Rövid villanási idejű akkumulátoros stúdióvakuk

0

A Mikrosat több gyors villanású vakut is kínál, azonban közvetlen akkumulátorról üzemeltethető, akkumulátorral együtt szállított vakuból egyelőre kettő szerepel kínálatukban. Mi mindkettőt kipróbálhattuk, így olvasóink is összevethetik egyiket a másikkal.

A hagyományos stúdióvakuk villanási ideje néhány esetben nem elegendő a gyors mozgású témák befagyasztásához, ilyen esetben gyors villanású (vagy rövid villanási idejű) vakut célszerű használni. Egy ilyen vakuról már írtunk korábban, most újabb két hasonlót mutatunk be, melyek ráadásul sokkal mobilabbak, magyarul akkumulátort is kapunk hozzájuk, így akár sétálás közben, akár állványra helyezve is használhatjuk őket.

Mikrosat Mobil vaku

A vaku, amit kínai gyártója eredetileg Conomark DL4.0-nak nevezett el, igényes alumínium kofferben érkezett hozzánk.

A könnyen hordozható, belül bélelt tok kinyitása után a 400Ws-os vakut, a bajonett adaptert és pár apróságot látunk. A doboz mélyebb részén bújik meg az inverterrel egybeépített hordozható akkumulátor, a töltő adapter és a kábelek.
Nézzük pontosan mit is találunk a kofferünkben:

 • 1 db 400 Ws-os akkumulátorról üzemeltethető vaku
 • 1 db ernyőreflektor
 • 1 db Comet-Bowens bajonett adapter
 • 1 db 86 Wh-s akkumulátor beépített inverterrel
 • 1 db tápegység
 • 2 db vállpánt
 • 1 db markolat
 • 1 db vakupapuccsal egybeépített szinkronkábel 3,5 mm-es jack véggel

Comet-Bowens adapter

Szinkronkábel

Nézzük először a vakut. A fém házba helyezett kis méretű, de 400 Ws-os digitális kezelésű vaku beállítófényét 35W-os halogén izzó szolgáltatja. Nem túl erős, az tény, de akkumulátoros üzemnél nem is lenne jó, ha 1 óra alatt lemerülne az akkunk csak a modellfénytől. A 35W egyébként inkább csak beltérben, kis távolságoknál lesz elegendő, kültéren már nem sokat ér. A modellfény teljesítményét egyébként nem tudjuk szabályozni, csak kikapcsolni és bekapcsolni lehet.

A vakucső érdekes módon több, mint 360 fokban tekeredik körbe, ez egy fokkal jobb fény eloszlást sejtet, mint az U-alakú, de persze nem annyira homogén, mint az Omega-formájú. Ezt a kialakítást egyébként vélhetően a kis méret elérése indokolja.

A kezelőszerveket a vaku hátlapjára helyezték, itt azonban ne keressük a főkapcsolót, azt az inverter kezelőpaneljén találjuk. De erről kicsit később.
A vakun a következő beállításokat végezhetjük el:

 • modellfény ki/bekapcsolása
 • teljesítmény és üzemmód beállítása
 • teszt villantás
 • slave mód ki/bekapcsolása

A beállított üzemmód és a teljesítmény a szegmenses kialakítású LCD-n követhető nyomon. A kijelzőt kék színű háttérvilágítással is ellátták, mely automatikusan bekapcsol, ha beállítást végzünk.

A vaku teljesítményét 1/1 és 1/64 között állíthatjuk be (6 Fé), 1 Fé lépésenként, a maximális villanási energia 400 Ws. A villanási idő maximális teljesítményen is csupán 1/2200 mp, mely csökkentve a teljesítményt az alábbi táblázat szerint változik:

Villanási idő a teljesítmény függvényében
Teljesítmény Záridő
1/1 1/2200 mp
1/2 1/2800 mp
1/4 1/3400 mp
1/8 1/6500 mp
1/16 1/9000 mp
1/32 1/12500 mp
1/64 1/14000 mp

Van lehetőségünk nagy sebességű FP vakuzásra is, mely főként kültéren lesz fontos, ha a gépvázunk szinkronidejénél rövidebb zársebességgel kell fotóznunk (pl. kis mélységélességű fotózás). A villanási időkhöz tartozó teljesítményt a lenti táblázat mutatja.

