Röviden: Akkumulátorok és töltők teszt

0

Cikkünk elején az egyszerűbb, majd a vége felé haladva a bonyolultabb, ill. drágább eszközöket ismertetjük, azért, hogy könnyen összevethetők legyenek az egyes termékek, a cikk végére elhelyeztünk egy összefoglaló táblázatot is. Kezdjük tehát egy egyszerű töltővel.

Ansmann PhotoCam 4
Azt ígértük, hogy cikkünk elején a legegyszerűbb töltőt ismertetjük, pedig már a PhotoCam 4 is 4 áramkörös, amelynek következtében mind a 4 akkut külön töltőáram figyeli és tölti. Ennek előnye, hogy a különböző kimerültségű ill. állapotú akkumulátorokat azok egyediségét figyelembe véve látják el töltéssel a töltőáramkörök.

A PhotoCam 4 egy piros és egy zöld LED-del jelzi a töltést ill. a töltés befejezését. Mivel csak egy LED jelzi a töltés folyamatát, ezért sajnos nem lehet pontosan tudni, hogy a behelyezett akkumulátorok közül melyiket sikerült már feltölteni. A 4 töltőáramnak köszönhetően ugyanis akár különböző kapacitású akkukat is tölthetünk egyszerre, amelyek viszont szinte biztosan nem azonos idő alatt töltődnek fel. Természetesen választhatjuk azt a megoldást is, hogy csak egy vagy két akkut helyezünk a készülékbe, egymáshoz közeli kapacitásúakat, így a feltöltés ideje is nagyon hasonló lesz. Az akkuk töltése közben AA méret esetén 250 mA, AAA méret esetén 90 mA töltőáramot alkalmaz a készülék. A töltés befejeztével fenntartó (csepp-) töltés történik. A PhotoCam 4-hez 4 db 2000 mAh-s akkumulátort kapunk kiegészítésképpen, amelyek ezzel a töltővel körülbelül 11 óra alatt tölthetők fel. A készüléket közvetlenül 220 V-os dugaljba kell csatlakoztatni, más típusú (pl. angol vagy amerikai rendszerű) csatlakozás nem használható.

Ansmann PowerLine 4
A PowerLine 4 már komolyabb töltő, mint az előbb ismertetett, ez mind a töltőáramban, mind a szolgáltatásokban megmutatkozik.

A szintén 4 töltőáramkörrel rendelkező készülék mindegyik áramköréhez tartozik egy zöld LED, amely az akkumulátor feltöltöttségét jelzi, ill. van egy piros LED is a gépen, amely a készülék működését (töltés) jelzi. Az egyes zöld LED-ek villogása különböző funkciókat jelöl, 1 Hz-es (vagyis mp-enként 1) villogás jelzi a töltést, 4 Hz-es villogás jelzi, ha az adott töltőáramkörön lévő akku hibás, és folyamatos világítás mutatja az adott akkumulátor töltésének befejezettségét. A PowerLine 4-gyel nemcsak feltölteni lehet az akkukat, hanem kisütni is, amely főleg NiCd akkumulátoroknál fontos. A kisütési folyamat elindítása a töltő jobb oldalán lévő sárga gomb legalább 2 mp-ig tartó lenyomásával lehetséges, amely után mind a 4 töltőáramkörön kisütő áram indul el, a zöld LED-ek pedig felváltva villognak, jelezvén a kisütés folyamatát.

A töltő AA méretű akkuknál 700 mA, AAA méret esetén 200 mA töltőáramot használ. Természetesen feltöltés után itt is csepptöltés indul. A töltőhöz 4 db 2200 mAh-s akkumulátort kapunk, amely ezzel a töltővel kb. 4,5 óra alatt tölthető fel. Feltöltés során az akkuk jelentősen melegednek, a töltőben hőmérséklet figyelés nem található. Ezért ezt a töltőt elsősorban nagy kapacitású akkukhoz ajánljuk.

Kiegészítésképpen a készülékhez többféle csatlakozót kapunk, ezáltal alkalmassá válik a világ bármely országában történő használatra, függetlenül a hálózati feszültségtől és az adott országban lévő dugaszoló aljzat szabványos kialakításától (a primer feszültség 100-240 V lehet). A különböző csatlakozókat a Traveller Kit csomagolás esetén kapjuk a töltőhöz.

