Tokok, fotóstáskák

0

Néhány fényképezőgép típusnál a kiegészítők közt szerepel a tok is. Ezek az városnézéshez, tengerparti nyaraláshoz megfelelnek, de túrázáshoz, sátorozáshoz már nem biztos. A gyári tokokkal ellentétben a túrafelszereléseket készítő cégek termékei az esőtől, párától és az ütődésektől is mégvedik a fényképezőgépet.

A Digitcam segítségével két igazán jónevű kiegészítő-gyártó, a kifejezetten fotóstáskák gyártásával foglalkozó Lowepro illetve az aktatáskákat és kiváló utazótáskákat készítő Samsonite termékeit próbáltuk ki.

A Lowepro az ultrakompakttól a profi SLR-ekig mindenféle fényképezőgéptípus számára gyárt tokokat és táskákat. A cég eredetileg hegymászók részére készített felszereléseket, így nem csoda, hogy termékeik különösen masszívak, de ugyanakkor kényelmesek, ergonómikusak. A legtöbb Lowepro hátizsákon és tokon felfedezhető a SlipLock embléma. Az ilyen termékek egymással kombinálhatóak, így egy nagyobb hátizsákra, például a Mini Trekker Classicra, több kisebb tok is felfűzhető, méghozzá gyorsan és nagyon erősen, köszönhetően a 4-5 cm vastag tépőzáraknak.A point & shoot gépekhez a D-Res sorozat kínálja a legjobb megoldást. Ezek a parányi, puha plüss bélésű tokok húsznál is több méretben kaphatók, így gyakorlatilag a ma kapható összes ilyen géphez létezik megfelelő tok. Így még a Pentax – éppen szerkesztőségünkben vendégeskedő – apróságához, az Optio S30-hoz is találtunk tokot. Ennél a gépnél pedig nem sok kisebb van ma a piacon!

A D-Res tokok kívülről erős, vízálló anyagból készülnek. Ugyanilyen masszív az összes varrás és a cippzár is. A cippzáras megoldás nem a legkényelmesebb, a kinyitáshoz két kézzel kell megfogni a tokot, így viszont garantáltan nem nyílik ki véletlenül. Hátul dupla tépőzáras SlipLock szíj kapott helyet. Ezzel övre és táskára egyaránt felcsatolhatóak a D-Res tokok. Belül a hátlapon a bélés anyagából kialakított memóriakártya-zseb van. A tokokhoz csuklószíj is tartozik.

A D-Res AW sorozat anyagai, forma- és színvilága megegyezik a többi D-Res-sel, ellenben nagyobb belső térfogatuk, több belső zsebük nagyobb, komolyabb gépek befogadására is alkalmassá teszik őket. Az AW az All-Weather rövidítése. Sokáig keresgéltük, hogy mitől lesznek az AW-k időjárásállóbbak az egyébként is impregnált „rendes” D-Res-eknél, de végül csak megtaláltuk a titok nyitját: a SlipLock szíj alatt, egy parányi, tépőzáras zsebben a régi esőköpenyekre emlékeztető, gumis „kapucni” rejtőzik.Mivel hely és idő hiányában nem áll módunkban részletesen ismertetni az összes nálunk járt D-Res tokot, készítettünk egy rövid felsorolást arról, hogy melyik D-Res tokhoz milyen gép passzol. A lista nem teljes, így ha az Ön gépéhez illő tokot nem találná a listában, kattintson ide.

D-Res 8S: Fuji FinePix A101/20x/303/310, HP PhotoSmart R707

D-Res 8M: Kyocera Sx, Nikon Coolpix 3700

D-Res 9: Olympus C-350/360/460/575/580 Zoom, Fuji FinePix F700/F710

D-Res 8: Canon PowerShot A75, Kodak CX 6230/7xxx

D-Res 10AW/Z10: Kodak DX 7630/7440, Sony V1

D-Res 20 AW: Nikon Coolpix 950, Olympus C-990 Zoom

D-Res 25 AW: Samsung Digimax 410, Canon PowerShot Gx

D-Res 120: Ricoh Caplio RR30A legnyagobb D-Res, az 50 AW már inkább kis méretű fotóstáska, mint tok: hordszíjjal, kisebb tükörreflexest is befogadni képes belső térrel és három belső zsebbel kényezteti gazdáját.A Lowepro egyik újdonsága a Linx széria, mellyel a városi, fiatalos és a többcélú felszereléseket kedvelőket célozza meg a gyártó. A Linx táskák könnyedebb vonalvezetésűek, színesebbek klasszikus társaiknál, anyaguk sem olyan vastag és belső térfelosztásuk is szabadabban variálható. A szerkesztőségbe a Linx 320 jutott el. Ez a táska külsőre bármely sportbolt polcán megállná a helyét, belül viszont ötletes térelválasztó elemeket találni, a hátlapba 3 cippzáros zsebet applikáltak, nomeg egy kis akasztót, melyre a mellékelt (SlipLock) mobiltartó, a kulccsomó vagy éppenséggel a kedvenc tornacipő akasztható.

