Röviden: Canon Digital Ixus i Zoom teszt

0
52


Külső, kezelés

Az Ixus i Zoom, bár vastagabb, mint némelyik ultrakompakt, egyéb méreteit és súlyát tekintve a legkisebbek közé tartozik. A négy létező színváltozatból (fekete, piros, arany és lila) mi a pirosat kaptuk, az optika körüli tükröződő felülettel és lekerekített széleivel a gép kifejezetten tetszést aratott. Persze mint minden, ami külsővel kapcsolatos, ez is ízlés kérdése – volt, aki mobilhoz hasonlította, volt, akinek nem tetszett, annyi biztos: az i Zoom stílusosan egyéni dizájnnal büszkélkedhet.

A kezelőszervek jól vannak elhelyezve – a módválasztó (visszajátszás, videó, fényképezés), a menü, a Canonnál megszokott func gomb, a nyomtatásra szolgáló Print/Share gomb, és a négyirányú gomb pont elegendőek arra, hogy gyorsan tudjuk kezelni a gépet. Zoomkart vagy külön zoomgombokat hiába keresnénk, egy ötletes megoldással ugyanis a négyirányú gombot fel és le mozgatva lehet a nagylátószög és a tele állás között állítani.LCD

Az Ixus i 1,5″-es kijelzője helyett az Ixus i Zoomban már egy 1,8″-es kijelző dolgozik. Az LCD 118 ezer pixeles felbontása ugyan nem nagy, ennél a kijelzőméretnél megfelelő minőségű képet ad. A menüpontok jól látható méretűek, mégis sok sor kifér egymás alá – a bennük való eligazodás így még könnyebbé válik.

Optika, sebesség

Elődjéhez képest a legmarkánsabb különbség az optikában található: mint a neve is mutatja, az Ixus i Zoom már zoomobjektíves gép. Kisfilmes rendszerbe átszámolva 38-90mm-es optikája 2,4x zoomátfogást jelent, ami érdekes megoldás akkor, amikor már a rejtett optikás gépek is háromszoros átfogással rendelkeznek, de mindenképpen több lehetőséget biztosít mint a fix fókusztávolságú optika. Az objektív fényereje a kis méret korlátai közé van szorítva, nagylátószög esetén f3,2, míg tele állásban f5,4. A záridőt a gép határozza meg 1/1600 és 1 másodperc között, de lehetőségünk van a hosszú záridő mód bekapcsolásával 1 és 15 másodperc között egyénileg meghatározni az expozíció idejét.Az 1/2,5″ méretű érzékelőlapkával maximum 5 megapixeles, 2274×1704 felbontású JPEG képeket készíthetünk. A makró mód csak tele állásban működik: ilyenkor 10 centiméteres tárgytávolságból kb. 5 centi a befogott kép szélessége. Az 5 pontos AiAF rendszerű autofókuszt szükség esetén ki is kapcsolhatjuk, ilyenkor a kép közepén lévő fókuszkeret alapján határozza meg a gép az élességet.

Az elkészült képek, bár kissé lágyak, színhelyesek, telítettek és élesek, köszönhető mindez a gép lelkét alkotó DIGIC II processzornak, ami villámgyorsan oldja meg feladatait. A bekapcsolási idő egy másodperc alatt van, a fókuszálás pedig az AF-segédfénynek hála még kevés fény mellett is gyorsan megy.

Vaku

Az ilyen kicsi gépek vakuja esetében az átlag a kis hatótávolság, nincs ezzel másképpen az Ixus i Zoom sem: nagylátószög esetén 2, tele állásban pedig 1,3 méterig hatékony a vakuja, ami, bár nem túl izmos, nem lóg ki a kategóriatársak közül. A vakumódok a szokásos auto, be (derítés), lassú szinkron és vörösszem-hatás csökkentő. Ha nagyobb fényerőre vágynánk, opcionálisan megvásárolható az állványmenetre csatlakozó külső slave vaku, ami akkor villan, amikor a gép vakuja. A gép elejére még autofókusz-segédfény is fért, ez egyben az időzítő visszajelző-lámpája is.Beállítások

A fényképezési módok a Func gomb megnyomásával váltogathatóak, az auto módon kívül van kézi, makró, portré, tájkép, éjszakai felvétel, saját színbeállítás, valamint mozgó gyerekek. A legrészletesebb beállításra természetesen a kézi és a saját színbeállítás módok adnak lehetőséget – kézi módban állíthatunk az ISO-értéken (auto/50/100/200/400 értékekben), a fehéregyensúlyon (auto, napos, felhős, 3 féle izzó, egyéni), az expozíció-korrekción, a fénymérés módján, valamint az effekteken (élénk, természetes, lágyrajzú, szépia, fekete-fehér).

