Röviden: Adobe After Effects 6.5 teszt

0
A szoftver két változatban kerül piacra: mind az Adobe After Effects 6.5 Standard, mind a Professional használható animációs- és vizuális effektek készítéséhez, rendelkezik 2D és 3D maggal, és képes együttműködni más Adobe termékekkel – így a Premiere, Encore DVD, Audition, Photoshop és Illustrator szoftverekkel.

A Professional változat természetesen mindent tud, amit kisebbik testvére, azonban a mozgáskövetés, a bluebox technikák, a részecskékkel (pl. köd) való munkák terén többet nyújt. Az Adobe Effects 6.5 Professional ezen kívül együttműködik a Maya és 3Ds max 3D modellező programokkal is, lehetőséget nyújt javascript nyelven megírt programok futtatására, képes megosztani a videó renderelését hálózatba kötött gépek között, támogatja a 16 bites színmélységet, és a Standard változatban meglévők mellett további harmincöt vizuális és audió hatást biztosít.

Telepítés

Az Adobe videókészítő szoftvere megvásárolható Mac OS X és Windows operációs rendszerre is. Mindkét környezetben legalább 256 MB memóriára, 500 MB tárhelyre, valamint 1024×768 felbontású, 24 bit színmélységű monitorra van szükség a telepítéshez. Ezen felül Macintosh számítógépeken legalább PowerPC G3, G4, G5 (ajánlott a többprocesszoros G5) szükséges, Mac OS X 10.2.4 operációs rendszerrel és OpenGL kompatibilis grafikus kártyával.
Windows alatt legalább Microsoft Windows 2000 (SP4) operációs rendszer és 800 MHz-es processzor kell a telepítéshez, ajálott továbbá a QuickTime 6.5 és a Microsoft DirectX 9.0b, és szükség van OpenGL kompatibilis grafikus kártyára is.

Kezelőfelület

Az Adobe Effects 6.5 kezelőfelülete csak első ránézésre bonyolult. A kezdeti kétségbeesés és a fájlok importálása után sorra tűnnek fel az ismerős elemek: az idősík alul helyezkedik el, az eszközök ablakai és az effektek jobbra vannak; balra a megnyitott fájlokat, középen pedig azt a monitort találjuk, ahol az egyes videókat, animációkat tekinthetjük meg. Az importált anyagokat (klipeket, állóképeket, hangokat) és a jelenetek kompozícióit mappákba rendezhetjük, ezáltal könnyen áttekinthetővé válik a projektünk.
A funkciók legnagyobb része egyszerű drag&drop segítségével érhető el – így például az effekteket az egérrel a videóra, vagy az idősíkra húzva érvényesíthetjük a legkönnyebben. A videók átlátszóságának megváltoztatása, a forgatás, átméretezés, vagy a klip pozíciójának adatai az Adobe videóvágó eszközeiben, így Premiere-ben megszokottól kissé eltérő módon, közvetlenül az idősíkról érhetőek el. Az értékeket kézzel, vagy a kulcspontok átmozgatásával változtathatjuk meg.

A projektet, a videókat és az effekteket a beépített monitoron kísérhetjük figyelemmel, ugyanitt van lehetőség az egyes klipek, hangok, állóképek előnézetére is. Akkor sincs gond, ha a szoftvernek egy-egy alkalmazott effektet túl sok ideig tartana kiszámolnia: egyrészt segíthetünk ezen előrendereléssel, másrészt pedig az After Effects képes lejátszani ezeket a klipeket is, az információs ablakban pedig mindig figyelmeztet, ha a lejátszás aktuális sebessége az eredetihez képest lassabb.

