Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS

0

Felépítés

Bemutatás

A Samsung még 2010-ben ugrott fejest a MILC tengerbe, s bizony milyen jól tette. A korábbi DSLR rendszerét szinte teljesen leépítette és minden energiáját a nagy jövő előtt álló cserélhető objektíves rendszerére fordította (érdekes, hogy ma már a két legnagyobb DSLR gyártón kívül mindenki nagyon komolyan veszi a cserélhető objektíves rendszerkompaktokat).

A koreai gyártó januárban mutatta be az S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS objektívét, amelyet a prémium kategóriába sorolhatunk, ezt 400.000 Ft-os (1300 dolláros) ára is jelzi. Emellett kapható egy PowerZoomos, beépített zoommotorral rendelkező, kedvezőbb árú, de gyengébb fényerejű változat is 16-50mm f/3,5-5,6 PZ ED OIS néven.

A Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS időjárásálló kivitelű, masszív fém tubusba építették, s rendelkezik iFn gombbal is, amelynek funkciója az NX vázról módosítható.

Mivel az objektív APS-C szenzoros vázra készült, a fizikai 16-50 mm-es gyújtótávolság olyan látószöget eredményez 1,5×-es képkivágású szenzoron, mint egy kisfilmes gép 24-75 mm-es objektívvel. A kisfilmes rendszerben ez a gyújtótávolság tartomány a prémium kategóriában általában f/2,8 fényerővel párosul, a Samsung itt nagylátószögnél f/2-t, 75 mm ekvivalens gyújtótávolságnál f/2,8-at kínál. Ez a kiváló fényerő az objektív tömegén is érezhető, nem egy könnyű darabról van szó. Az f/2 fényerő csak teljes nagylátószögnél használható, 25 mm-nél f/2,4 érhető el. A mélységélesség egy NX gépen olyan lesz, mint egy kisfilmes gép esetében f/3-4 fényerőnél.

A kevés fényben történő fotózást optikai stabilizátor segíti, ennek hatékonyságát 4 Fé-ben adta meg a gyártó (CIPA ajánlás szerint).

Az optikai rendszerben három aszférikus, két extra alacsony szórású (ED – Extra Low Dispersion) és két extrém nagy törési mutatójú (XHR – Extreme High Refractive) tag is megtalálható. Előbbiek a geometriai és színhibák csökkentéséért, utóbbi a kisebb méretért került a rendszerbe.

Az élességállítást UPSM léptetőmotor (Ultra-Precise Stepping Motor) végzi, amely csendesen és gyorsan állítja be a fókuszt, s videófelvételnél is hatékonyan dolgozik. Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse se nem fordul el, se nem mozog előre-hátra élességállítás során. A gyújtótávolság változtatásakor a tubus hossza csak kis mértékben, mindössze 2 cm-rel nő meg.

Az objektív elé 72 mm-es szűrőt tekerhetünk fel. A dobozban szirom formájú napellenzőt is mellékelnek, mely a szokásos bajonettes megoldással rögzíthető az optikára. A lencsevédő kupakra két-két fül is került, egy pár kívülre, egy pedig belülre. Utóbbi akkor lesz hasznos, ha az objektívre a napellenzőt is felhelyezzük, ugyanis a belső füleknek köszönhetően ilyenkor is könnyedén a helyére illeszthetjük a kupakot.
A dobozban egy puha tokot is mellékel a gyártó.

Használati tapasztalatok

A Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS standard zoomobjektív tubusa igen masszív, s fémből készült. Szintén fém az anyaga a bajonett csatlakozónak is, amelyen az időjárásállóságra utaló gumiszigetelés is megtalálható.

A sűrűn bordázott zoomgyűrű könnyedén és egyenletes erővel forgatható, nem akadozik. Szélessége 2,5 cm. Rajta a 16, 20, 24, 28, 35 és 50 mm-es gyújtótávolságokat jelölték be. A teljes gyújtótávolság-tartomány a zoomgyűrű kb. 80 foknyi elfordításával járható be.

Az élességállító gyűrű bordázata megegyezik a zoomgyűrűével. az elöl helyet foglaló gyűrű elektronikusan vezérli az objektív lencsetagjait, finom járása pontos beállítást tesz lehetővé. Szélessége 1,5 cm.

Távolságskálát az objektíven nem találunk, ezt a gép jeleníti meg a hátsó kijelzőjén, mind az NX30, mind az NX1 esetében.

Kapcsolóból/gombból összesen hármat találunk az objektíven, egyikük az automatikus vagy manuális fókuszt állító AF/MF jelzésű, a másik az optikai stailbizátort be- vagy kikapcsoló OIS jelzésű, míg a harmadik a programozható funkciójú iFn gomb.