Röviden: Adobe Encore DVD 1.5 teszt

0
Ahogy az lenni szokott, az új szoftver megtartotta elődjének jó tulajdonságait, és számos újdonságot is tartogat a számunkra. Az Adobe Encore DVD 1.5 minden eddiginél nagyobb szabadságot kínál a kreatív DVD-k előállításában – a szokásos kezelőfelület testreszabható, a lemez grafikus menüinek kialakítását és a műsor összeállítását a szoftver más Adobe termékek példátlan integrációjával segíti: az Adobe Photoshop CS, Premiere és After Effects programokkal együttműködve könnyedén, az összes szabványos DVD-formátumban és -lemezre elkészíthetjük klipjeinket.

Fontos megjegyezni, hogy az Adobe Encore nem egy videószerkesztő szoftver, amivel mindenféle trükkökkel összevághatjuk és módosíthatjuk a felvételeinket, hanem egy DVD készítő program. Így az Encore a már vágott anyagokból tud több hangcsatornás, több feliratos, menüs profi DVD- készíteni.

Rendszerkövetelmények

Az Encore DVD 1.5 – egyelőre legalábbis – nem kapható Macintoshra, csak Windows XP (Home , vagy Pro) operációs rendszer alatt működik. A telepítéshez a leírás szerint 1 GB szabad helyre van szükség, a gördülékeny működéshez a gyártó 10 GB-ot javasol; utóbbi tulajdonképpen érthető, hiszen a DVD lemezek nagy tárkapacitásából fakadóan sokszor (például a videók tömörítéséhez) nagy szabad területre van szükség – noha a szoftver maga ebben a pillanatban nem egészen 200 MB helyet foglal a számítógépemen.
A tárterülettől eltekintve a futtatáshoz manapság teljesen átlagos, legalább 800 MHz-es processzorral, 16 MB-os videókártyával, valamint 256 MB memóriával felszerelt számítógépre van szükség.

Kezelőfelület

Az Adobe más szoftvereinél (elsősorban persze a videószerkesztőknél) megszokott kezelőfelületén és az idősíkon egyszerű kiigazodni; a videók, hanganyagok és grafikus elemek (pl. menük) importálása is könnyen megy, ha azok megfelelő formátumban vannak – egyéb esetben eltarthat egy darabig átkonvertálni őket. A kezelőfelület testreszabható, az egyes beállításokat egy kattintással el lehet menteni (majd később ugyanilyen egyszerűen elővenni).
Szerkesztésnél egy-egy idősíkon helyezhetjük el azokat az anyagokat, amelyek egy csoportba tartoznak: a videó, vagy állókép mellett nyolc hangsáv és akár 32 különböző felirat fér el. Az így kialakított klipeket, az azokon elhelyezett fejezetpontokat és a grafikus menüket aztán egymáshoz linkelhetjük, így adva meg, hogy egy-egy klip végeztével a DVD lejátszó mely másik műsorszámra, vagy melyik menübe (esetleg almenübe) ugorjon. Idősíkból és fejezetpontokból összesen majdnem százat helyezhetünk el a lemez egy oldalán.

A videókba egy beépített monitor segítségével lehet belenézni, melynek segítségével egyszerűen, valóban egyetlen kattintással rendelhetünk fejezetpontokat egyes jelenetekhez. A DVD készítésének minden fázisában lehetőség van a teljes projekt előnézetére, akármelyik ponttól – így könnyen nyomon követhető, hogy viselkedik majd a lemez a DVD-lejátszóban. A képzeletbeli távirányító segítségével előre-hátra lépkedhetünk a menüben, végignézhetünk egy-egy klipet, vagy kiválaszthatjuk a megfelelő hangsávot és feliratot.
A DVD műsorszámait összekötő linkek kialakítására több lehetőség is nyílik: a legegyszerűbb, ha a fejezetpontot egyszerűen áthúzzuk az idősíkról a grafikus menü kiválasztott elemére, de a megfelelő esemény kiválasztható a klip beállításainál, vagy az ún. „Pick Whip” segítségével. Utóbbi használata elsőre egy kissé szokatlan, de jó szolgálatot nyújt – főleg ha sok műsorszámot készítettünk, vagy több fejezetpont szerepel az idősíkon egymáshoz közel. Az Encore DVD 1.5 új linkfelismerés eszközével hatékonyan ellenőrzhetjük a hivatkozások változását, felismerve az árva linkeket.
Új funkciók