Ansmann Energy 4
Az Energy 4 az Ansmann töltők közül egy külön családba tartozik, ezek a töltők többféle akkumulátort képesek feltölteni. A legrobusztusabb, legtöbb akkut kezelni képes változat az Energy 16, ennek azonban csak a “kistestvére” járt nálunk. Az Energy 4 háromféle akkumulátort képes tölteni, AA, AAA és 9 V-os akkukat.


A töltés során szintén bármelyik töltőáramkör használható, de 9 V-os akkumulátor töltésekor két töltőáramkör helyét kell elfoglalnunk. Kiemelkedő szolgáltatás, hogy a töltési folyamat megkezdése előtt kijelzi az egyes akkuk töltöttségét 5 mp-ig. Ha a LED pirosan világít, 25% alatti a töltöttség, ha sárgán, 25 és 80% közötti, ha zölden, 80% feletti az adott töltőáramkörbe helyezett akkumulátor töltöttsége. 5 mp letelte után a töltő automatikusan elkezdi kisütni a behelyezett akkut, ez a szolgáltatás sajnos nem kapcsolható ki. A megoldás további hátránya, hogy 1-2 perces áramszünet után a töltő újból a kisütési funkciót fogja elindítani. A kisütést a LED piros és zöld fényének váltakozása jelzi, a töltőfolyamat alatt pirosan, a töltés végén zölden világít a LED.

A töltőáramok a következők: AA méretnél 650 mA, AAA méretnél 300 mA, 9 V-os akku töltésekor 70 mA. AA és AAA méretű akkukból 4-et, 9 V-os akkukból 2-t képes tölteni az eszköz. Ehhez a töltőhöz is megkapjuk a négyféle villásdugót, amely a világ bármely pontján használhatóvá teszi a töltőt. A töltőhöz nem kapunk akkumulátorokat. A nagy töltőáram miatt itt is számolnunk kell jelentős melegedéssel AA akkuk esetén.

Ansmann DigiSpeed 4
A nálunk járt töltők közül ez volt a leggyorsabb, vagyis a legnagyobb árammal töltő változat. A 4 AA vagy AAA akkumulátort tölteni képes készülék mind 220 V-os hálózati feszültségről, mind 12 V-os egyenfeszültségről (autó szivargyújtó) működtethető. A töltő elején található kapcsolóval választhatjuk ki a töltőáramot, itt NiMH és NiCd jelzéseket láthatunk. Természetesen NiMH esetén kapunk nagyobb töltőáramot. A négy áramkörös töltő minden egyes áramköréhez egy LED tartozik, amelynek piros villogása hibát, piros folyamatos világítása töltést, zöld világítása a töltés befejezését jelzi.


Mivel a töltési folyamat során nagy áram folyik az akkumulátorokba, így a megfelelő hűtésről gondoskodni kell. Ezt a töltő 1 db kisméretű ventillátorral oldja meg, amely a töltési folyamat során néha bekapcsol. Próbáink során az akkumulátorok épphogy langyosak voltak, annak ellenére, hogy a 2200 mAh-s akkuk 1 óra 40 perc alatt teljesen feltöltődtek. A készülékkel kisütési funkció nem valósítható meg, ezzel csak tölteni tudunk, de azt nagy sebességgel.

Az akkumulátor töltőhöz 4 db 2200 mAh-s NiMH akkut kapunk, amely elvileg 1 és 3/4-ed óra alatt tölthető fel ezzel a töltővel. A töltőáram AA méret esetén NiMH állásban 1750 mA, NiCd állásban 700 mA, AAA méretnél NiMH állásban 750 mA, NiCd állásban 300 mA. Mivel a NiMH és NiCd közötti kapcsoló csak a töltőáram nagyságát határozza meg, ezért tulajdonképpen ez a töltő kétféle töltőárammal használható.

Ha nagy sebességű töltőre van szükség, az Ansmann DigiSpeed 4 jó választás azoknak, akik megfelelő hűtésről is szeretnének gondoskodni akkumulátoraik számára.

