Röviden: Canon PowerShot A75 teszt

0

Külső

Talán a legnagyobb változás a külsőt érinti, hiszen egy újratervezett vázat kapott az A75, bár ennek anyaga is műanyag. A korábbi változatnál az LCD alatt négy, köztük igen fontos gombot helyeztek el, amelyek közül a fontosabbak most új helyet kaptak (Menu, Func és Set). A négyirányú navigáláshoz használatos gombok most modern, kör alakú elhelyezést kaptak, középen a Set gombbal. Ez mindenképpen pozitívum. A felvétel/lejátszás üzemmódja között váltó régi, kör alakú kapcsolót most tolókapcsoló váltotta fel.

A gép felső részén található a bekapcsoló gomb, az üzemmód-tárcsa valamint a zoom-vezérlő és exponáló gomb. Itt változás csak az üzemmód-tárcsában következett be, mégpedig egy új móddal, a téma móddal, vagyis SCN állással bővült.

Az állványcsavar menete maradt műanyag, helyzete nem változott, még mindig 1,5 cm-rel távolabb található, mint az optikai tengely vetülete. Ez jó pontossággal teszi lehetővé panoráma-felvételek készítését. A gép állványra helyezett állapotában az akkumulátorokat nem tudjuk kicserélni, de a memóriakártyát igen.Képérzékelő

A fényképezőgépben ugyanaz az 1/2,7″-os 3,34 Mpixeles CCD dolgozik, mint az A70-ben. A 2048×1536, 1600×1200, 1024×768, 640×480 pixeles képméreteken túl megjelent egy új lehetőség, a postcard. Postcard beállításkor nem változtathatunk tömörítési fokot (amely egyébként a szokásos SuperFine, Fine, Normal lehet). Ez esetben 3:2 oldalarányhoz igazíthatjuk a képeinket, de a felvételek nem 3:2 oldalarányúak lesznek. Elsőre ez kicsit furán hangzik, de ha eláruljuk azt, hogy ilyenkor egy szürke, félig áttetsző sáv jelenik meg az LCD felső és alsó sávjában, akkor könnyen rá lehet jönni, hogy itt ez segíti a komponálást, azért, hogy 10×15-ös papírképnél ne essen le fontos részlet, viszont ha monitoron nézzük meg a képet, kitöltse a teljes felületet. Kicsit furcsa megoldás az tény, de mindenesetre ötletes. Egyedül a felbontás és minőség beállítását hiányoltam itt, jó lett volna itt is engedélyezni, nem csak fix minőséget és fix 1600×1200 pixeles felbontást használni.

Az érzékenység itt is ISO50/100/200/400 lehet, az automatikus beállításon kívül. Az ISO50 feliratú érzékenység valójában ISO100-hoz van közelebb, de ezt már a Canon kompakt gépeinél megszokhattuk. Az ISO50 és ISO100 feliratú érzékenységek során nem jelentkezik zavaró mennyiségű képzaj, így szép fotók elkészítése válik lehetővé.

Képek komponálása

Az egyes fotók elkészítése során mind az LCD, mind az átnézeti kereső használható. A kereső meglehetősen kicsi, de mind nagylátószögű, mind tele állásnál éles képet ad. Az áttervezett külső, illetve az áthelyezett gombok miatt nagyobb LCD beépítésére is volt hely. A korábbi 1,5″-os képátlójú helyett az A75 1,8″ képátlójút kapott, melynek felbontása 118 ezer képpont. Ez szép, részletes képek megjelenítését teszi lehetővé, a pixelesség csak közelről nézve érzékelhető. Lejátszáskor a képekbe nagy mértékben belenagyíthatunk, így a részletek ellenőrzése könnyűszerrel elvégezhető.

Optika és vaku


A korábbi modellben alkalmazott optika került az A75-be is. A fizikai fókusztávolság 5,4-16,2 mm, amelynek látószöge megegyezik egy 35-105 mm-es kisfilmes optika látószögével. A fényerő nagylátószögnél F2,8, tele esetén F4,8. A 3x-os kompakt zoomoptikák között ez teljesen átlagos. A fókusztávolságot a nagylátószögű álláson kívül 6 pozícióban rögzíthetjük, ez átlagos érték. Makrózás során használhatjuk a zoomot is, legjobb kitöltést nagylátószögnél tapasztaltuk, ekkor 60 mm széles terület kitöltötte a teljes képet. Ez szintén átlagos érték. A frontlencsét kikapcsolt állapotban két fémlamella védi a sérülésektől, amely bekapcsoláskor automatikusan elhúzódik. Ha szűrőt szeretnénk illeszteni az optika elé, ahhoz először egy adaptert kell megvásárolnunk, melynek felhelyezése után 52 mm-es szűrőket csavarhatunk fel.

Kevés fény esetén az optikai tengelytől 4 cm-re lévő vaku szolgáltat megfelelő megvilágítást, amely sajnos a közelsége miatt sűrűn okozhat vörös szemeket. Ezt még sok esetben a vörösszem-hatás csökkentő üzemmód sem képes kiküszöbölni. A vaku üzemmódjai csak a szokásosak: tiltott, auto, derítés, vörösszem-hatás csökkentő.

