Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS

0

Képminőség

Színhiba

A kromatikus aberráció nagylátószögnél elég jelentős, ráadásul rekeszeléssel sem csökkenthető. A gyújtótávolságot növelve a színhiba mértéke csökken, 35 mm-nél már alig érzékelhető, 50 mm-nél pedig gyakorlatilag megszűnik.

A színhiba mértéke 10 Mpixelre vonatkoztatva legrosszabb esetben 8-9 pixel szélességben látható, amely 10×15 cm-es papírképnél 0,4 mm, 60×40 cm-es nyomatnál pedig 1,5 mm szélességben jelentkezik.

Bokeh

Az objektívbe 9 lekerekített lamellából álló rekesz került, amely gyönyörű bokeh-t nyújt még szűkebb rekesz használatakor is. F5,6-nál még egész szép kerek formákat kapunk, F8-nál azért a végeredmény már nem mondható ideálisnak.

Geometriai torzítás

Sajnos a cikk előkészítése közben a teljes nagylátószögű állásban készült tesztkép elveszett, de a tesztfotók és a többi torzítás-tesztkép alapján nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ott sincs jelentős torzításbeli probléma.

A Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS tehát csak minimális geometriai torzítással rendelkezik, a teljes nagylátószögű állást leszámítva 0,2%-os torzítás van csupán.

Igaz, ma már a komolyabb torzítás sem jelent óriási problémát, hiszen jópár RAW konverter kínál remek korrekciós lehetőséget, így az ilyen torzítások ma már inkább csak elvi kérdések (főleg ha kellően nagy felbontású gépre helyezzük az optikát, mert így a torzítás korrekció nem vesz el jelentősen sok részletet, azaz nyugodtan használható).

Geometriai torzítás0,7% hordótorzítás


<0,2% hordótorzítás


0>lt;0,2% párnatorzítás


0,2% párnatorzítás

Peremsötétedés

Durva vignettálásra nem kell számítanunk a Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS objektívével, s igazából azt kapjuk, amire számíthatunk. Mivel fényerős darabról van szó, nyitott blendénél a lélektani 10%-os határ közelében mozog a peremsötétedés, amely azonban rekeszeléssel hatékonyan csökkenthető.

Persze a számszerű érték csak egy dolog, s ennél talán fontosabb az, hogy a sötétedés milyen módon következik be: hirtelen, jól láthatóan, vagy szép finom átmenettel. Előbbi ugyanis jóval zavaróbb tud lenni, míg utóbbi akár egy művészi jellegű kép előnyére is válhat.

Peremsötétedés


10%

5%

4%

1%

2%

10%

5%

5%

5%

5%

8%

5%

4%

4%

6%

2%

2%

3%

Makró, közelfényképezés


30 cm tárgytávolság,
13,5 cm munkatávolság,
120 mm széles lefedés

A Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS közelpontja 30 cm, 50 mm-es gyújtótávolságnál ilyenkor 0,19×-es leképezési arányt kapunk, amely számítás szerint 126 mm széles téma lefedését eredményezi. Ez a gyakorlatban is elérhető, sőt, a mi tesztpéldányunk 120 mm szélességet fogott. Igaz, a képsarkok elég csúnya életlenséget mutatnak, de ez a 13,5 cm-es munkatávolságnak is betudható, nem feltétlenül az objektív hibája. Mindenesetre arra érdemes számítani, hogy sík tárgyak fotózásánál a sarkokkal gondunk lehet. .

Képminőség

A Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS-től egy kicsit többet vártunk. A specifikáció és az ár alapján egy kiváló rajzolatú, homogén teljesítményű optikára számítottunk, de a végeredmény elég vegyes lett. A rajzolattal képközépen nincs probléma, de a sarkok már problémásak. Több tesztkép képsarkában is erős kóma jelentkezett, ami persze mind nyitott rekesznél jött elő. Az optikai hiba rekeszeléssel jelentősen csökkenthető.
A képközép viszont remek, igaz, fényerőn érezhető lágyságot produkál az optika, de ennek mértéke azért nem zavaró. Igaz, ilyen áron már komolyabb képességet várhatnánk el, minimális asztigmatizmussal és fényerőn is csak enyhe lágysággal.

Ugyanazon kép sarkai és képközepe 50mm-es gyújtótávolságnál (a téma nagyjából azonos távolságban volt mind sarokban, mind képközépen):

Rajzolat a rekeszérték függvényében 50mm-en

Értékelés

Az objektívről kialakult végső képet tehát pont a képminőség árnyalja be, ha a képsarki problémák nem volnának, könnyen rávágnánk az objektívre, hogy remek darab, megéri a pénzét. A nálunk járt darab azonban nem úgy muzsikált, mint ahogy azt mi elvártuk volna egy ilyen árcédulával ellátott objektívtől.

Ez persze messze nem azt jelenti, hogy nem jó a Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS optikája, inkább csak azt, hogy láttunk már jobbat. Portrézásra kiváló lehet, de a sarkok hibájára számítanunk kell!

A Samsung S 16-50mm f/2-2,8 ED OIS jelenleg 400.000 Ft-ért vásárolható meg.