Uniross Li-ion töltő


Azokról sem feledkeztünk meg, akiknek gépe nem az olcsóbb NiMH akkumulátorokat használja, hanem a drága és egyedi Li-ion változatot. Bár ezekhez a gépekhez gyárilag adnak töltőt, azok csak hálózati feszültségről működtethetők. Az Uniross univerzális Li-ion töltője azonban 12 V-os egyenfeszültségről is használható, vagyis az autó szivargyújtójáról is biztosíthatjuk az akkuk töltését. A töltővel 3,6; 7,2; és 7,4 V-os Li-ion akkumulátorok tölthetők, az egyes akkumulátor fajtákhoz külön adaptereket tartalmaz a készülék doboza. Adapter nélkül tölthetők a Canon BP-911/914/915/924/927/930/941/945, a Hitachi VMBPL13/27/30/60, a JVC BN-V 607/615/628/812/814, a Panasonic VW-VBD1, a Sony NP-F550/F750/F950/FM50/FM70/FM90 akkumulátorai. A dobozban mellékelt adapterek segítségével további akkumulátor fajták tölthetők, ezek: Canon BP-511/512/522/535/608/617/2L12, NB-1L/NB-2L, Casio NP20, Fuji NP40/60/80, JVC BN-V107/114/306/312/408/416/428/507/514, Konica DR-LB4, Nikon EN-EL1/EL2/EL3, Minolta NP-200 és Panasonic CGR-D 08/16/28/120/220/320, Sharp BT-L2/L221/L241/L441 és Sony NP-FS11/21/31, NP-FF50/70 és NP-FC10. Ezt a töltőt azoknak ajánljuk, akik fontosnak tartják az autóban való tölthetőséget, de nem biztosak abban, hogy az adott márkánál maradnak a későbbiek során is. Ők a gyári autós töltő helyett megvásárolhatják ezt a készüléket.
Ansmann Energy Check
Az Ansmann elem- és akkumulátor tesztelője AAA (mikro), AA (ceruza), C (baby), D (góliát) és 9 V-os formátumok kipróbálására alkalmas. A készülék felső részén 8 LED található, amely a töltöttségi állapotot jelzi. Ennek segítségével 0%, 25%, 50%, 75% és 100% értékeket mérhetünk. Bár az akkuk töltöttsége nem feltétlenül van egyenes arányosságban az üresjárási feszültségükkel, több próba alkalmával mégis közelítőleg jó értéket kaptunk. Azoknak a felhasználóknak, akiknek több akkukészletük van, jó kiegészítő lehet ez a kis készülék, amelynek használata során megállapíthatják az egyes akkuk töltöttségi szintjét. Az elem töltötség-tesztelő egy darab 9 V-os elemmel működtethető, melyet a gyári csomagban mellékelnek.
Összefoglalás

A fent említett töltők közül szinte mindenki talál magának megfelelőt, de ha esetleg valakinek ezek között nincs meg az elvárásainak megfelelő töltő, akkor is érdemes ellátogatni az Ansmann és Uniross töltők és akkumulátorokat forgalmazó Extrém Computerbe, hiszen a fenti néhány termék csak a forgalmazott paletta egy része. Azokat próbáltuk kiválasztani, amelyekre a legtöbbeknek szükségük lehet. Különleges esetekre, illetve ettől eltérő kívánságok kielégítésére is alkalmas töltők is megtalálhatók a fent említett forgalmazónál.

Az egyes NiMH töltők összehasonlítása:
A bemutatott Ansmann akkumulátor töltők jellemzői
típus kisütés AA és AAA 9V töltőáram AA töltőáram AAA beépített ventilátor többféle hálózati csatlakozó 12 V-os szivargyújtó csatlakozó
PhotoCam 4 igen 250 mA 90 mA
PowerLine 4 kézi indítású igen 700 mA 200 mA igen
Energy
4
minden töltés előtt igen igen 650 mA 300 mA igen
DigiSpeed 4 igen 1750 mA /
700 mA
750 mA /
300 mA
igen igen