Új funkciók

Kompatibilitás

Az After Effects együttműködik az Adobe más termékeivel, így a nemrég bemutatott Encore DVD-vel, valamint a Premiere, Audition, Photoshop és Adobe Illustrator programokkal. Ennek köszönhetően a Photoshopban elkészített psd fájlokat a rétegek megtartásával importálhatjuk, továbbszerkeszthetjük – például egy pillanat alatt átírhatjuk a szöveget. Az Adobe Premiere projektfájljait az After Effects-ben meghívva az idősíkon megjelenik a másik programban összevágott videó az összes vágójellel és áttűnéssel együtt.

(A tökéletes kompatibilitás jegyében lehetőség van IFF, Maya IFF, AVI, BMP, Cineon, ElectricImage, Filmstrip, JPEG, PCX, Adobe Photoshop PSD, PICT, QuickTime, SGI, SWF, TGA, TIFF, WAV és Windows Media 9 formátumok importálására is.)

Feliratok

Az After Effects 6.5 segítségével minden eddiginél egyszerűbben és kreatívabban készíthetünk animált szöveget. A kompozíciós ablakban begépelt feliratokat a Photoshopból ismerős szövegszerkesztő eszközzel formázhatjuk, és aztán azonnal animálhatjuk is, az effekteket az egérrel egyszerűen áthúzva a rétegre. Arra is van lehetőség, hogy a már meganimált szöveget – az effektek elvesztése nélkül – útközben bármikor megváltoztassuk, ha mondjuk később észreveszünk egy elgépelést.
A szövegek animációját több mint 250 előre elkészített speciális hatás segíti – ezek kreatívan játszanak a betűk méretével, átlátszóságával, és mozgatják a szavakat minden létező irányban, sebességgel és útvonalon. Az effektek legtöbb paramétereit magunk állíthatjuk be.

Különleges hatások

A videók színesebbé tételét több mint száz speciális hatás segíti (az After Effects 6.5 Professional a Standard változatnál harmincöttel tartalmaz többet). Ezek között természetesen találunk elmosást, élesítést, különböző torzításokat, de generálhatunk akár ködöt vagy csillogást is. A klipek színeinek, képhatásának megváltoztatására a Photoshopból ismert eszközök is rendelkezésünkre állnak. Az effektusok számát és összetettségét jól mutatja, hogy az Adobe oldaláról letölthető, a vizuális hatásokat bemutató dokumentum mérete tizenegy megabájt felett van.

Rajzeszközök

Az Adobe After Effects segítségével lehetőség van a Photoshopból ismert rajzeszközök használatára: a képeket átrajzolhatjuk, kiszínezhetjük, maszkolhatjuk, egyes részleteket kitörölhetünk (ilyenkor az idősíkon a videó alatt lévő réteg, pl. egy másik videó látszik a megfelelő helyen). A másolás ecset segítségével a kép egyes részleteit másolhatjuk át más területekre – így például az egész videóról eltüntethetjük a villanydrótot, vagy színesebbé tehetjük a tömegjeleneteket, ha kevés statisztával dolgoztunk.
A klip képhatásának megváltoztatására is számos lehetőségünk nyílik, így játszhatunk a színekkel, a kontraszttal, az árnyékok és csúcsfények világosságával, és majdnem mindennel, amit Photosophban megszokhattunk (pl. görbék, levels, világosság / telítettség stb.). Az integrált vektorszerkesztés eszközei az Adobe Illustratorból lehetnek ismerősek.

„Kulcsolás”

A bluebox sem volt még soha olyen egyszerű, mint most: a kiválaszott klipből a színválasztó eszköz segíségével meghatározhatunk egy, sőt, akár több színt, és az After Effects azt a továbbiakban átlátszónak tekinti: az érintett részek helyett az idősíkon a klip alatt szereplő videó látszik majd.
Mozgáskövetés

A továbbfejlesztett mozgáskövetés csak a Professional változatban található meg. Az korábbiakhoz képest pontosabban működő eszköz segítségével egy elemet (például egy teniszező kezében lévő ütőt) képkockáról képkockára követhetünk, majd ehhez egy másik animációt köthetünk. Ez teszi lehetővé például, hogy egy videóban szereplő könyv egy lapját kicseréljük egy képpel, úgy, hogy az kövesse a könyv mozgását, lapozás közben is.
A mozgás meghatározására szolgáló pontokat (ezekből lehet egy, kettő, vagy akár négy is) a szoftver képes magától kiszámolni, de ezeket természetesen képkockáról képkockára ellenőrizhetjük, és megigazíthatjuk, ha szükség van rá. A pontok elhelyezését megkönnyíti, hogy kattintásra az adott részletet kinagyítva is látjuk.

