Röviden: Olympus C-720UZ teszt

0

Az Olympus már régóta készít kompakt nagy zoomátfogású digitális fényképezőgépet. A 2 Mpixeles C-2100UZ igen elterjedt volt, hiszen az optikán belül képstabilizátor is helyt kapott, így állvány nélkül is tökéletes képeket lehetett készíteni 380 mm-nel megfelelő fókusztávolsággal. A C-700UZ, C-720UZ és C-730UZ sajnos nem örökölte a remek képstabilizátort, így a kezdő – tapasztalatlan – fotósok könnyen kaphatnak bemozdult képeket.

A C-720UZ elődje a C700UZ volt, de már bejelentették az xD kártyával működő utódot a C730UZ-t is. Ez utóbbi azonban Magyarországon még nem kapható. A három gép közötti eltérés a következőképpen foglalható össze:
Olympus C-700UZ, C-720UZ és C-730 UZ főbb különbségei
. Olympus C-700UZ Olympus C-720UZ Olympus C-730UZ
Legnagyobb felbontás 1600×1200 1984×1488 2048×1536
Érzékenység ISO100 – ISO800 ISO100 – ISO400 ISO100 – ISO400
Fókusztávolság (35 mm-es rendszerbe átszámítva) 38-380 mm 40-320 mm 38-380 mm
Sorozatfelvétel 1,8 kép/mp 1,2 kép/mp 1,2 vagy 2,4 kép/mp
Támogatott kártyatípus SmartMedia SmartMedia SmartMedia és xD

Az Olympus C-720UZ legnagyobb felbontásban kissé szokatlan méretű, 1984×1488 pixeles képeket készít. Ez 18×13 cm méretű papírképek előállításához is elegendő. Legnagyobb felbontásban három minőségi fokozatot használhatunk, tömörítetlen TIFF-et, és két különböző veszteségi fokú (SHQ, HQ) JPEG formátumot. Az 1600×1200, 1280×960, 1024×768 és 640×480 pixeles felbontásoknál már nem változtathatunk a tömörítési fokon. A zársebesség 8 mp és 1/1500 mp közötti lehet. A rekesz értéke F2,8 és F8 közöttire állítható. A fényképezőgép ISO100, ISO200 vagy ISO400 érzékenységekkel használható.

Az Olympus C-720UZ kényelmesen kézben tartható. Jó kialakítása elősegíti a gép fix tartását, amire a képstabilizátor hiányában bizony szükségünk is lehet, főleg nagy fókusztávolságok esetén. Az optika F2,8-F3,5 fényerejű, ez a 8x-os zoomátfogását figyelembe véve jó értéknek számít. Az optika 33 zoomállással rendelkezik, ez már teljesen folyamatos zoom hatását kelti. Igen pozitív, hiszen nagy pontossággal állítható be a használni kívánt zoom mértéke. A fókusztávolság 35 mm-es rendszerbe átszámítva 40 mm és 320 mm közötti lehet. A 40 mm-es kezdő fókusztávolság már igen közel van a teléhez, így épületeket fotózva ez – ha nincs elegendő hely – kellemetlenül érintheti a fotóst. A 8x-os optikai zoomon felül további 3x-os digitális zoom is használható, ha erre feltétlen szükség van. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 60 cm, makrónál akár 10 cm. Makrózáskor a zoomot is használhatjuk, a legkisebb befogható terület szélessége 60 mm, ami jó makróképességre utal. A fókusz nem csak az automatika által, hanem kézileg is beállítható. Ilyenkor a kijelző teljes méretében nagyított képet látunk. A fehér-egyensúly az automatikus kiválasztáson kívül napfény, felhős, izzó vagy fénycső értékekre állítható be, sajnos kézi beszabályozásra nincs lehetőség. Mivel a nagy optikai zoom nem teszi lehetővé átnézeti kereső használatát, a drága tükörreflexes megoldás helyett az olcsóbb elektronikus keresőt (EVF) találjuk a gépen. Ennek a képe sajnos nagyon pixeles, de végső esetben a kép megkomponálásához használható. Az EVF esetén dioptria korrekcióra is van lehetőségünk.

A fényképezőgép támogatja, de nem segíti elő a sztereoszkópikus képek létrehozását. Sorzatfelvétel esetén másodpercenként csak 1,2 kép készíthető, 5 képig. Időzített sorozat nem készíthető, viszont az automatikus expozíció sorozat akár 5 képpel is elkészíthető.

A szolgáltatások között sajnos hisztogramot nem találunk. A fényképezőgépet mind rekesz- és zársebesség előválasztás, mind teljes kézi módban használhatjuk. Érdekes szolgáltatás, a PixelMapping, mellyel a hibás pixelek deríthetők fel, majd vonhatók ki a képalkotásból.

A mozgókép felvétele maximum 16 mp hosszú lehet, 320×240 pixeles felbontásban, hang nélkül. Mindenki döntse el maga, hogy ez mire elég.

Az állványmenet 1,5 cm-rel helyezkedik el távolabb az optikai tengelytől.

A teszttéma ez esetben is a már megismert karácsonyi hangulatú volt. Hogy a valós szituációkhoz igazodjunk, megvilágításnak két olvasólámpát választottunk. Ezek alaposan megtréfálták a gépek fehér-egyensúly állítását. Mivel a szobában legtöbbször vakut is használunk, készítettünk vakus felvételt is. Íme az eredmény:

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül A részletek nagyjából megvannak, de az élek nagyon lépcsőzetesek. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás. Nem igazán szép eredmény. még így is nagyon sárga. Az optika színszórása nagyon nagy. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A vaku fénye ellenére e színek nem lettek jók. A kép részletgazdagságával és élességével nincs gond, de a kép zajos.

A fényképezőgépbe SmartMedia kártyat tehetünk, gyárilag 16 MB kapacitásút kapunk, de célszerű rögtön a legnagyobb felbontású, vagyis 128 MB-os kártyát megvásárolni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • objektív védő sapka

  • 2 db CR-V3 lítium elem (egyébként 4 darab AA akkut célszerű használni)

  • USB kábel

  • Video kábel

  • Hordszíj

  • 16 MB SmartMedia kártya

  • sárga mosdószivacs a dobozban lévő hely kitöltéséhez (nem vicc!)

A gép kipróbálása során a kezelés nem volt nehéz, a gombok jó elhelyezésűek, talán a bekapcsoló gomb egy kissé szokatlan helyre került (LCD fölé). Negatívumként sorolható fel az optika jelentős aberrációja és a kézi fehér-egyensúly hiánya.

Az Olympus C-720UZ-t azoknak ajánljuk, akiknek fontos a nagy optikai zoom használata, ragaszkodnak a mélységélesség és a zársebesség sajátkezű beállításához, fontosnak érzik az érzékenység módosíthatóságát, de nem zavarja őket a nagy aberráció és nem akarnak videofelvételeket készíteni.

Az Olympus C-720UZ nettó ára 136 ezer forint. A tesztgépet a Mediker – Digifényképtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Mediker – Digifénykép üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk