Rollei Fotopro C4i és C5i állvány kitek

0

Rollei Fotopro C4i + FPH-53P

A Rollei Fotopro akár a múltkori kompakt állványos bemutatónkban is szerepelhetett volna, hiszen gyártója érezhetően sokat tett azért, hogy elfogadhatóan kis szállítási méretű legyen. Persze a Rollei Compact Traveler háromlábú állvány 32 cm-es csukott méretével nem vetekedhet, de a rászerelt gömbfejjel együtt mért 46,5 cm-es szállítási méret jó 20 cm-rel rövidebb egy átlagos, középkategóriás állvány és gömbfej párosánál. Mindezt ugyanúgy érték el mint az említett márkatársnál; a lábakat nem a fej alatt, hanem teljesen visszafordítva a gömbfej körül zárhatjuk össze.

Csukott pozícióból a három láb nagyon könnyen visszafordítható normál helyzetbe, innen pedig a felső végükön lévő – Fotopro feliratú – fémgombok kihúzása után állíthatjuk be a kívánt pozíciójukat. Több fokozatban terpeszthetők egészen addig, míg az állvány el nem éri a 17,5 cm-es magasságot. A zárt helyzeten kívül összesen három ilyen állás létezik.

A kioldó gombok alatt két lábon is széles, fekete habszivacs fogóréteget helyeztek el, mely egyrészt stabil és kényelmes hordozhatóságot jelent, másrészt hidegben sem kell viszolyognunk a fémcsövek érintésétől.

A kerek profilú lábak mindegyike 4-4 teleszkóposan kihúzható szekcióból áll. Viszonylag vékonyak, a felső, legvastagabb rész 22 mm átmérőjű. A szekciók kioldása az eddig bemutatott Rollei Fotopro állványokhoz hasonló módon, szorítógyűrűkkel történik. Ezek mérete az apró állványt meghazudtolóan nagy, úgyhogy könnyen megmarkolhatók és elfordíthatók. Borításuk műanyag. A felső szorítógyűrű mellett egy matrica jelzi a lábszekciók szorításának és kioldásának irányát. A lábak föld felőli végére csúszásbiztos gumipapucsot húztak.

Az állvány ezúttal is szinte teljes egészében alumíniumból készült. Pontosabban alumínium és magnézium ötvözetéből, melyek jótékony hatása a kis méret mellett elviselhető súly is. A C4i alig több mint 1,3 kiló. Nálunk most a titán színű verzió vendégeskedett, de megvásárolható a Rollei állványok egyéb standard színeiben is, úgymint narancs, kék, zöld és piros. Persze a szín csak a tripod felső részére, illetve a gömbfej tönkjére vonatkozik. A lábak és a középoszlop szinte teljes egészében feketék minden változaton.

A középoszlopot egy szimpla, oldalról szorító csavar tartja a kívánt magasságban. Teljesen kihúzott lábakkal legfeljebb 145 cm lehet ez a magasság. Természetesen ebbe nem tartozik bele a fej magassága. A középoszlop felső végén egy sztenderd talprész található, 3/8″-os csavarral bármilyen cserélhető fej felfogatására. Érdekes módon az alján is van egy hasonló csavar, de ennek elsődleges feladata a külön mellékelt fémkampó megtartása. A középoszlop egyébként könnyedén eltávolítható és akár fordítva is visszatehető, így fejjel lefelé belógatva a fényképezőgépet, akár egészen földközelig merészkedhetünk.

A középoszlop egyedi vonása, hogy középen egy menet mentén két részre csavarozható, így ha nincs szükség a max. magasságra, a rövidített változatot is használhatjuk.

Bármilyen külön beszerezhető fejet is csatlakoztathatunk a C4i-re, de nem hiába emlegettem többször a gömbfejet, ugyanis egy FPH-53P típusú panoráma gömbfejjel kitben érkezett hozzánk. A fej az állvánnyal együtt kellően masszív ahhoz, hogy 8 kg-os felszerelést is gond nélkül megtartson, ami egy nagyobb DSLR és egy 400-600mm-es objektív duója lehet. Mindössze egyetlen nagyobb kioldógombot találunk rajta, melynek segítségével a forgatás és a gömbcsukló is kioldható. A körbefordítás 360 fokban szabadon lehetséges, mértékét a fej alján körbefutó fokskálán ellenőrizhetjük. A gömbcsukló a hasonló fejektől megszokott pozíciókba állítható.

A fényképezőgépet tartó talprészen a vízszintes és függőleges állás vízszintjét is ellenőrizhetjük a fejbe épített dupla libella segítségével, sőt, még a gyorstalpat kioldó gombon is található egy. A gyorstalp befogató mechanizmus Arca-rendszerű, a talpat oldalról beszorító, sínes-satus megoldás.

A gyorstalp nagyon jó minőségű, szintén fém ötvözetből készült. Tetején a fényképezőgép csúszkálását akadályozó gumibetétek találhatók, valamint az elmaradhatatlan 1/4″-os felfogató csavar.

Az állvány+fej mellé egy jó minőségű, bélelt, cipzáras hordtáska jár, melyben az állvány mellett apróbb kiegészítők (fémkampó, gyorstalp, mellékelt szerszámok) is tárolhatók. Az állvány ára a fejjel együtt kb. 35 ezer forint.

A Rollei Fotopro C4i főbb paraméterei
Min. magasság 17,5 cm
Max. magasság 145 cm
Összecsukott hossz fejjel 46,5 cm
Legnagyobb csőátmérő 22 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 8 kg
Tömeg 1,3 kg