Rejtett RAW formátum a Nikon gépekben

0

Bevezetés

A külföldi fórumokon felröppent hír szerint egyes Nikon digitális fényképezőgépeket át lehet kapcsolni egy úgynevezett diagnosztikai módba, amiben a fényképezőgép elmenti a CCD-ről érkező nyers adatokat is. A hírrel foglalkozó szál hirtelen nagyon felkapott lett, ami nem véletlen. A régebbi Nikon gépek közül még a kompakt kategória felső szegmense sem rendelkezik ilyen mentési lehetőséggel – bár az új gépek már támogatják ezt a formátumot, ehelyett a Nikon a TIFF formátumot pártolta.

A RAW fájl mentési lehetőséget orosz programozók egy Coolpix 2500-as fényképezőgépen fedezték fel először. Gyorsan kiderült azonban, hogy a gépekben felhasznált azonos technológiának köszönhetően majdnem mindegyik korábbi Nikon fényképezőgépen van ilyen mód.

A mód bekapcsolása után a fényképezőgép ugyanúgy használható mint korábban, de a kártyára nem csak a beállított felbontással és tömörítéssel kerül rá a kép, hanem nyers formátumban is. A fájl jpg kiterjesztést kap, de ez ne tévesszen meg senkit, ahogy Dave Coffin-tól a Crw.c fejlesztőjétől exkluzív interjúnkban megtudtuk, itt nagyon is nyers adathalmazról van szó.

A diagnosztikai mód megtalálójának véleménye szerint az adatokat a fényképezőgép mindössze a hibás pixelek javításával korrigálja, de egyébként feldolgozás nélkül menti a fájlba.