Röviden: Canon PowerShot A85 teszt

0


Valószínűleg valamelyik konkurens egyik emberének sikerült beépülnie a Canon marketing csoportjába. Az A85-tel ugyanis – feltehetően az említett ember hatására – a Canon szakított korábbi hagyományaival, és áttért a több gyártónál is felfedezhető átláthatatlan gépszámozásra. Az A85-nek ugyanis még csak távolról sem hasonlít az A80-hoz, jóval olcsóbb annál, és szolgáltatásait tekintve is kevesebbet nyújt. Bár felbontásuk közel azonos, az A80-ban 1/1,8″-es CCD dolgozik, míg az A85-ben 1/2,7″-es. Továbbá az A85 LCD-je 1,8″-as és az A80-éval ellentétben nem kihajtható. Azaz, bár a számok és a megszokás alapján a laikus (vagy logikus gondolkodású) fotós arra következtetne, hogy az A85 az A80 utódja, vagy legalábbis frissítése. A valóság viszont az, hogy az A85 az A75-tel áll szoros rokonságban. Nemcsak az LCD és a CCD mérete árulkodik erről, de a külső is. A két fényképezőgép ugyanis külsőre mindössze három részletben tér el: a markolat és a hozzá kapcsolódó díszbetét néhány árnyalattal sötétebb az A85-ön, a 3.2 mega pixels felirat helyett a 4.0 mega pixels virít a gép elején, no és persze a markolat elején a PowerShot A cimke után egy nyolcas és nem egy hetes következik.

Az azonban, hogy az A85 4 Mpixeles lett, a képminőség terén nem okozott lényeges változást, azaz maradtak az elvárható színhelyes, kontrasztos fotók, megfűszerezve egy parányival nagyobb részletgazdagsággal. Lévén az optika illetve a CCD mérete is megegyezik az A75-ével, a torzítások is hasonló mértékűek, az A85 képminősége a kategória elvárásainak minden szempontból tökéletesen megfelel.A gép szolgáltatásai szintén megegyeznek az A75-ével. Ezek közül érdemes újra megemlíteni, hogy lehetőség van teljes blende és záridő vezérlésre. A 15 mp-es leghosszab zársebesség kiváló éjszakai felvételek készítését teszi lehetővé, míg az ISO 50 (ez a valóságban ennél magasabb érték) igen alacsony zajszintet eredményez. Érdekessége az A85-nek, hogy – az egyébként nem különösebben gyors, 1,5 kép/mp sebességű – sorozatfelvétel közben a vaku is használható, de nemcsak az első képhez, hanem a sorozat teljes hosszában!

Az A85-ből sem maradhattak ki a mostanság oly népszerű témamódok. Így a kezdő fotósnak biztosan nem okozhat gondot, ha strandon, sípályán, szobában vagy víz alatt, esetleg éjszaka szeretne fotózni; de persze egy tűzijáték, esetleg egy portré vagy sportesemény sem hozhatja zavarba. Az AiAF rendszer az A85-ben is 9 fókuszpont közül válogat, adott esetben éjszaka is, köszönhetően a narancs színű AF segédfénynek. Az automatika helyett mi magunk is beállíthatjuk az élességet, ebben a procedúrában, ha az interpolált kép nem is, de legalább egy távolságskála a segítségünkre van.Ahogy az elvárható, az A85 VGA felbontású videó készítésére képes, hanggal, természetesen. A felvétel hossza viszont legfeljebb 30 mp lehet, de ami még ennél is rosszabb, sem a fénymérés, sem az autofókusz nem működik felvétel közben. Ezek után már nem meglepő, hogy a zoomrendszer is inaktív marad.

Bár a PictBridge szabvány általánosan elterjedt, az egyes gyártók gépeiben fellelhető nyomtatási paraméterek nem azonosak. A Canon azonban, lévén nyomtatógyártó is, odafigyelt arra, hogy a fényképezőgépei maradéktalanul kihasználják a szabvány nyújtotta lehetőségeket. Ezek fényében nem meglepő, hogy az A85-tel nemcsak a indexkép nyomtatásra, vagy egy képből több nyomat készítésére, de a képméret pontos beállítására is van lehetőség. Az A85 PictBridge kompatibilitását a szerkesztőség Canon i965 nyomtatóján teszteltük. A próbanyomat alapján nyugodtan állíthatom, hogy akár A4-es nyomat készítésére is bátran használhatóak a géppel készített fotók.Természetesen az A85 is Type I-es CompactFlash-t használ, mint az összes többi A sorozatú PowerShot gép. A dobozban egy 32 MB-os kártya lapul, közvetlenül a 4 db Panasonic alkáli elem mellett. Tehát már a gép vásárlásakor érdemes további 15-20 ezer Forintot a tárcába tenni, hogy még azon frissiben beszerezhessünk a gép mellé 4 ceruzaakksit és egy legalább 256 MB-os CF kártyát.


Ezek után csak egy lényeges kérdés maradhatott megválaszolatlan az A85-öt illetően, ugymint miért csak fél évvel az A75 után került bemutatásra? A válasz borzasztó egyszerű. Szó sincs bonyolult marketing-stratégiáról, vagy ismeretlen japán szokásokról, csupán csak új CCD-t kellett találnia/gyártania (erről nincs infónk) a Canonnak az A85-höz, mivel korábban nem volt 1/2,7″-es 4 Mpixeles lapkája.

A Canon PowerShot A85 kezdő és haladó fotósoknak egyaránt jó vétel, mivel alacsony ára ellenére szolgáltatásaival a gyakorlott amatőr fotósok igényeit is kielégíti, míg 4 Mpixeles felbontása akár A4-es nyomatok készítéséhez is elegendő.

A Canon PowerShot A85 ára bruttó 80.000 Ft.

A Canon PowerShot A85-öt a Digifénykép-Mediker-től kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.