3D

Az Adobe After Effects 6.5 mindkét verziója rendelkezik 3D támogatással, melynek segítségével például térhatású szövegek, logók (és ezek árnyékainak) készítésére, vagy ködbe, homályba vesző tárgyak szimulálására van lehetőség; egy hozzáadott kamerával pedig még a mélységélességgel is játszhatunk. Az After Effects Maya és 3Ds Max alkalmazásokban készített három dimenziós objektumok importálására is képes.

Audió

Az After Effects 6.5 hangszerkesztő eszközeit is továbbfejlesztették. A hangokhoz effekteket, így visszhangot, zengetést, vagy kórushatást adhatunk, lehetőség van paraméteres equalizer használatára, a nagyon magas és nagyon alacsony frekvenciájú hangok eltávolításával pedig megkímélhetjük a hangszóróinkat.
A szoftverrel emellett könnyedén generálhatunk pittyegéseket, susogásokat, vagy olyan egyszerű hanghatásokat, mint pl. a kapucsengőé.

Környezet

A gyors munka érdekében az Adobe After Effects 6.5 megújult gyorsítótárazást biztosít, mely a memóriába és a merevlemezre is dolgozik – így a már lerenderelt képkockákat nem kell újra és újra kiszámolnia, mielőtt a klipek előnézetére váltunk. Szintén a sebesség szempontjából fontos újdonság, hogy a gyorsítótár rétegenként működik, ezért ha egy többsávos film egyetlen klipjét megváltoztatjuk, az After Effects csak a szükséges videókat fogja újra lerenderelni.
A szoftver OpenGL támogatásának köszönhetően a lehető legjobban kihasználja a videókártya tulajdonságait, így növelve a sebességet. A Pro változat segítségével a renderelést hálózatba kötött számítógépek között is megoszthatjuk.

Az Adobe After Effects Professional csatornánként 16 bites színmélységet támogat, a 8- és 16-bites mód között pedig munka közben bármikor válthatunk. A videók lejátszása mellett természetesen az effekteket is a nagyobb színtartományban alkalmazhatjuk.

Összegzés


AVI videó
0:30 mp; 7,01 MByte

Az Adobe After Effects 6.5 valóban mindent tud, amire csak egy kreatív filmes stúdiónak szüksége lehet – a videók képének utólagos megváltoztatásától a speciális hatások hozzáadásán keresztül komplett animációk készítéséig bámivel megbirkózik, legyen szó két-, vagy három dimenziós környezetről. A szoftver egyetlen igazi hátránya az ára: a Professional változat mintegy 381 ezer forintba kerül, a Standardért 250 ezret kérnek el – de mivel ezeket az programokat általában munkaeszközként használják, ez az összeg tulajdonképpen befektetésnek tekinthető.

Azok számára, akik le tudnak mondani a Professional változat előnyeiről, mindenképpen a Standard változatot ajánljuk – később ugyanis lehet After Effects Pro-ra frissíteni, ha mégis bővíteni kell a szoftvert. Az Adobe After Effects Pro 6.5 jelenleg frissíthető Adobe After Effects 3.x, 4.x, vagy 5.x programokról.

Az Adobe Effects-szel készített tesztvideónkat a képre kattintva töltheti le.
A videó MOV formátumban (14,5 MB) a ide kattinva érhető el.