséllyel elbírta. Masszívabb 3D nyomtatott alkatrésszel a teherbírás elvileg növelhető, bár a kis léptetőmotornak is vannak korlátai, úgyhogy maradjunk a 2 kg-os ajánlott maximumnál. A telepítéssel és a működéssel az említett fájlnév bizonytalanságon kívül az égvilágon semmi probléma nem volt.

A motor legfeljebb 512 lépéssel tesz meg egy fordulatot, egy teljes körhöz tehát maximum ennyi különböző szögből készült képünk lehet. A szép, finom körbeforgatáshoz 102 kép is elég tárgyanként, durvább animációhoz ennél jóval kevesebb is megteszi. Az alábbi minta anigif 32 fotóból készült. Felbontás terén is visszavehetünk, egyrészt a könnyebb feldolgozás érdekében, másrészt, mert a webre nem feltétlenül szükséges a több megapixeles alapanyag.

Az expozíciós beállítások mindenképp manuálisak legyenek, és fokozottan igaz ez a fókuszra. A sorozat előtt kézzel állítsuk be a megfelelő távolságot, de ez alap szabály ilyen fotózáskor. AF-t használva nálam rendszeresen megszakadt a sorozat, amikor a szoftver hiába várt a bizonytalan autofókuszra. Mindezt leszámítva a Product Photo 360 szett kiválóan működött.

A szoftverben a Rotate paranccsal végezhetünk egy 512 lépéses próba körbefordítást jobbra vagy balra. A Count melletti ablakba beírhatjuk a készítendő fotók számát, alá a forgatási lépések számát, maga a gomb pedig lenyomva egy kis osztást végez, hogy a két értékkel mekkora elfordulásra számíthatunk. Például egy 102 fotós körhöz 5 lépésenként (512/5=102), egy 32 fotóshoz 16 lépésfokozatonként kell elfordulnia az asztalkának egy teljes körhöz. Végül a Shoot gombbal kezdhetjük meg a fotózást, ami innentől teljesen automatikus, és a képek számától függően néhány perc alatt elkészül.

Kapunk még egy Preview és Abort gombot is. Előbbivel egy gyors előnézeti kép lőhető a tárgyról, az utóbbi pedig megszakítja a sorozatot.

Ha valakinek nem teszik a faerezetes asztalka, elkészítheti műanyagból is, vagy használhat üveglapot, illetve megfelelő színű bevonatot is hozzá. Mindent megkapunk ahhoz, hogy egy működőképes fotózási segédeszközt készítsünk. Innen már elő a fantáziával! Hisz erről szól a DIY.

Egy komolyabb motoros forgatóasztalka több száz, vagy akár ezer dollárba kerülhet, így aki bele szeretne vágni a tárgyfotózás ezen szegmensébe, nagyon hasznos leírást és kezdő lökést talál az elképzeléséhez. Ez a készülék és szoftver azoknak a bátraknak szól, akik nem riadnak vissza attól, hogy minimális befektetéssel, egy kis barkácsolással és szoftver telepítgetéssel egy hasznos DIY eszközhöz jussanak.

A tárgyfotó asztalt Pereszlényi Ádám bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!