Kézi beállítási lehetőségek

Az A70 és A75 egyik erőssége, hogy rengeteg beállítás elvégezhető rajta. A hasonló árú, konkurens termékek jó része csak program-automatika módban működtethető. A Canon már az A60-tól teljes rekesz- és zársebesség-prioritásos módot kínál (az A40 és elődei nem voltak rekeszelhetők, csak ND szűrővel csökkentették a CCD-re jutó fény mennyiségét). Nagylátószögnél F2,8; F3,2; F3,5; F4,0; F4,5; F5,0; F5,6; F6,3; F7,1 és F8,0 rekeszméret választható. Tele állásban természetesen a legnyitottabb rekeszérték F4,8. A zársebességet 1/2000 mp és 15 mp között változtathatjuk, szintén 1/3 blendénként. 1/2000 mp azonban nem választható F2,8 rekesznyílásnál, csak F4, vagy szűkebb értéknél.

A fénymérés háromféle módon történhet: kiértékelő, középre súlyozott átlagolt, vagy szpot.

Az üzemmódtárcsa állásai között megtalálhatjuk az A70-ben már megismert portré, tájkép, éjszakai, sport, hosszú záridős, és panoráma (csak vízszintes irányban) módokat, valamint az új téma-választás állást is, ahol hó, strand, tűzijáték, vízalatti, szobai, lombozat (foliage) értékek közül választhatunk.

A képeffektek a Canon gépeinél szokásosak: vivid (telítettebb színek), természetes, gyenge élesítés, szépia, fekete-fehér.

A fehér-egyensúly automatikus beállításon kívül kézzel is megadható napfény, felhős, izzó, fénycső, nagy színhőmérsékletű fénycső értékekre, valamint kézi beszabályozás is lehetséges.

Az élességállítás történhet az AiAF 9 pontos fókuszrendszere segítségével, vagy középre helyezett fix fókuszkerettel, illetve lehetőség van kézi élességállításra is. Ez utóbbi esetben kinagyított képrészletet nem, de távolságskálát láthatunk, ahogy az A70-nél is. Ha az AF rendszernek nem áll rendelkezésére elég fény az élesség beállítására, narancsszínű segédfényt is használhat, mely a vaku alatti kis LED-ből származik.

Sorozatfelvétel, videó

A sorozatképek kb. 2 kép/mp sebességgel készíthetők, 3 Mpixeles SuperFine módban közelítőleg 9 képig. Mozgóképet VGA, 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontásban rögzíthetünk. VGA felbontásban max. 30 mp-es, kisebb felbontásban max. 3 perces klipeket vehetünk fel egyszerre. A felvétel közben sem optikai, sem digitális zoom nem használható, valamint sem a fénymérés, sem a fókuszrendszer nem működik. Ez sajnos korlátozza a jó videók készítését.

Sebesség

A fényképezőgép bekapcsolása után kb. 2,5 mp-cel jelenik meg az élőkép, ez átlagos érték. A fókusz beállítása nagylátószögnél 0,6-1 mp, tele állásban 1-1,4 mp-ig tart. Makrózáskor 1-1,8 mp az élességállítás ideje. Ezek szintén átlagos értékek.

Extra szolgáltatások

A Canon PowerShot A75 elődjével megegyezően nyújt néhány extra szolgáltatást. Ilyen pl. a lejátszás módban igénybe vehető hisztogram, a képelforgatás, valamint a képek mellé történő hangmegjegyzés felvétele. Nem támogatja viszont az időzített sorozatok elkészítését. S ne feledkezzünk el az A75 bejelentésének igazi apropójáról, a PictBridge kompatibilitásról sem, amely számítógép közbeiktatása nélkül teszi lehetővé a képek közvetlen kinyomtatását arra alkalmas nyomtatón.

Akkumulátor, memória

A Canon A-sorozatában hagyományosnak mondható, hogy az olcsó, AA-méretű ceruzaelemes/ceruzaakkus megoldást használják. Nincs ez másként az A75-nél sem. A dobozban 4 darab alkáli elemet találunk, így még a vásárláskor érdemes beszerezni a szükséges akkumulátorokat és egy töltőt. A memóriakártya az olcsó CompactFlash, amelyből a 2 GB-nál nagyobb kapacitásút is támogatja a fényképezőgép. Gyárilag 32 MB-ost kapunk, mi azonban legalább 256 MB-os javaslunk a géphez.
Gyári tartozékok

A fényképezőgép dobozában a gépen, a kezelési útmutatón és a szoftvereken kívül a következőket találjuk:

– hordszíj

– USB kábel

– A/V kábel

– 32 MB-os HighSpeed ComapctFlash kártya

– 4 alkáli elem


A Canon PowerShot A75 azoknak lesz jó választás, akik szeretnék a legtöbb beállítást kézileg elvégezni, nem elégednek meg az érzékenység és fehér-egyensúly megadásával, kézben szeretnék tartani a blende és zársebesség értékeit is. Akik nem csak 10×15 cm-es papírképeket szeretnének, de fontosnak érzik az alacsony árat, biztosan jó társra találnak a Canon PowerShot A75-tel. A gép ára a cikk megjelenésekor bruttó 85e Ft.

A fényképezőgépet a kipróbálás idejére a Canon Hungária biztosította számunkra. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!