Rollei iFootage Mogopod

0

Az RCP Technik, azaz a Rollei márkanév tulajdonosa, illetve a termékek gyártója nem is bízta a véletlenre, ők cikkünk tárgyát konkrétan megkülönböztetik a valóban egylábú monopodoktól, hiszen mogopodnak nevezik.

Az egylábú monopodokhoz képest az iFootage Mogopod ugyanis három kisebb méretű kihajtható lábbal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy akár önmaga megtartsa a rá helyezett fényképezőgépet anélkül, hogy fognunk kellene azt. Persze a fő felhasználási terület nem ez, hiszen elég egy erősebb széllökés és a gépünk már borul is fel mogopodostól. A fő cél itt az, hogy egy monopodhoz képest stabilabb alátámasztást adjunk a gépnek, ugyanakkor könnyen hordozható maradjon. A Mogopod tehát nem kívánja helyettesíteni a tripodot, de a hagyományos monopodoknál stabilabb alátámasztást ígér.

A Rollei iFootage Mogopodot karton dobozban kaptuk, a dobozon belül egy vállon is hordható hordtáskát találunk.
A kényelmes szállítást egyébként nem csak a hordtáska, de a habosított anyaggal körbevett felső rész is segíti.

A monopodot természetesen a táskában találjuk, az iFootage Mogopod 80 cm-es összecsukott hossza alapján nem számít a nagyon kicsik közé. Az egylábú állvány alap használata megegyezik egy hagyományos monopodéval, azaz 1/4″-os csavarjának köszönhetően közvetlenül fényképezőgépet illeszthetünk a felső talpra, amelyet egyik kezünkkel fogva tarthatunk stabil pozícióban. A monopodnak nem csak 1/4″-os, de 3/4″-os menete is van, amely állványfejhez használható. Ennek eléréséhez a talp alatti tárcsát kell megforgatnunk párszor.

A magasság beállításához nem kell 3-4 szorítót kitekernünk, ehhez elegendő a középen elhelyezett gyorsszorítót egyetlen mozdulattal kioldhani, s máris állíthatjuk a Mogopodunk méretét. Magasság állításkor egyébként nem csak egy belső, kihúzhat oszlop növeli a méretet, hanem az alsó rész is eltávolodik e központi gyorsszorítótól. Így lehetséges, hogy a 80 cm-es összecsukott hosszú, két szekciósnak nevezhető monopod akár egyetlen mozdulattal 1,65 méteres magasságig húzható ki.

A monopod alsó részén három, egyenként 17 cm hosszú, gumi végű, kinyitható láb található, amely még inkább segít a gép stabilan tartásában. Ahogy írtuk, szélmentes helyen igazából önmagától is megáll így az állvány, de ettől függetlenül nem érdemes így elengedni a monopodot, hiszen könnyedén eldőlhet és máris kész a baj.

A lábakat tartalmazó alsó rész egyszerűen lecsavarható, ekkor pedig egy gömbfej válik használhatóvá. Ilyenkor a monopod eredeti kialakításában felső részén található talpra, illetve az ebből kiálló csavarra egy kupakot helyezhetünk, így válik belőle alsó rész, s az eredendően alsó rész veheti át most már a felső rész helyét, amelynek következtében a már említett gömbfejet is használhatunk a fényképezőgép vagy kamera alátámasztásához.
Ha szükséges, a gömbfejet is lecsavarhatjuk, sőt, ráhelyezhetjük a lábakra is, így pedig talaj közeléből fotózhatunk.

A Mogopodhoz opcionálisan Rollei Cobra csapágyazott kerekeket is vásárolhatunk, amelyek főként videózásnál tehetnek jó szolgálatot.

A Rollei Mogopodjának különböző felhasználási lehetőségeit az alábbi videó mutatja be:

A Rollei iFootage Mogopod főbb paraméterei
Min. magasság 25 cm (csak lábak+gömbfej)
Max. magasság 165 cm
Összecsukott hossz 80 cm
Szekciók száma 2
Terhelhetőség 3,5 kg
Tömeg 1,1 kg

A Rollei iFootage Mogopodot a Pálvölgyi Digital Budapesttől kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
Az profi monopod ára bruttó 59.990 Ft, a kiegészítő kerekeket bruttó 18.890 Ft-ért vásárolhatjuk meg.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!