Profoto B2 250 AirTTL vaku és kiegészítői

0

Talán nem teljesen ideális a sorrend, hogy a komolyabb, nagyobb vaku után kerül a szemünk elé a kisebb teljesítményű változat, hiszen így az esetleges kisebb tudás is jobban kiütközik és esetleg kevésbé lesz nagy élmény, mint ha először a kisebb változatot nézzük, ami persze akár önmagában is kellően jó képességű ahhoz, hogy elolvadjunk tőle. Szerencsére a Profotonál ez a megállapítás egyáltalán nem él, hiszen teljesen mindegy, hogy kisebb teljesítményű olcsóbb modellről, vagy nagyobb teljesítményű, drágább modellről van-e szó, a minőség minden esetben gyakorlatilag csúcsra járatott, s erről magunk is megbizonyosodtunk.

Nem tagadom, magam is úgy kezdtem neki a doboz kibontásának, hogy azon morfondíroztam, vajon mikről kell lemondanunk az okosabb vakuval szemben, ha ezt a kisebbet választjuk.

Tény, hogy teljesítményben fele akkora modellről van szó, mint a B1 500 Ws-osa. A B2 250 Ws teljesítményű (ez alapkiépítésben megfelel 32-es kulcsszámú vakunak), cserébe viszont akkumulátorral együtt is csupán 1,6 kg-ot nyom, így ideális lehet kültéri fotózások során, amikor az is fontos, hogy ne cipeljünk túl nagy terhet. Ráadásul az akkumulátor itt nem a vakuban foglal helyet, hanem vállpánttal ellátott külön táskába került, így még könnyebb a vakut kézben tartani (bár magunk közt szólva, kit érdekel, hogy az asszisztens karja mikor fárad el 😉 ). A kisebb teljesítmény és kisebb tömeg mellett nem mellékes az ár sem, amely a B1-ének töredéke. No persze így is duplája egy középkategóriás rendszervakuénak, de tud is annyit, sőt, többet is.

A Profoto B2 250 vakut is igényes hordtáskában kapjuk, amely kipárnázott belsejével óvja a terméket a külső behatásoktól. A táskán belül szépen elrendezve találjuk a vakut, az akkumulátort, az AC adaptert, a szivargyújtó adaptert és a szükséges kábeleket. A vakucső védelméről természetesen ez esetben is műanyag védőbúra gondoskodik, így hordozás során szinte esélytelen, hogy baja legyen a vakucsőnek, vagy ha igen, akkor ott már a nyák is reped…

Az összeszerelés egyszerűen csak a 3 méter hosszú tápkábel csatlakoztatásából áll, hiszen a vaku nem tartalmaz cserélhető, halogén modellfényt. A tápkábel egyik végét a kényelmesen, vállon is hordható, generátorral is ellátott akkumulátorba kell csatlakoztatni, amely egyébként egyszerre két vakut tud kiszolgálni.

Az akkumulátor töltését a mellékelt AC adapterrel hálózatról, vagy akár autó szivargyújtóról is végezhetjük. Az akku 14,4 Volt feszültségű, 1,5 Ah kapacitású, azaz 21,6 Wh energiát képes tárolni. Természetesen ez nem vehető ki az akkumulátorból teljes egészében, így a gyártó egy feltöltéssel max. 215 teljes villantást garantál, illetve villantás nélkül max. 90 percnyi folyamatos modellfényt. Az akkumulátor töltöttsége a méretes LCD-n olvasható le.

Mivel az akkuval egybeépítve hozták létre a generátort, így a vaku paramétereinek beállítása ennél a modellnél nem a fejen, hanem az akkun történik. A két digitális potenciométerrel és a néhány gombbal minden fontos funkció és paraméter elérhető, illetve módosítható. Szintén a beépített generátor miatt itt kapott helyet a szinkronbemenet 3,5 mm-es Jack csatlakozója is.

