Röviden: Canon PowerShot S45 teszt

0

A Canon az őszi Photokinán jelentette be – többek között – a PowerShot S45-öt. Az új DiGiC processzorral a Canon állítása szerint gyorsabb működés és még szebb képek kaphatók. Nos, a képminőséget nem is érheti erős kritika, hiszen remek képeket kaptunk az S45-től.

Az S45 elődjének az S40-es tekintendő. A két gép között – az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően – szinte csak szolgáltatásokban találunk különbségeket :
Canon PowerShot S40 és S45 főbb különbségei
. Canon PowerShot S40 Canon PowerShot S45
Autófókusz 3 AiAF terület 9 AiAF terület, vagy 300 pozíciós FlexiZone
Kézi fehér-egyensúly igen, egy igen, kettő
Időzített sorozat-felvétel nem igen
Automatikus kép-orientáció érzékelő nem igen
Automatikus fókusz-sorozat nem igen
Vaku-teljesítmény beállítása nem igen, 1/3, 2/3, teljes
Vaku-szinkron a második redőnyre nem igen

A hosszúkás formájú S45 legnagyobb felbontásban 2272×1704 pixeles képek elkészítésére alkalmas, de ezen kívül támogatja az 1600×1200, 1024×768 és 640×480 pixeles felbontásokat is. A 4 Mpixeles képek 21×15 cm-es papírképek elkészítésére is elegendő részletgazdagságúak. A képek minősége 4 fokozatban állítható, JPEG esetén Normal, Fine, Super-Fine használhatók, illetve rendelkezésünkre áll a veszteségmentes RAW formátum is. A zársebesség 15 mp és 1/1500 mp közötti lehet, de az automatika a bemozdulások előfordulásának csökkentése érdekében maximum 1/8 mp-es záridőt ad meg. Ha ennél nagyobb záridőre van szükségünk, akkor zársebesség-előválasztással 15 mp-ig növelhetjük. Az 1/1500 mp-es legnagyobb zársebesség csak F4,0 rekesz felett (tele esetén F7,1 felett) használható, mivel az előző modellhez (és a PowerShot G2-höz) hasonlóan itt is egy íriszes zárral látták el a gépet. A rekesz értéke F2,8 és F8 között módosítható. Az érzékenység ISO 50, ISO100, ISO200 és ISO400 értékekre állítható be, de az automatika is képes az érzékenység növelésére. Az ISO50 megadása inkább azt jelzi, hogy a gép szinte zajtalan képeket hoz létre, mintsem azt, hogy gyenge érzékenységű lenne. ISO50 esetében közel akkora fényértékekkel dolgozhatunk, mint más ISO100 érzékenységű gép esetén. Az ISO50 tehát ne keltsen senkiben ellenszenvet, ez itt nem nevezhető gyenge érzékenységnek.


A Canon PowerShot S45-ben természetesen Canon optika található (ugyanaz, mint az S40-ben), amelynek kezdő fényereje F2,8. Ez tele állás esetén F4,9-ig csökken. Ez az optikai teljesítmény közepesnek nevezhető. Az optika gyújtótávolsága 35-105 mm közötti értékre állítható be. A 3x-os zoomátfogású optika vezérlése 6 zoomállást tesz lehetővé. Az optikai zoomon felül 3,6x-es digitális zoom is használható. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 80 cm, makró módban nagylátószög esetén 10 cm, tele módban 30 cm. A makró esetén is használható zoom elősegíti, hogy akár 75 mm széles területet is teljes egészében befogjunk. Összehasonlítva a 75 mm-es legkisebb szélességet más gépek makróképességeivel, a Canon PowerShot S45 az átlagosnál kicsit gyengébb makróképességű. A fókusz beállítása a 9 pontos AiAF és 300 területes FlexiZone autófókuszon kívül beállítható kézileg is. Sajnos a kézi fókusz majdnem használhatatlan, hiszen az LCD-n kinagyított kép egyrészt kis méretű, másrészt igen pixeles. A kijelző jobb szélén a tárgytávolságot egy skálán láthatjuk. A fókusz helyes beállítását kevés fény esetén AF segédfény könnyíti meg, ami tele állásban a gyenge fényerőnek köszönhetően alig használható. A fehér-egyensúly beállítása sok érték közül történhet: napfény, árnyék, izzó, fénycső, fénycső nagy színhőmérséklettel, vaku, kézi 1 és kézi 2. Ezen a gépen is találunk átnézeti keresőt, ezt azonban nem látták el dioptria korrekcióval.