Az Encore DVD 1.5 egyik legnagyszerűbb újdonsága, hogy minden eddiginél hatékonyabban képes együttműködni más Adobe termékekkel. A grafikus objektumok mindegyike psd formátumban van, így ezeket Photoshop CS-ben továbbszerkeszthetjük – vagy fordítva: az Adobe képszerkesztőjében készített fájlokat importálhatjuk az Encore DVD-be, méghozzá a rétegek megtartásával. Az Adobe Encore támogatja továbbá a nem négyzet alakú pixelekből álló képeket, és a Photoshopból ismert szövegszerkesztőt is – az integrált eszközökkel akár közvetlenül a menüszerkesztőben dolgozhatunk.

Az Adobe Premiere Pro és az Adobe After Effects integrációját is továbbfejlesztették, így például a Premiere vágójelei az Encore DVD-ben az idősíkon automatikusan hoznak létre fejezetpontokat – azok nevének megtartásával –, az Encore menüit pedig animálás céljából közvetlenül az After Effects programba küldheti a felhasználó. A műsorszerkesztőbe Adobe Audition hangfájlokat lehet importálni, hogy aztán Dolby Digital audió formátumba konvertáljuk őket.
Az Adobe Encore DVD 1.5 testreszabható kezelőfelülettel és továbbfejlesztett menüszerkesztővel segíti a gyors és hatékony munkát; a DVD készítését emellett az is meggyorsítja, hogy a videókat a háttérben, munka közben is elkezdhetjük átkonvertálni a megfelelő formátumúra – így ugyan mindenre egy kicsit lassabban reagál majd a számítógép, de rengeteg értékes időt takaríthatunk meg.

A megújult Library Palette segítségével egyszerűen rendezhetőek a komplett menük, grafikai elemek és szövegstílusok – ezekből az Encore DVD alapból is több tucatot tartalmaz. A DVD megjelenésének további színesítéshez a Styles Palette használható: ezzel a Photoshopból ismerős rétegeffekteket (árnyékot, ragyogást stb.) menthetünk el és adhatunk a menük elemeihez egy kattintással.

A DVD lemez készülő tartalmát a beépített Project Checker funkcióval menet közben bármikor ellenőrizhetjük – ezáltal a problémák már a lemezre írás előtt kiderülnek. Az Adobe Encore DVD folyamatosan tájékoztat a lemez felhasznált tárterületéről is, nehogy túl sok adatot akarjunk egyszerre kiírni.
Formátumok, kompatibilitás

Az Adobe Encore DVD 1.5 elődjénél is több audió és videó formátumot támogat, így többek között kezeli az MPEG-2, Dolby Digital audio és QuickTime állományokat is – ezeket aztán olyan DVD formátumba kódolhatjuk, amilyenbe szeretnénk, beleértve a hangfájlok 48 KHz-re alakítását is. A videók mellett a lemezekre egyéb, PC-n lejátszható anyagokat is másolhatunk.
Külső NTSC vagy PAL képernyőn bármikor betekinthetünk a DVD menükbe, az egész projekt megtekintését pedig már támogatják a vezető digitális videókártyák, így például a Matrox RT.X100. A DVD-írásra az összes jelenlegi formátumban lehetőség van, az Encore DVD kezeli a kétoldalú, 8,54 GB kapacitású lemezeket is. Az illetéktelen felhasználás kivédéséről beépített másolásvédelmi eszközök használatával gondoskodhatunk.

Összegzés

Egyértelmű, hogy az Adobe az Encore DVD-t nem otthoni felhasználásra tervezte (bár a kezelőfelületével „civilek” is könnyen elboldogulnának). A célcsoportot a kisebb stúdiók, helyi TV-k, ügynökségek, tehát a profik jelentik. Az 1.5-ös változat remek eszköz mindazok számára, akik szeretnének igazán kreatív DVD lemezeket létrehozni számos hangsávval, többnyelvű feliratokkal, grafikus menükkel. A munkát az Adobe többi programjával való integráció teszi igazán kényelmessé és termelékennyé.