Rollei Fotopro C4i és C5i állvány kitek

0

Rollei Fotopro C5i + FPH-52Q

A nálunk járt Rollei Fotopro állványok közül kétségtelenül ez a favorit. De mondhatnám azt is, hogy „ezek”, hiszen itt tulajdonképpen több állványt kapunk. Dobozát kibontva mégis csak egy kompakt (csukottan 43 cm hosszú) tripod fogad, mely azonban nagy kedvence lesz a csavarozható fém építőjátékok és a legók szerelmeseinek. Ha repülőt vagy kisautót nem is, többféle állványt azért összerakhatunk, vagy inkább szétszedhetünk belőle.

Elsőként itt van a háromlábú állvány, mely összecsukva a C4i-nél is kisebb néhány cm-rel, teljesen kihúzva viszont 156 cm-re magasodik. A kis szállítási méretet ugyanúgy érik el, nevezetesen a lábak ellenkező irányba, felfelé zárásával. Így az állvány még a ráerősített fejjel is kicsi maradhat.

Anyaga ugyanúgy alumínium-magnézium, mint az előbb bemutatott társáé, így 1,68 kg-os önsúlya sem jelent túl nagy megterhelést. A némileg nagyobb tömeg persze a masszívabb kivitelből következik, hiszen itt már 25mm vastag a legszélesebb lábszekció.

A lábak három pozícióba nyithatók, sőt akár teljesen földközelbe is széthajthatók, az állvány magassága így minimálisan 11 cm lehet. Minden láb 4 db teleszkóposan kihúzható szekcióból áll, melyek a C4i-nél megismert szorítógyűrűkkel rögzíthetők vagy oldhatók. A gyűrűk itt is kellően nagyok, fogásuk kényelmes, elfordításuk és a lábak biztos rögzítése nem igényel nagy erőkifejtést.

A három láb földközeli végén a megszokott gumisarut kapjuk, két láb felső részét pedig markolattal látták el. Azonban csak az egyikre került fixen rámelegített műanyaghab markolat, a másikon egy tépőzáras gyöngyvászon fogórész található, ami már sejtet valamit. A levehető markolat fölötti lábcsatlakozásra pillantva fel is fedezhetünk egy nagyobb fémgyűrűt, melyet kioldva ez a láb könnyedén levehető.

Na de mit kezdjünk, egyetlen lábbal? Csináljunk belőle mondjuk monopodot. Az állvány bizony tovább szerelhető, és levett alkatrészeiből egy igen magas, közel 170 cm-es egylábú állvány rakhatunk össze.

További két alkatrészre lesz szükségünk, mégpedig a középoszlop két darabjára. A középoszlop itt is szétcsavarható, mint a C4i-nél, de a nagyobb alsó és a kisebb felső darabra is szükségünk lesz.

A középoszlop alján egy mélyített csavarmenet figyel, melyet az alsó perem elforgatásával bújtathatunk elő. Ez a csavar illeszkedik a láb felső részébe, a középoszlop kisebb felét (a fejet tartót, pedig ugyanúgy hozzáilleszthetjük a nagyobbik véghez, ahogy levettük róla. A levehető, tépőzáras markolatot ezután feljebb tolhatjuk, kezünknek kényelmes magasságba.

A csomagban még egy műbőr csuklópántot is találunk, és kész a monopod élmény. További kiegészítő hozzá egy derékszíjra fűzhető gyöngyvászon bújtató, melyen áttűzve még stabilabban tarthatjuk az egylábú állványt, hiszen így testünk is stabilizálja egy kissé.

A fentiekből azt hiszem nyilvánvaló, hogy a kivehető középoszlop fejjel lefelé is visszatehető, vagyis az állvány közepén lefelé lógó gépet egészen a földig leengedhetjük. Makrofotósok előnyben!

Az oszlop magassága a háromláb közepén egy kényelmes szorítógyűrűvel kioldása után állítható, de egy kisebb oldalsó csavarral is megtámogatták.

A középoszlopból akár a rövidebb rész is használható, ha nincs szükség a teljes hosszra, a hosszabbik rész alatt kibújtatható csavarmenetre pedig az állványhoz mellékelt nagy fémkampót is felerősíthetjük. A kampóra akasztott fotóstáska jó szolgálatatot tehet az állvány stabilitásának növelésében.

És ha már stabilitás, a C5i 8 kilogrammig terhelhető gond nélkül, tehát egy közepes-nagy teleobjektívvel (400-600mm) megterhelt profi DSLR-el is el kell boldogulnia.

A Rollei Fotopro C5i is kitben érkezik, a gyártó FPH-52Q gömbfejével együtt. Ez a fej nagyon hasonló kivitelű a fent bemutatott 53P-hez. Ami elsőre feltűnhet, az az egy helyett két kioldócsavar az alsó részen.

A kisebbel a körbeforgatást oldhatjuk ki, így a pontosan vízszintbe állított gépnél gömbfejjel is megoldható a svenkelés. 360 fokban körbeforgatható, melynek mértéke az alján lévő fokbeosztáson látható.

A nagyobb csavarral rendkívül finoman, 1-10 fokozatban állítható a gömbcsukló beszorítása. A fokozatokat szintén jelölték a csavar oldalán.

A szinte teljes egészében fém ötvözet gömbfej, nagyon szépen kivitelezett, strapabíró darab. Felső része az előbb ismertetettel megegyező, Arca-rendszerű gyorstalp befogatással rendelkezik. Oldalán a vízszintes és függőleges állás pontosságát is ellenőrizhetjük két vízmértéke segítségével. Egy harmadik vízmérték a gyorstalpat oldalról beszorító satu csavarjába is került.

A Rollei Fotopro C5i állvány 55 ezer forint körüli áron titán, narancs, kék, zöld, valamint piros színekben kapható. Alaptartozéka az említett övtartó (monopodhoz), fém kampó, valamint néhány szerszámon kívül egy bélelt, szépen kivitelezett szövet válltáska is.

A Rollei-Fotopro C5i főbb paraméterei
Min. magasság 11 cm
Max. magasság 156 cm
Max. magasság (monopodként) 170 cm
Összecsukott hossz fej nélkül 43 cm
Legnagyobb csőátmérő 25 mm
Szekciók száma 3
Terhelhetőség 8 kg
Tömeg 1,68 kg

Mindkét terméket a Pálvölgyi Digital webáruház bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!