Az S45-ben csak a legfontosabb téma-módok kaptak helyet. Az 5 téma-mód a következő: portré, tájkép, éjszakai, sport és hosszú záridejű. A téma-módokon kívül panorámák készítését elősegítő funkciót is használhatunk. Sorzatfelvétel kétféle sebességgel készíthető, normál esetben 1,5 kép, nagy sebességű módban 2,5 kép készül el másodpercenként. Az S40-nel szemben az S45 már képes időzített sorozat elkészítésére is. Ekkor a készítendő képek számát 1-től 200-ig állíthatjuk be, a képek elkészítése között eltelt idő 1 és 60 perc közötti lehet. Az időzített sorozatfelvétel az exponáló gomb lenyomásakor indul.

A szolgáltatások között megtalálható lejátszás módban a hisztogram is, amely az alul- vagy túlexponálás elkerülését segíti elő. A hisztogram felett látható képen a beégett részeket a gép fekete-fehér villogtatással emeli ki, így a fotós azt is látja, hogy a kép mely részén történt beégés. Ez igen hasznos, hiszen a hisztogramból csak az derül ki, hogy a kép hány százalékán található beégett képpont, az nem, hogy ez a kép mely részén található. Ha ugyanis csak a kép szélein, sarkain, vagy a témától teljesen elkülönülve, akkor az a kép még lehet jól exponált.

A fényképezőgépet mind rekesz- és zársebesség előválasztás, mind teljes kézi módban használhatjuk.

Az automatikus expozíció sorozat esetén 3 kép készül el, a képek közötti Fényérték különbség 1/3 Fé és 2 Fé között állítható be, 1/3 Fé lépésekben. A DiGiC processzornak köszönhetően lehetőség nyílik fókusz-sorozat elkészítésére is, ekkor szintén három kép készül, a megadott tárgytávolsággal, illetve ahhoz képest elé- és túlfókuszálva.

Kellemes lehetőség, hogy a vaku akár a második redőnyre is szinkronizálható, így hosszú záridejű felvételek esetén nem kapunk furcsa „inverz mozgású” képet.

Mozgóképek felvételére természetesen van lehetőség, ez akár 180 mp terjedelmű is lehet, 320×240 pixeles felbontásban, hang rögzítéssel együtt.

Az állványmenet fémből készült, pontosan az optikai tengely alá helyezték el, így a panorámák készítésekor nem kell jelentős hibákkal számolnunk. A gép bekapcsolásakor az objektívvédő lemezt kell elmozdítani az objektív elől, illetve kikapcsoláskor oda kell visszatolni. Ez igen jó megoldás, hiszen kikapcsolt állapotban az optika biztonságos helyre kerül. Természetesen az objektívvédőt úgy alkották meg, hogy ne lehessen vele „lenyesni” a még kint lévő optikát.

A teszttéma itt is a Casio QV-R4-nél már megismert karácsonyi hangulatú. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül A képet remek részletgazdagság és az automatika által tévesen beállított fehér-egyensúly jellemzi. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás Az optika aberrációja itt sajnos jelentős. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A vaku fénye kevés volt a fehér-egyensúly helyrehozásához. A kép élessége tökéletes, beégett részek alig találhatók a képen. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépben CompactFlash kártyák használhatók, akár Type I, akár Type II, sőt a MicroDrive-val is kompatíbilis az S45. Gyárilag 32 MB kapacitású kártyát kapunk, a 4 Mpixeles felbontáshoz azonban illik legalább 256 MB-ot használni. A jó ár/kapacitás arányú MicroDrive segítségével akár 1 GB kapacitást is magunkkal vihetünk.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • li-ion akkumulátor

  • töltő

  • USB kábel

  • hordszíj

  • A/V kábel

A munkánk során a gép jobb felső részén lévő irányítógomb használata kissé nehéznek tűnt, bizonyára kell néhány nap, hogy az ember megtanulja, hogyan is kell a gomb közepét úgy benyomni, hogy a fényképezőgép csak a középső gomb megnyomását és ne az irányt érzékelje. További negatívumként említhető hogy jelentősen melegszik a gép, ami az elkövetkezendő téli időkben még kellemes hatású, azonban nyáron már problémát okozhat.

A Canon PowerShot S45-öt azoknak ajánljuk, akik fontosnak tartják, hogy szép, formás gépet használjanak, sokszor készítenének 10×15-ösnél nagyobb papírképeket, tűéles részleteket kívánnak, szeretnének nagyobb terjedelmű videofelvételeket is készíteni és ragaszkodnak a sokrétűen módosítható kézi beállításokhoz, viszont nem zavarná őket az optika átlagosnál nagyobb aberrációja.

A Canon PowerShot S45 nettó ára 172 ezer forint. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk