Röviden: Sony DSC-P93 teszt

0Miért is olcsó ez az 5 megapixeles fényképezőgép? A kérdést inkább úgy kellene feltenni, hogy miért drágább az 5 megapixeles sorozat többi tagja. A lehetséges okok a következők lehetnek:

 • kisebb méret
 • nagyobb LCD
 • rejtett optika
 • fém burkolat
 • ceruzaelemek helyett lítium ion akkumulátor
 • extra kiegészítők

Ha egy gépen ezek közül az extrák közül több is megvan, akkor annak az ára várhatóan magasabb, mint a DSC-P93 ára. A P93 jellemzőit a fentebb felsorolt területeken a következő listával lehet összefoglalni:

 • kompakt méret
 • közepes méretű LCD (1,6″)
 • normál háromszoros optikai nagyítású objektív
 • műanyag burkolat
 • ceruzaelemes/akkumulátoros áramellátás
 • extrák: 2 db ceruzaakku és hozzájuk való töltő

A sokak számára ismerős autós világgal párhuzamot vonva valahogy úgy jellemezném, hogy olyan ez, mint az az autó, amibe kevés extrát tesznek, nem különleges a formatervezése, de nagyon jó a motorja és jó áron hozzá lehet jutni. A P93-at szintén lehet úgy tekinteni, mint a W1 klasszikus Sony felépítésű és kisebb LCD-s változata.

Kívülről: klasszikus Sony forma, bevált megoldások
Aki látott már klasszikus Sony kompakt digitális fényképezőgépet, az első pillantásra Sony-ként azonosítja ezt a modellt is. A tervezők láthatóan az egyszerű, de divatos formára törekedtek úgy, hogy a márkára jellemző forma megmaradjon. A végeredmény remekül sikerült. Ugyan nem fém, de elég masszív felépítésű. Hosszúkás, de alacsony formája miatt relatíve kis helyen elfér.

Az előlap ívelt végébe került a háromszoros zoomátfogású optika, mellette található az AF segédfény és a kereső ablaka. A vakut próbálták a lehető legtávolabb építeni az objektívtől, és ezt a célt a hosszúkás forma jól támogatja. A két részegység távolságának a vörös-szem hatás kialakulásában van szerepe. Minél távolabb vannak egymástól, annál kevésbé valószínű a piros szemű fotóalanyok felbukkanása. A gép fogását egy krómozott betét segíti.

A fényképezőgép tetején a Power gomb és az exponáló gomb körül elforgatható programválasztó tárcsa található. A tárcsa egyik felén a szokásos módok, a másikon pedig a témaautomatika programjai találhatók.

A hátlapon enyhén mélyebbre téve található az 1,6″ képátlójú LCD monitor. Az elhelyezés előnye, hogy a hátára fektetett gépnek nem karcolódik az LCD-je. A kereső az LCD fölé, míg a kezelőszervek az LCD mellé kerültek. A gombok elrendezése logikus, kialakításuk praktikus. A csatlakozósort, ami hálózati adapter bemenetből, USB csatlakozóból és A/V kimenetből áll, egy gumilap borítja.

A kártyanyílást és az akkumulátornyílást egy közös ajtó borítja. A kivitelezés Sony-hoz méltó módon profi. Az elhelyezés előnye, hogy az állványra tett gépben is könnyedén lehet kártyát és akkut cserélni. Persze valószínű, hogy ezt a gépet kevés tulajdonos fogja állványra tenni, pedig a középre helyezett állványmenet miatt a gép rögzítése stabilan megoldható. A panorámaképek készítésének viszont nem kedvez ez a rögzítési pont, mert az állvány tengelye körül elforgatott géppel készült képek csak több apró hibával fűzhetők össze (pláne közeli és távoli témákat egyaránt tartalmazó gépek esetén).

Optika: 3x zoom, átlagos paraméterek
A Sony gyártmányúnak feliratozott optika paramétereit tekintve nagyon hasonló a DSC-W1-ben megismerttel. A különbség valószínűleg valamelyik lencse bevonatában keresendő, hiszen míg a W1-nél az optikán megtalálható a Carl Zeiss Vario-Tessar felirat, addig ezt a hasonló felépítésű és paraméterű P93 objektíven már nem találjuk meg. A legnagyobb látószögnél a gyújtótávolság 38 mm, ilyenkor a legnagyobb fényerő f/2,8. Telénél a gyújtótávolság 114 mm, a fényerő pedig f/5,2-re csökken. Ezek teljesen átlagos számok. A nagyítás a két végérték között 8 lépésben állítható, míg makró állásban kb. 8 cm az a legkisebb szélesség, ami még kitöltheti a képet.


Meg kell még említeni, hogy az optika körül futó króm gyűrű egy mozdulattal levehető, így a fényképezőgépre előtétlencsét tartó tubus is tehető. Ezt a korábban bemutatott többi 5 megapixeles Sony közül egyikkel sem lehetett megtenni. Így ha fontos az előtétlencsékkel való bővíthetőség, akkor a P93-at kell keresni.

Képminőség: 5 megapixel, jó állíthatóság, szép színek
Az 5 megapixeles érzékelő nem újdonság, képességeiről a T1, W1 és P120-as kipróbálásakor meggyőződhettünk. A felbontás 5 lépésben állítható: 5M (2592×1944), 3:2 (2592×1728), 3M (2048×1536), 1M (1280×960) és VGA (E-MAIL) (640×480). A JPEG tömörítés lehet Fine és Standard szintű. Az érzékenység ISO 100, ISO 200 és ISO 400 értékek valamelyikére állítható, de a megfelelő beállítás kiválasztása rábízható a fényképezőgép automatikájára is.

A képminőséget természetesen nyomtatásban is megnéztük. A Jordániában készült 5 megapixeles képek némelyikéből a Canon i965-ös fotónyomtatónkon A4-es nyomatot is készítettünk, de a részletgazdagsággal nem volt gond. A képek ugyan lágyak, ezért nyomtatás előtt érdemes egy kis élesítést beállítani, de a képek még anélkül is szépek. A Sony PictBridge kompatibilis, így a képek kinyomtatása akár számítógép nélkül, közvetlenül a fényképezőgépről is lehetséges.Extra szolgáltatások: élő hisztogram, videó, elforgatás
Bár az elején úgy jellemeztem, hogy nem tartalmaz extrákat, ez nem teljesen igaz. Mivel a gép fő szoftvere valószínűleg azonos azzal, mint amit a Sony a többi 5 megapixeles gépbe épített, a gép tudására nem lehet panasz. Van például felvételkor bekapcsolható hisztogram, amivel a képen lévő fényerőeloszlás ellenőrizhető. Szintén említést érdemel a 640×480 pixeles felbontású videók rögzítésének lehetősége. A zoom és az élesség felvétel közben ugyan nem állítható, de a fénymérés folyamatosan működik. A memóriakártyán lévő képek elforgathatók illetve még mentéskor mappákba rendezhetők.

Akkumulátor, memóriakártya:

A DSC-P93 áramellátását két ceruzaakkuval lehet megoldani. A fényképezőgép természetesen működik elemről is, de a Sony nagyon figyelmesen két Stamina akkut (2100 mAh) is mellékel a géphez, a megfelelő töltővel együtt. A ceruzaakkus megoldás előnye, hogy a tartalék akkuk beszerzése nem terheli meg a családi kasszát és a töltő akár más eszközökhöz használt ceruzaakkuk töltésére is használható. A P93 jól sáfárkodik az energiával, teljes napokat végig tudtunk vele fotózni anélkül, hogy bármi gond lett volna. Miután láttuk, hogy egy napot kibír két akkuval, a napi túrákra már nem cipeltünk magunkkal tartalék akkumulátorokat sem. Ennek ellenére a hosszú tartalmas napok miatt mindenképpen ajánlott egy tartalék szett beszerzéseA Sony a DSC-P93-ban természetesen a Sony által kifejlesztett MemorStick kártyatípus használható. A fényképezőgép kezeli a legújabb MemoryStick Pro kártyákat is, így a 128 MB-nál nagyobb kártyák is betehetők. A fényképezőgéphez a gyártó egy 32 MB-os kártyát mellékel, ami mellé mindenképpen érdemes egy legalább 256 MB-osat beszerezni.

Értékelés:


Kinek érdemes megnézni a Sony DSC-P93-at? Főleg annak, aki 5 megapixeles gépet keres, élvezni szeretné a Sony név mögötti minőséget, de nem akar vagy nem tud 100 ezer forintnál többet áldozni egy digitális fényképezőgépre. A P93-ban tulajdonképpen megvan minden, ami egy kompakt családi gépbe kell, 5 megapixeles felbontása nem csak nagyméretű nagyításokhoz, de képkivágásokhoz is elegendő, így a családi nyaralások után kreatív fotóalbumok készítéséhez is megfelelő.

A fényképezőgépet a Sony Hungária biztosította a kirándulás idejére. Köszönjük!