A kezelőszerveket tehát itt magán az akkumulátort is tartalmazó, vállra akasztható külső egységen találjuk, amelyek a következők:

  • 1. vaku beállítófény módja: ki/be
  • üzemmód: normal/freeze
  • készenlét hangjelzés ki/be
  • 2. vaku beállítófény módja: ki/be
  • digitális potenciométerek az értékek változtatására
  • szinkron mód
  • érték módosítás
  • főkapcsoló

A teljesítmény módosítása 1/10 Fé lépésekben történik 9 Fé tartományban, a maximális, 250 Ws-os teljesítményhez képest 1/256 teljesítményig mehetünk le (azaz kb. 1 Ws-ig). A kijelzőn fényértékben láthatjuk a teljesítményt, maximális teljesítménynél 10,0-t jelenít meg a készülék, minimumnál 2,0-t. A kijelzés tehát relatív fényértékekben értendő, azaz 2-ről 3-ra növelve az energiát 1 Fé-kel nagyobb (dupla) teljesítményünk lesz.

A kiváló kontrasztú LCD-ről a teljesítményértéken kívül a beállítófény módja, a vaku üzemmód, az akkumulátor töltöttsége, a modellfény módja, a készenlét jelző csipogás, valamint szinkron módok is leolvashatók.

A vaku villanási idejét normál üzemmódban a színhőmérséklet stabilitására optimalizálták a teljes teljesítmény tartományban. Freeze üzemmódot választva azonban minimális villanási idők érhetők el, amely akár 1/15000 mp is lehet (minimális teljesítményen). A villanási idő és a teljesítmény összefüggését az alábbi ábra szemlélteti (az idők a B1 vakuhoz tartoznak):

A vakucső és a beállító fényforrás elé gyárilag itt is egy savmaratott, diffúz jellegű üveget helyeznek, amely segít az egyenletesebb fények létrehozásában akkor is, ha nem használunk szoftboxot. Az üveget három rugós karom tartja a helyén, ezeket benyomva ha nem is olyan könnyen, mint a B1-nél, de eltávolíthatjuk azt, jóllehet, erre a normál használat során nem lesz szükségünk.

Mi mégis megtettük, mert kíváncsiak voltunk, milyen a vakucső és a modellfényt adó fényforrás, van-e eltérés a B1-hez képest.

Mint látható, a vakucső itt is közel 360 fokban ível át a rendelkezésre álló helyen, így szép, homogén fényt képes adni.

Mivel akkumulátoros vakuról van szó, a beállítófényt itt is LED, méghozzá CREE LED hozza létre. A B1-gyel szemben azonban itt nem 20 Wattos, csak 9 Wattos LED-et használtak, amely a gyártó adatlapja alapján 50 Wattos halogénizzó fényének felel meg (a B1 20 Wattos LED-jénél 70 Watt teljesítmény ekvivalens halogénizzóról írtak).

Fontos megjegyeznünk, hogy a LED-es beállítófény teljesítménye a B1-gyel szemben nem szabályozható, csupán ki, vagy bekapcsolható, s így természetesen automatikus, proporcionális módban sem használható.

A Profoto vakuk a fényformálók fogadására nem az elterjedt Bowens bajonettes megoldást alkalmazzák. A népszerű bajonettes kialakítás hátrányait szerintem mindenki ismeri: nehézkes a felhelyezés, nincs visszajelzés a pontos illeszkedésről és csupán egy-két csavar tartja a méretesebb szoftboxokat is.

A Profoto megoldása számomra sokkal szimpatikusabb. A hengeres felületre ráhúzható fényformálók egy szorítóbilincs segítségével rögzíthetők, amely alatt gumipárna biztosítja a kellő tapadást.

Bár külön reflektort nem használhatunk, az alapvető fényformáló ez esetben is az ernyő lehet. Ennek befogató helyét a vaku felső részén alakították ki. A kis méret miatt erre a vakura a fogantyú nem került.

Bekapcsolást követően a vakuból semmiféle hang nem hallatszik, a kisebb teljesítmény miatt ventilátoros hűtésre nincs szükség.

A Profoto B2 ugyanazt a beépített 2,4 GHz-es rádióvevőt is tartalmazza, amelyet a B1 is, s amely az opcionálisan hozzá vásárolható Air TTL kioldó jeleit fogadja. Ez nevéből adódóan TTL vezérlést is megvalósít, azaz nem szükséges odamenni a vakukhoz és kézzel beállítgatni az egyes vakuk teljesítményét, azt a gépvázról is megtehetjük (akár manuálisan akár leosztási arányt megadva). A teljesen gép által vezérelt módban igen gyorsan dolgozhatunk. A villantás lehet első vagy második redőnyre szinkronizált, valamint nagy sebességű üzemmódú (HSS) is.

A kioldó három vakucsoportot kezel, ezek külön beállíthatók, akár kézileg is, közvetlenül a kioldóról. Van lehetőségünk módosítani az egyes vakuk szinkronizációját, valamint a modellfényüket is.

A teljes teljesítményű villanást követően a vaku igen gyorsan újratölt, ehhez maximális teljesítményű villanást követően is mindössze 1,3 mp-re van szüksége, s természetesen kisebb teljesítmény esetén még gyorsabb a töltés. Hangsúlyozzuk: mindezt akkumulátorról!
Ha a vaku teljesítményét csökkentjük, akkor az egyszerűbb modellekkel szemben a vaku nem süti ki a már feltöltött kondenzátorát, csupán teszi a dolgát és a soron következő villanásnál a beállított teljesítménnyel fog elvillanni.

A vakuhoz rengeteg kiegészítő kapható, melyek között megtalálható a méhsejtrács készlet, egy snoot, egy négyajtós terelőlap (barn-door), többféle szoftbox, ernyők, vakutartó kar, valamint derítőlapok is.

A méhsejtrács készlet 3 féle sugárzási szögre korlátozó méhsejtet tartalmaz, amelyek 30, 20 vagy 10 fokos szögre képesek korlátozni a vaku fénynyalábját. A méhsejtek külön-külön helyezhetők fel a vakura, a már említett szorítós megoldással.

A barn-door főképp videós munkáknál jön jól, de villanó üzemmódban is segíthet a fények kordában tartásában.

Szoftboxból nálunk egy 60 cm átmérőjű octabox járt, de egyébként vásárolható 40 cm-es oldalhosszúságú négyzetes kialakítású, valamint 30×90 cm-es és 60×90 cm-es szoftbox is.

A kapott kiegészítők közül a legizgalmasabb a ProMediaGear BBX-QR-PBX3BD jelű vakukar volt, amely lehetővé teszi, hogy egy méretes talp segítségével a fényképezőgép aljára fogassuk. A kar felső részére szintén egy kisebb talpat helyeztek, ahová mini gömbfej szerelhető, erre pedig a Profoto B2 is rögzíthető.

A vakukart úgy alakították ki, hogy egyszerű mozdulatokkal pillanatok alatt átállíthassuk a fekvő formátumú fotózáshoz ideális helyzetűből a portré formátumhoz szükségesre.

Mivel a Profoto B2 akár másfél órás időtartamra videólámpaként is használható, ezzel az eszközzel videókamerákhoz is rögzíthető. Igaz, a fényteljesítmény sajnos nem szabályozható.

A Profoto B2 250 Ws-os vakut és kiegészítőit a Triponttól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A Profoto B2 to-go kit, amely egy darab 250 Ws-os vakut, akkumulátort, töltőt és a hordtáskát tartalmazzáa, 628.000 Ft-ért, a két darab vakut kínáló Location kit-et bruttó 872.800 Ft-ért vásárolhatjuk meg. Az opcionális AirTTL rádiós kioldó ára 115.200 Ft.
A Profoto 3 darabos méhsejtrács kitjét 30.540 Ft-ért, a barndoort szintén 30.540 Ft-ért, míg a Profoto OCF Softbox 2 Octa szoftboxot 45790 Ft-ért vásárolhatjuk meg. A vakutartó kar áráról egyelőre nem kaptunk adatot.

Profoto B1 250Ws specifikációk
Teljesítmény 1-250 Ws
Villanási idő Normál módban: 1/1000-1/9300 mp
Freeze módban: 1/1000-1/15000 mp
Újratöltési idő (specifikáció) 1,35 mp
Újratöltési idő (mért) 1,3 mp

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!