A saját színbeállítások a következő effekteket teszik lehetővé: diapozitív, világosabb bőrszín, sötétebb bőrszín, élénk kék, élénk zöld, élénk vörös, szín kiválasztás, színcsere (egy adott színt egy másikra kicserélhetünk), saját színek (a vörös, zöld, kék, bőrszín színek élénkségének szabályozása +-2 értékig 1-es lépésekben). A színcsere opció arra való, amit a neve mutat, a szín kiválasztás funkció pedig egy adott színt hagy meg a képen és a többit fekete-fehérré teszi.

Videó, sorozatfelvétel, időzítő


AVI videó
640×480; 0:14 mp; 7,3 MB

A VGA (640×480) felbontású videóból maximum 1 GB-osat tud készíteni a gép, és a készült videó mérete is alacsony – ez azonban nem a jó tömörítés, hanem a gyenge képfrissítés miatt van, a legnagyobb felbontású videó ugyanis mindössze 10 kép/mp sebességű lehet. Nem sokkal jobb a helyzet 320×240 felbontás esetén sem, hiszen még ilyenkor is csak 20 kép/mp a sebesség, amin még mindig érezni a szaggatást. Felvétel közben a 4x digitális zoomot lehet használni, ilyenkor azonban tele állásba érve jól láthatóan csökken a képminőség. Videó módban is beállíthatunk fehéregyensúlyt, effekteket, sőt, a normál és a helytakarékos felvételi mód mellett használhatjuk a saját színbeállításokat is.

Sorozatfelvétel módban körülbelül 1,8-2 kép/mp sebességet érhetünk el, valamint készíthetünk időzített sorozatot is: a 2 és 10 másodperces sima időzítő mellett megadhatunk egy 1-30 másodperc közötti időt, és ehhez rendelhetünk hozzá egy 1-10 képből álló folyamatos sorozatot.

Extrák

Az elkészült képeket törlés ellen védetté tehetjük, maximum 60 másodperces hangjegyzetet fűzhetünk hozzájuk, valamint kiválaszthatjuk hogy melyik képek illetve videók kerüljenek bele a dizájnos áttűnésekkel tarkított diavetítésbe. Az Ixus i Zoom is kapott elforgatásérzékelőt : ez azt jelenti, hogy ha visszajátszás módban portré helyzetbe állítjuk magát a gépet, akkor a kijelzőn teljes nagyságban jelenik meg az álló formátumú kép. Visszajátszáskor 10x mértékig zoomolhatunk bele az elkészült képekbe. A gép menüje magyar nyelvű (természetesen egyéb nyelvek is választhatók).Az Ixus i Zoom az első Canon gép, amihez jár dokkolóegység is: a mellékelt fehér példány leginkább egy kádra hasonlít, aminek természetesen USB- és töltőkimenete van. Valamilyen megfontolásból a dokkolóegység is kapott egy állványmenetet, aminek felvétel közben kevés haszna van, hiszen a dokkban a gép automatikusan lejátszás üzemmódba kapcsol, és nem tudja kitolni az optikáját sem. Ettől függetlenül a dokkoló megkönnyíti a képek feltöltését, sőt, a mellékelt távirányítóval együtt a mutogatásukat is.Akku, memóriakártya

A géphez mellékelt 16 MB-os SD-memóriakártya igen kicsi egy 5 megapixeles géphez, hiszen mindössze öt darab fér rá a legjobb minőségű képekből. További bővítésre természetesen lehetőség van, a gép SD- és MultiMedia-kártyákat támogat. Az akkumulátor a CIPA-szabvány szerint 160 képre elég, ez közepes eredmény még akkor is, ha egy gép ilyen kicsi.


A doboz tartalma:

  • 16MB SecureDigital memóriakártya
  • NB-4L Li-ion akkumulátor
  • Akkutöltő
  • Dokkolóegység
  • Vezeték nélküli távirányító
  • Csuklószíj
  • USB-kábel
  • A/V-kábel
  • Szoftver CD
  • Használati utasítások (alap, haladó, szoftver és nyomtatás)

Összegzés

Az Ixus i Zoom tehát kicsi, stílusos és okos, a képminőségre és a funkciókra sem lehet panasz. Manuális beállításai híján azoknak ajánlott, akik a témamódokkal és a saját színbeállításokkal megelégszenek – persze ne felejtsük el az egyéni fehéregyensúly-beállítás és a hosszú expozíció lehetőségét sem. 5 megapixeles felbontása nagyobb nyomatokhoz is elég, mindenhol elfér, így bárhová megyünk, ideális társ lehet.

A Canon Digital Ixus i Zoom ára jelenleg bruttó 95 000 forint.

A tesztgépet a Canon Hungáriától kaptuk kölcsön, köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!