Kipróbáltuk: Canon EOS-1D Mark II teszt

0

Bevezető

A Canon EOS-1D megjelenésekor szinte egyedülálló volt, hiszen olyan professzionális képminőséget és szolgáltatást nyújtott, amely az akkori technológia (2001. év vége!) csúcsát jelentette. Nem állíthatjuk, hogy az 1D egy elterjedt digitális vázzá vált volna, hiszen ára miatt csak a tehetősebb fotósok, fotoriporterek és hírügynökségek használhatták. Az 1D után 2004. január 29-én jelent meg az 1D Mark II frissített változat, amely a kor követelményeinek megfelelően nagyobb felbontású képérzékelőt és néhány apróbb, de nem jelentéktelen változtatást kapott. Az új CMOS-szenzor kétszer akkora felbontású, mint az elődmodellben lévő, az érzékenység is nagyobb skálán változtatható. A régi 1D egyik legerősebb tulajdonsága a 8 kép/mp-es, 20 képig tartó sorozata volt, az új 1D Mark II-ben a sorozat sebességét sikerült megőrizni, annak ellenére, hogy a felbontás kétszeresére nőtt. Ez bizony komoly feladatot ró a gép processzorára, amely így másodpercenként 69 millió pixel feldolgozására képes.
A digitális vázban a Canon által megtervezett és gyártott 28,7×19,1 mm-es (vagyis a képkivágás mértéke 1,3-szeres) CMOS érzékelője található. Ennek teljes pixelszáma 8,5 millió, amelyből 8,2 millió pixel vesz részt a képalkotásban. Az érzékenység legkisebb értéke az elődmodell ISO 200-ával szemben itt akár ISO 50 is lehet, a legmagasabb érzékenység pedig ISO 3200. Az ISO 100 és ISO 1600 tartományban az értékeket 1/3-ad Fé-enként választhatjuk ki. Legnagyobb képméret alkalmazásakor 3504×2336 pixeles, kisebb felbontás esetén 3104×2072 (6 Mpixel), 2544×1696 (4 Mpixel) vagy 1728×1152 (2 Mpixel) méretű fotókat készíthetünk. A fotókat csatornánként 12 bites veszteségmentes RAW formátumban, vagy JPEG fájlként menthetjük el. a RAW fájlok 9 MB méretűek. A JPEG minősége 10 lépésben állítható, minden felbontáshoz külön-külön hozzárendelve.
A vázra a szokásos EF bajonettes optikák csavarhatók fel, a halszemtől egészen az 1200 mm fókusztávolságú ultratele optikáig. A 300D-nél bevezetett EF-S bajonettű optikák (bár jelen pillanatban még csak egy létezik) nem használhatók.


Mint a korábban említettük, már az elődmodell is kiemelkedő képességeket mutatott a sorozatok készítésénél. Az 1D Mark II nagyobb belső puffere hosszabb sorozat készítést tesz lehetővé. Sorozat felvétel készítésekor kétféle sebesség közül választhatunk: alacsony sebesség 3 kép/mp-et, nagy sebesség 8,5 kép/mp-et jelent. Ez sebesség eléggé megdöbbentő, mintha valami varrógép dolgozna a kezünk között. A 8,5 kép/mp-es sorozat hangja meghallgatható itt (22 kHz, 8 bit, mono PCM WAV). Mindkét módban a készíthető képek száma megegyezik, csak a sebességnél mutatkozik különbség. A belső átmeneti tároló JPEG tömörítés használatakor a feldolgozott képeket tárolja, így a készíthető sorozat hossza erősen függ a tömörítési foktól, a felbontástól, a témától ill. az érzékenységtől is. Gyári adat szerint 8 Mpixeles, 8-as minőségű JPEG képből 40 képes sorozatot tudunk exponálni. 10-es minőséget választva nekünk 29 képet sikerült lőnünk gyors egymásutánban. RAW formátum alkalmazásakor a sorozat hossza 20 kép, amely 150 MB adatmennyiséget jelent (az átmeneti tároló pontos méretét nem ismerjük, de a szerzett tapasztalatok alapján 192 MB-osra saccoljuk).

Automatikus expozíció-sorozat 3 kép hosszban készíthető, a sorozat elemei között +- 3 Fé különbség adható meg, az elkészítés sorrendje menüből választható. Az automatikus expozíció-sorozat önmagában nem jelenti a szó szerinti sorozat módot, így azt külön be lehet állítani, hogy a 3 vagy a 8,5 kép/mp-es sorozattal, esetleg 1 képes móddal kombináljuk. Lehetőség van fehéregyensúly sorozat készítésére is, szintén 3 kép hosszban.
Az 1D Mark II áttörő újítása, hogy SecureDigital kártyát is használhatunk a kategóriában eddig elterjedt CompactFlash mellett. Ráadásul ezt úgy is tehetjük, hogy egyszerre két kártyát helyezünk a gépbe (1 CompactFlash, 1 SecureDigital), és ilyen esetben az egyik memóriakártyát akár biztonsági kártyaként is használhatjuk, vagyis a készített képek mindkét kártyán elmentésre kerülnek. Mivel a fényképezőgép támogatja a FAT32 fájlrendszert, így 2 GB-nál nagyobb kapacitású kártyákat is használhatunk.
A gép energiaellátását NP-E3, 12V-os 1650 mAh kapacitású (19,8 Wh!) Ni-MH akkumulátor biztosítja, amelyet a portré markolatba kell csúsztatnunk. Egy feltöltéssel gyári adat szerint, 20 fokos hőmérsékleten 1200 felvétel készíthető. Az akkumulátor töltése külső akkutöltővel lehetséges, amellyel egyszerre két akkut is tölthetünk. Az NC-E2 jelű töltő speciális csatlakozóval köthető össze az akkumulátorral. A memória-effektus kiküszöbölése érdekében a töltő képes az akkuk kisütésére is. A töltőáram 850 mA.