Röviden: Canon Digital Ixus 50 teszt

0


Külső

Nehéz megszokni, hogy egyre csak zsugorodnak az ultrakompakt gépek, de egyáltalán nem terhes feladat. Az Ixus 50, ahogy az a kategóriában illik, kisebb, mint egy pakli kártya, és arra termett, hogy ide-oda hordozzuk a zsebünkben. Ha van olyan, hogy ideális kompakt-súly, akkor az Ixus 50 130 grammja az – még egyáltalán nem zavaróan nehéz, de már elég a tömege ahhoz, hogy stabilan tudjuk fogni és érezzük, hogy van valami a kezünkben.


A gép váza fémből készült, jó érzés kézbe venni és könnyű is fogást találni rajta. Fémből van az állványmenet is, a jobb oldalt díszítő csillogó, fémes burkolatú műanyag sáv viszont elsőre meglepett. Ennek a sarokrésze alatt találjuk ugyanis az USB- és a TV-csatlakozót – kíváncsi volnék, hogy tartja magát több hónapnyi hajtogatás után. Az akkut és a memóriakártyát a gép alján cserélhetjük, feltéve, hogy éppen nem rögzítettük a gépet egy állványra, ilyenkor ugyanis nem férünk hozzá ehhez a részhez.

A hátsó rész bal oldalát nagyrészt elfoglalja a 2″-es LCD és az átnézeti kereső, illetve a két kis LED, amelyek a fókuszt és a vaku töltöttségét jelzik. A kezelőszervek a maradék részre kerültek, de sikerült kézreállóan elhelyezni őket: könnyen előhívhatók a leggyakrabban használt funkciók és beállítások, sőt, félóra fényképezgetés után nem hogy a kézikönyvre nincs szükségünk, de már odanézni sem nagyon kell. A zoom-állításra szolgáló tárcsa az exponálógombot öleli körül, a rajta található kis pöcök pedig előszeretettel akadt bele bármibe a zsebemben. Ezt azonban könnyű volt megbocsátani neki, mivel cserébe egyetlen mutatóujjal megy a zoomolás és az exponálás is. Az exponáló gomb elhelyezése akkor is szerencsés, ha álló helyzetbe forgatjuk a gépet, ami egyáltalán nem mondható el a kategória minden gépéről.LCD, átnézeti kereső

A 2″-es, az átlagosnál némiképp nagyobb méretű LCD képe szép és éles, ráadásul komponáláskor is csaknem a teljes képet mutatja. Ez nem igaz a parányi átnézeti keresőre, amelyben csak a készülendő fotó kb. 80 százalékát látjuk, makrófotózáskor pedig még érezhetően el is hajlik a képe. A kijelzőnél borzasztóan hasznos funkció, hogy a mellette levő Display gomb hosszabb nyomvatartásakor nagyobb kontrasztú képre vált, amely erősebb fényben is jól látható.


Optika

Az Ixus 50 optikája 3-szoros nagyításra képes és filmes tartományban számolva 35-105mm között dolgozik. (Emellett négyszeres digitális zoom is rendelkezésünkre áll, amelyet szerencsére a menüben ki lehet kapcsolni.) A nagylátószög és a tele állás között hat állásban léptethetünk – ez átlagosnak mondható, és többnyire elég is. Makróállásban akár 3 cm-es közelségben levő tárgyakat is képes élesen lefotózni, ilyenkor akár 2,5 cm keskeny képet is befog.

Beállítások

Az érzékenység kiválasztását rábízhatjuk a gépre is, vagy választhatunk az ISO 50, 100, 200 és 400 értékek közül. Van lehetőségünk ± 2 Fé expozíció-korrekcióra is, amelyet 1/3 rekeszenként állíthatunk be. A záridő 1/1500 és 15 másodperc között változhat – ezt részben kézzel is beállíthatjuk, 1 és 15 másodperc között összesen 13 fokozatban. A fehéregyensúly-mérés alapbeállításban automatikusan és nagyon jól működik, de ha szeretnénk, ebbe is belenyúlhatunk kézzel: ilyenkor választhatunk a gyári beállítások, mint a Nappali vagy az Izzófény közül, vagy akár saját értéket is megadhatunk egy fehér tárgyra exponálva.

Fényképezési módok

Az automatikus és a kézi beállítás mellett hat gyári téma is rendelkezésünkre áll: digitális makró, portré, éjszakai felvétel, mozgó gyerekek, beltéri, illetve víz alatti. Ezek többnyire minden gépben megtalálhatóak, kivéve a digitális makrót, amelynél miközben az optikai zoom nagylátószögű állásban marad, a szoftver digitálisan ráközelít a kép általunk kijelölt részére. Igazi értelmét ennek a funkciónak nem találtam, annál inkább hiányoltam egy sport vagy hasonló témát, amellyel – részletes kézi beállítások híján – gyorsan mozgó célpontokat lehetne élesen fényképezni (már csak azért is, mert az Ixus 50 sorozatfényképezésben igencsak kitűnt, és amellé jól jönne egy ilyen mód).Vaku

A kis méretű, beépített vakut öt üzemmódban használhatjuk: automatikus, ki- és bekapcsolt, derítés és vörösszem-hatás csökkentés. Alig pár centiméterre helyezték el az optikától, úgyhogy beltéri felvételeknél mindenképpen használjuk a vörösszem-hatás csökkentést. Tesztjeink során ez kb. kétharmados találati aránnyal dolgozott. Nagylátószögnél 3,5 méteren belül, tele állásban 2 méteren belül teljesít jól, makró üzemmódban viszont jobb, ha elfelejtjük: érezhetően nem erre találták ki, úgyhogy a kép felső része menthetetlenül felül-, alsó része pedig alulexponált lesz.