FP vakumódok
FP mód Záridő és teljesítmény
FP 1/13000 mp
50 Ws (1/10)
FP2 1/11000 mp
60 Ws (1/8)
FP3 1/9000 mp
70 Ws (1/7)
FP4 1/6000 mp
80 Ws (1/6)
FP5 1/4000 mp
90 Ws (1/5,5)

Ezen kívül stroboszkópikus vakuzás is választható, ez esetben 5, 10 15 vagy 20 villantás választható ki, a villanások frekvenciája 1 és 10 Hz közé állítható.

Térjünk át a tápellátásra. A vakut csak a mellékelt akkumulátoros inverteren keresztül használhatjuk, vagyis stúdióban is ezen keresztül kapja az energiát a készülék. A 12V-os 7,2 Ah-s akkumulátort egy övre is felcsatolható, de vállpánton is hordható bőr tokba helyezték, mely az invertert is tartalmazza. A 325 V kimeneti feszültségű inverteren tudjuk a vakunkat ki és bekapcsolni, ezen kívül az akku töltöttségét is ellenőrizhetjük négy LED segítségével.
A kezelési útmutató szerint az akkumulátor teljesen feltöltött állapotában 650 teljes teljesítményű illetve 3500 1/64 teljesítményű villanáshoz elegendő energiát tárol. A kimerült akkut 4 óra alatt tölthetjük fel a mellékelt adapter segítségével.

A mobilitást nem csak az akkumulátor szolgálja, hiszen ez még csak a stúdión kívüli állványra helyezett munkához lenne elég. Ahhoz, hogy akár séta közben is használhassuk a vakut, valamiféle fogásra is szükség van rajta, elég furán néznénk ki, ha állvánnyal szaladgálnánk. A gyártó szerencsére erről sem feledkezett el, a mozgás közbeni fotózáshoz egy pisztolymarkolat formájú kiegészítőt is kapunk, melyet az állványfoglalat helyére csavarozhatunk.

A Mikrosat Mobil vaku ára bruttó 159.000 Ft.

Bajonett Comet és adapterrel Bowens
Teljesítmény 6-400 Ws (1 Fé-enként)
Villanási idő 1/2200-1/14000 mp
Színhőmérséklet 5500K ±100K
Villanás szám akkumulátorról 650 max. teljesítményen
3500 min. teljesítményen
Újratöltési idő (specifikáció) max. 2 mp
Újratöltési idő (mért) 3,3 mp
Egyéb
 • FP mód
 • stroboszkópikus mód
 • slave mód

Cononmark NID50

Második gyors villanású mobil használatra is alkalmas stúdióvakunk a Cononmark NID50. Gyakorlatilag az előzőekben bemutatott Mikrosat Mobil (Cononmark DL4.0) erősebb és felokosított változata.
Viszont érdekes, ehhez a termékhez nem jár koffer, de egyszerűbb hordtáska sem. Puritán kartondobozban érkezett hozzánk a készülék.
A dobozban a következőket kapjuk:

 • 1 db 500 Ws-os akkumulátorról üzemeltethető vaku
 • 1 db ernyőreflektor
 • 1 db Comet-Bowens bajonett adapter
 • 1 db 86 Wh-s akkumulátor beépített inverterrel
 • 1 db tápegység
 • 1 db vállpánt
 • 1 db vakupapuccsal egybeépített szinkronkábel 6,3 mm-es jack véggel
 • 1 db rádiós távvezérlő

A Cononmark NID50 is fém házba került. Kezelése megegyezik a kisebb modellével, csak az új funkciókhoz kapunk új gombokat.