A Trekker táskák, mint azt nevük is mutatja, kifejezetten a túrázni kedvelő, természetjáró fotósoknak készültek. E táskák kialakításakor mindenekelőtt a kényelem és a fotófelszerelés maximális védelme volt a fő cél.Micro Trekker 100: Erről a kis fekete táskáról kívülről senki meg nem mondaná, hogy akár egy teljes természetfotós-felszerelést képes elnyelni. Cippzár mögött azonban egy vérbeli fotóstáska rejtőzik: a szabadon variálható beltérbe az (SLR) gépen kívül belefér egy 400mm-es teleobjektív, a makróobjektív (összesen akár 6 kisebb, vagy 2-3 nagyobb objektív), pótakkumulátor, memóriakártyák (külön zsebekben), és ha éppen az kell, a vaku is. Na jó, az állvány azért nem.Mini Trekker Classic: A Mini Trekker ugyanaz, mint a Micro Trekker, csak nagyobban. Ez a táska a gép mellett két nagy teleobjektívet képes elnyelni, nomeg további 4-6 kisebb optikát. Emellett több SlipLock csatlakozási hellyel lett ellátva, mint kistestvére. A mell- és derékszíjon kívül összehúzó szíjjal is felszerelték, így nem kell attól tartani, hogy a hátizsák futás, hegymászás közben „magától” kinyílna.Az Orion Trekker anyagait, formavilágát tekintve nagyon hasonlít a Mini és Micro Trekkerre. Az Orion viszont kétrészes: a felső rész egy egyszerű hátizsák, amibe a tízórai és a kulacs rakható, az alsó rész viszont egy profi, bár kicsit kicsi fotószsák. A három Trekker hátizsák közül ez tűnt a legkényelmesebbnek és méretes felső rekesze miatt túrázáshoz is ez lehet a legjobb választás.A Nova 4 AW és Nova 5 AW klasszikus elrendezésű, professzionális fotós válltáskák, melyek nevüknek megfelelően fel lettek szerelve a D-Res-ekéhez hasonló kapucnival. Belterük többszintes, és természetesen variálható. Kívül egy nagy, és a táska minden oldalán több kis zseb bújik meg, így a legapróbb kacatnak is biztosan meg lesz a helye a Nova AW táskában.

A Samsonite fotóstáskái a műkedvelő fotósoknak készültek. Kompakt méretűek, jó anyagúak és ötletesek. Egyszerű formavilág, sötét tónúsú színek jellemzik őket.Trekking 120 és Trekking 130. Ez a két táska közel egyforma, a különbség mindössze annyi, hogy a 130 valamivel nagyobb.A Trekking táskák nagy előnye, hogy bár SLR gépek számára lettek tervezve, a hátuljukon található szíjakkal övre is rögzíhetőek, de kis méretük miatt a mozgást ekkor sem zavarják. A 120 és 130 további jellegzetessége a belső kialakítás: a gépet objektívvel lefelé, a szivacsos bélésbe vágott kör alakú lyukba kell helyezni. A külső vaku és egy csereobjektív fér el a tokban, a fényképezőgép két oldalán. További érdekesség még, hogy a Samsonite tokok fedele a hátoldal felé nyílik. Ez egyrészt megnehezíti a zsebtolvajok dolgát, másrészt, ha a tokot övre rögzítettük, megkönnyíti a pakolást, mivel a fedél nem takarja el a táska belsejét.

A D-F/V 2 a Samsonite szerint fotó-videó táska. Ugyanakkor nagy, de nem osztott belső mérete arra enged következtetni, hogy ez a táska elsősorban videokamerák befogadására lett kitalálva. Egy tükörreflexes géphez kevés benne a hely, főleg a csereobjektívek nem férnek el benne; kompakt digitálisokhoz viszont túl nagy, és mivel nem variálható a beltér, ezek az apró masinák mozgás közben ide-oda csúszkálnak benne. Videokamerához viszont ideális.A Trekking 100 egy parányi, kompakt digitális gépekhez ajánlott tok, mely vállszíjjal is rendelkezik, bár szerintem célszerűbb a hátsó karabinerrel egyszerűen a hátizsákra akasztani. Vékonyabb anyagú, mint a Lowepro D-Res tokok, ugyanakkor a nagy, cippzáros első zsebbe sok olyan hasznos apróság elfér, mint a pótakkumulátor vagy egy tartalék-memóriakártya.

Ha már a többlet-memóriákártyákról volt szó, beszámolónk végére idekéredzkedik két apróság is. Két parányi bőrtokról van szó, melyek nem fényképezőgép, hanem memóriakártyák és pótakkumulátorok tárolására lettek kitalálva. A két táska közül a nagyobbik sem méretesebb egy tolltartónál, így nemhogy egy átlagos méretű fotóstáskába, de még egy válltáskába is könnyedén belefér. Egy ilyen toknak nemcsak utazáskor, de otthon is nagy hasznát vehetjük: a tokban tartva nem porosodnak és nem keverednek el a kártyák. Mindkét tok a Hama terméke.A táskákat a Digitcam-től kaptuk kölcsön. A táskák aktuális árai megtalálhatók a cég honlapján!