Induro AT203

0

Az Induro AT203 a Grand Induro EP Alloy 8M sorozat – jelenleg egyedüli – tagja. A méretes állvány komoly teherbírásával és nem szokványos kialakításával hívja fel magára a figyelmet. Bár igen méretes tripodról van szó, tömege mégsem több, mint 2,5 kg. Igaz, ebben nincs benne a kihúzható középoszlop, mivel ilyennel az állvány alapkiépítésben nem rendelkezik. De ne szaladjunk ennyire előre.

A lábak három szekcióból épülnek fel, így az összecsukott mérete nem annyira kicsiny, közel 65 cm. A szekcióik gyors kioldású (csupán fél fordulatos), időjárásálló gumi szorítókkal rögzíthetők, vagy oldhatók, az egyes szegmensek kör keresztmetszetűek, de ennek ellenére nem fordulnak el. A legvastagabb szekciónál 28 mm átmérőjű, de a legvékonyabbnál is 20 mm átmérőjű alumínium csövet használtak.

Bár az Induro állványainál eddig úgy tapasztaltuk, hogy mindhárom láb felső részére habszivacs bevonat került, itt ezt egy kevésbé puha, tépőzáras megoldással helyettesítették. Ennek egyetlen előnye, hogy ezek igény esetén leszerelhetők. Már ha valakit zavarnak.

A lábak végén gumi talpakat találunk, amelyek könnyedén forgathatók és állíthatók be a terepviszonyoknak megfelelően. Tüskét sajnos nem használhatunk, de spicc állásban ez félig-meddig pótolható.

A szállításnál jön majd jól a mellékelt, vállon is hordható táska, amelynek széles, belső zsebébe akár kisebb méretű kiegészítőket is helyezhetünk, az egyébként szintén a csomagban lévő kulcsok mellé.

A lábakat egyenként terpeszthetjük ki, ehhez a láb felső részén, az állvány magjához közel található rögzítőt kell kihúznunk. Ezt követően a nyílásszög a szokásos 24, 50 vagy akár 80 fokos szögűre állítható.

A lábakat teljesen síkra ugyan nem nyithatjuk szét, de így is igen közel, mindössze 14 cm magasra juthatunk a föld szintjéhez képest.

Mint cikkünk elején jeleztük, az Induro AT203 alapkiépítésben nem tartalmaz középoszlopot, csak egy méretes állványtalpat. Ezt könnyedén kivehetjük, s helyére az opcionálisan beszerezhető MGC23 jelű fogazott középoszlopot helyezhetjük.

Az alul és felül is 65 mm átmérőjű állványtalppal rendelkező középoszlopot ki- és behajtható tekerővel látták el, amelynek segítségével emelhető, vagy süllyeszthető az oszlop. A behajthatóságnak az állványba helyezéskor van jelentősége.
Teljesen feltekert állapotában 30 cm-rel képes megnövelni az állvány magasságát, miközben robusztus kialakításának köszönhetően a stabilitás csak minimálisan csökkenhet. Ezt garantálják az AT203 igen méretes befogó sarui.

Vízmértéket csak az állványon találunk, ebből egy 2D-s került az állvány magjára. Mind az állvány saját állványtalpját, mind az MGC23 talpát a külön megvásárolandó fej elfordulását gátló csavarral is ellátták, a kiegészítők elhelyezésére pedig külön fület alakítottak ki a tripodon. Az eredeti állványtalp alsó részén kialakított kampóra súlyt is akaszthatunk (pl. fotóstáskánkat), amellyel tovább növelhetjük a stabilitást.

Az állvány terhelhetősége 13 kg, amely így igen komoly teleobjektív és DSLR párost is gond nélkül elbír. Az AT203 állványból létezik karbon-kompozit szálas változat is, a CT203 méretében és teherbírásában is egy kissé eltér a most bemutatott AT203-tól.

Az Induro AT203 főbb paraméterei
Min. magasság 14 cm
Max. magasság 145 cm
Max. magasság opcionális MGC23 fogazott középoszloppal 175 cm
Összecsukott hossz fej nélkül 64,5 cm
Legnagyobb csőátmérő 28 mm
Legkisebb csőátmérő 20 mm
Szekciók száma 3
Terhelhetőség 13 kg
Tömeg 2,4 kg

Az Induro AT203 tripodot a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
Az állvány ára bruttó 69.450 Ft, az MGC23 fogazott középoszlopé bruttó 41.700 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!