Manfrotto MHXPRO-2W videófej

0

A fotózáshoz és videózáshoz fejlesztett fejek között első ránézésre csupán a videófejekhez használt hosszabb kar tűnhet fel különbségként. Aki komolyabban szemügyre veszi ezeket, az azt is észreveszi, hogy a 3D és gömbfejekkel szemben a videófejek szabadsági foka is kevesebb, nem véletlenül, hiszen kamerával ritkán szükséges a jobbra/balra döntés (csak speciális esetekben, effektként használják).

A külső azonban nem minden. Egy jó videófej nem merül ki abban, hogy hosszú karral rendelkezik. A videózásnál ugyanis igen fontos, hogy akadásmentesen és ugrások nélkül forgathassuk, vagy emelhessük/dönthessük a kamerát. Erre a fotózásra fejlesztett fejek nem igazán alkalmasak, ott a cél a stabil felfogatás és a remegésmentesség.

A Manfrotto MHXPRO-2W két szabadsági fokú fej, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a függőleges tengely mentén történő körbeforgatáson kívül a felfelé és lefelé döntést végezhetjük el segítségével.

A piros dobozban érkezett fej karjának hossza 31 cm, amely bőven elég ahhoz, hogy kis erőkifejtéssel is stabil, nagy nyomatékot fejtsünk ki. A kar egyébként a fej mind jobb, mind a bal oldalára felszerelhető.

A fej bal oldalán található szorítócsavar segítségével a függőleges irányú döntést akadályozhatjuk meg, míg az alsó, kis méretű kar a panoráma forgatás rögzítésére szolgál.
A döntéshez szükséges erő egyébként két lépésben állítható, ennek csavarját a fej jobb oldalára helyezték. A döntés maximuma lefelé 60 fok, felfelé 90 fok.

A fejre egy darab 2D-s vízmérték került. A kamerára a 47×33 mm-es gyorscsere talpat kézzel is felszoríthatjuk, ehhez kihajtható fület is kialakítottak a talpon. A kamera állványfejre helyezésekor a biztonsági retesz automatikusan beugrik a helyére. A levétel előtt ezt a retesz kézzel kell kinyitnunk.

A Manfrotto MHXPRO-2W bármilyen fotós állványra felhelyezhető, az alján a rögzítő csavarozáshoz bemarásokat is kialakítottak.

A fej a próbáink alatt végig nagyon precízen használható volt, igaz, mi csak egy könnyű MILC-cel, illetve egy videózásra ugyan nem képes, de tekintélyesebb tömegű DSLR-rel próbáltuk. A gyári adatok szerint a fej teherbírása 4 kg, amely még a gyakorlati felezős szabály alkalmazása után is azt ígéri, hogy legalább 2 kg tömegű felszerelést gond nélkül használhatunk rajta. Márpedig a 2 kg-ba egy tekintélyesebb DSLR és egy komoly objektív párosa is belefér.

A videófejet a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A Manfrotto MHXPRO-2W ára bruttó 37 ezer Forint.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!