A modellfényt itt E11 foglalatos, 150W-os halogén beállítóizzó szolgáltatja, ezt azonban csak hálózatról üzemeltetve használhatjuk, akkumulátoros üzemben nem választható. A teljesítménye 75W és 150W közötti lehet.

A vakucső majd’ 360 fokban, kör formában helyezkedik el, így a homogenitással biztosan nem lesz baj.

A kezelőszerveket itt is a vaku hátlapján találjuk, s ezúttal a főkapcsoló is ide került.

A vakun a következő beállításokat végezhetjük el:

 • modellfény ki/bekapcsolása
 • vaku ki/bekapcsolása
 • rádiós távvezérlő csatornája (A/B)
 • rádiós távvezérlő ID kiválasztás
 • teljesítmény és üzemmód beállítása
 • slave mód ki/bekapcsolása
 • teszt villantás

Comet-Bowens adapter

Szinkronkábel

A kiválasztot tüzemmódot és a beállított teljesítményt a hátsó szegmenses kialakítású LCD-n láthatjuk. A kijelzőt zöld színű háttérvilágítással is ellátták, mely automatikusan bekapcsol, ha beállítást végzünk.

A vaku teljesítményét 1/1-től akár és 1/128-ig is csökkenthetjük (7 Fé), a lépésköz 1 Fé, a maximális villanási energia 500 J. A villanási idő itt is kellően rövid, a specifikáció 1/9600 mp-ről ír.

Van lehetőségünk nagy sebességű FP vakuzásra is, mely főként kültéren lesz fontos, ha a gépvázunk szinkronidejénél rövidebb zársebességgel kell fotóznunk (pl. kis mélységélességű fotózás). A villanási időkhöz tartozó teljesítményt a lenti táblázat mutatja.

FP vakumódok
FP mód Záridő idő és teljesítmény
FP 1/13000 mp
FP2 1/11000 mp
FP3 1/9000 mp
FP4 1/6000 mp
FP5 1/4000 mp

A tápellátásban jelentősebb eltérés van a két típusú vaku között, hiszen míg a Mikrosat Mobil vaku csak akkumulátorról és azon keresztül hálózatról tud működni, addig a Cononmark NID50 közvetlen AC csatlakozást is kapott. Ez azért fontos, mert így az akkut csak akkor használjuk, ha valóban szükséges, ami megnöveli az élettartamát

Az akkumulátor itt is 12V-os 7,2 Ah-s, s szintén övre felcsatolható, de vállpánton is hordható bőr tokban található. Az inverter ez esetben is a dobozon belül helyezkedik el. A 325 V kimeneti feszültségű inverteren is ki tudjuk kapcsolni a vakunkat, ezen kívül az akku töltöttségét is ellenőrizhetjük négy LED segítségével.

A Cononmark NID50-hez rádiós távvezérlőt is kapunk, melyen a teljesítményt állíthatjuk, illetve ki/be kapcsolhatjuk a modellfényt, valamint tesztvillantást is eszközölhetünk. A vezérlőre is szereltek LCD-t melyet szintén elláttak háttérvilágítással.
A távvezérlő működtetéséhez 3 db AAA elemre vagy akkura van szükség.

A Cononmark NID50 vaku ára bruttó 169.000 Ft.

Bajonett Comet és adapterrel Bowens
Teljesítmény 4-500 Ws (1 Fé-enként)
Villanási idő 1/9600 mp
Színhőmérséklet 5500K ±100K
Újratöltési idő (specifikáció) max. 3,5 mp
Újratöltési idő (mért) 3,3 mp
hálózatról 1,2 mp
Egyéb
 • rádiós távkioldó
 • FP mód
 • slave mód

A készülékeket a bemutatóhoz a Mikrosat biztosította. Köszönjük!