Sebesség

Az Ixus 50 nem sokat teketóriázik, ha fényképezhetnékünk támad: a bekapcsolástól számított 2 másodperc múlva már kattinthatunk is. Átlagos, nappali fényviszonyok mellett valamivel több, mint fél másodpercre van szüksége ahhoz, hogy fókuszáljon és elkészítse a képet, miután megnyomtuk az exponálógombot. Két kép között ezután kb. 1,6 másodpercet kell várnunk, vakuhasználattal együtt ez az idő 3 másodperc, és akár egymás után 9 képet is készíthetünk ebben a tempóban, mielőtt betelne a buffer és lassulni nem kezdene. Sorozatfényképezés esetén 0,45 másodpercre van szüksége egy képhez, amely 6-7 kép után kb. 0,7-0,8-ra lassul, ezt viszont tesztünk során, egy átlagos sebességű kártyával addig tartotta, amíg el nem fogyott a hely. Ezek közel sem általános, elismerésre méltó értékek egy ultrakompakt géptől, és főleg a Canon nagyobb, tükörreflexes gépeiben is használt Digic II chipjének köszönhetőek.Menü, visszajátszás

A menü legnagyobb előnye, hogy a magyar nyelv is választható benne – ez a figyelmesség közel sem általános a gyártók között. További jó pont, hogy jól navigálható, logikusan felépített és esztétikusan ki is tölti a nagy méretű kijelzőt. A képek visszajátszása a fényképezéshez hasonlóan szokatlanul gyors, és további örvendetes tény, hogy nem csak egyesével, de tizesével vagy százasával is léptethetünk, vagy akár egyből a kívánt dátumú képekhez ugorhatunk. Nézegetés közben hisztogram is segítségünkre van a képek értékelésében.

Extrák

Az Ixus 50 egy félreeső menüje nem mindennapi lehetőségeket tartogat számunkra. Ahogy a kategória legtöbb gépével, ezzel is készíthetünk fekete-fehér vagy szépia színhatású képeket, de ez még messze nem minden. Például külön-külön kiemelhetjük a képen a zöld, a kék vagy a piros színt, de az abszolút kedvencem az a színkiemelés, amikor a kijelzőn látható képen jelölhetünk ki egy színt, és ezt leszámítva minden más szín szaturációját nullára csökkenti, azaz a többi szín eltűnik, és a kép fekete-fehér lesz, miközben az általunk kijelölt szín megmarad. (Lásd a tesztképeket cikkünk alján!) Hasonló elven működne a színcsere is, ahol megadhatjuk, milyen színűre cserélje ki az összes kijelölt színű területet, de míg az egyszerű színkiemelés nagyon szépen dolgozik, ez meglehetősen pontatlan.


AVI videó, 640×480; 0:10 mp; 19,1 MByte

Videó

Az Ixus 50 másik meglepetése a hangot is rögzítő videó volt, amely 640×480-as (VGA) felbontás mellett is képes másodpercenként 30 képkockával dolgozni, és ezzel kimagaslik kategóriájából. Az optikai zoom csak a felvétel indítása előtt működik, az autofókusz, az elfogadható sebességű automatikus fénymérés és a digitális zoom viszont közben is. Használhatjuk az állóképeknél látott színkiemelést és színcserét is, 320×240-es felbontásnál pedig akár másodpercenként 60 kockát is választhatunk, ami a különösen gyors mozgások, például sporttevékenységek megörökítéséhez jöhet jól. A felvételek időtartamának csak a kártyán levő hely szab határt – hátrány viszont, hogy a nem éppen kis méretéről híres AVI formátumban rögzít.Akku, memóriakártya

A Canon adatai szerint az akku egy feltöltéssel, bekapcsolt kijelzővel kb. 150 kép elkészítéséig tart ki, de a mi tesztünk során – átlagos vakuhasználat és intenzív visszanézegetés mellett – egészen 240 képig húzta. (Hosszabb utakhoz azért így sem árt betárazni egy tartalék akkut.) Előnytelen ugyanakkor, hogy az akku töltöttségét nem láthatjuk a kijelzőn, csak akkor kapunk egy figyelmeztetést, amikor saját bevallása szerint közel áll a lemerüléshez: nálunk ez a figyelmezetés 30 fotóval a tényleges lemerülés előtt érkezett. Belső memóriát hiába is keresnénk benne, találunk viszont egy 16MB-os SD-kártyát a gyári csomagban, amivel sajnos nem sokra megyünk: mi inkább legalább 512MB-osat ajánlanánk hozzá.


Indulókészlet

  • Canon Digital IXUS 50 digitális fényképezőgép
  • NB-4L Li-ion akkumulátor
  • CB-2LV akkumulátortöltő
  • 16 MB SecureDigital memóriakártya
  • USB kábel
  • audio/videó kábel
  • hordszíj
  • szoftver CD
  • magyar garanciajegy
  • magyar nyelvű kézikönyv nyomtatott formában

Összegzés

A Canon Digital Ixus 50 minden elvárható feladatát becsületesen teljesítette, makrófotózásnál és videózásnál pedig ugyancsak meglepett minket. Azoknak, akik egy mindenhova kényelmesen magukkal vihető ultrakompakt gépet keresnek, bátran tudjuk ajánlani, mint ahogy boldogok lesznek vele azok is, akik csak szeretnék azzal bosszantani ismerőseiket, hogy az ingzsebükből előhúzott fényképezőgép csaknem ugyanígy teljesít, mint az ő videokamerájuk.

A Canon Digital Ixus 50 ára jelenleg bruttó 90 000 forint.

A fényképezőgépet a Canon Hungária Kft.-től kaptuk kölcsön kipróbálásra. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!