Röviden: Casio Exilim EX-FC100 teszt

0

Videó, képminőség

Sorozat fényképezés, videó

A fényképezőgép egyértelműen legérdekesebb szolgáltatása a gyors sorozatfelvétel és a különleges videókészítés lehetősége. Nézzük ezeket részleteiben.

Nagy sebességű sorozat

Ekkor 6 Mpixeles képeket készíthetünk. Hogy hová lesz a fennmaradó 3 Mpixel? Elveszik. Itt tulajdonképpen képkivágás történik, pontosabban a gép csak ekkora részt olvas ki a szenzorból. Bizony, ez a nagylátószög elvesztését is jelenti. A sorozat sebességét 3; 5; 10; 15 és 30 kép/mp-re állíthatjuk be.

Előfelvétel

Az ultragyors sorozat remek, de ha nem tudjuk előre a lefotózandó esemény bekövetkeztének várható időpontját, akkor az 1-2 mp-nyi felvehető idő kevésnek bizonyulhat. Ezt hidalja át az előfelvételi mód, mely az exponáló gomb félig lenyomására indul, s innentől folyamatosan menti a képeket a pufferbe. Az ideiglenes memória frissítése folyamatos, vagyis a régebbi képek kiesnek a pufferből, helyüket pedig az újak váltják fel. Amint az exponáló gombot megnyomjuk teljesen, a gép befejezi a puffer feltöltését (max. 30 kép), majd ezt követően elmenthetjük kártyára a sorozatot.
A funkciómenüben azt is beállíthatjuk, hogy a 30 képes pufferből mennyi képet szánunk az előfelvételre, így az is megadható, hogy 20 kép legyen előfelvételben, s az exponáló gomb teljes megnyomásakor készüljön még 10 kép, ami a sorozat zárása lesz.

Lassított nézet

Ez a gyors sorozat mód egyik alkalmazási lehetősége. A fényképezőgépen lévő Slow gomb megnyomására elindul a sorozatfelvételezés, amelynek során – beállítástól függően – 1, 2 vagy 3 mp-nyi ideig készülnek a fotók 30, 20 vagy 15 kép/mp sebességgel. A felvétel után a kijelzőn folyamatosan nyomonkövethetjük a készített képeket, itt a lejátszás sebessége is változtatható. Az egész lényege az, hogy az így felvett képek közül az exponáló gombbal kiválaszthatjuk azt, amely számunkra a legjobban tetszik, s csak ezt fogja elmenteni a gép.

Belépés/kilépés sorozat

A Best Shot módok között két olyan beállítás is található, melyek a sorozatfelvételi szolgáltatásokat színesítik, és több mint érdekesek. A címben a magyar fordítást használtam: Belépés és Kilépés sorozat (CS). Az angol menü a hasonló Move Out/In kifejezéseket használja, amelyből szintén nem sok derül ki, amíg fel nem fedezzük magunknak ezeket a funkciókat.

A Belépés CS mód lényege, hogy a készülék azonnal elindítja a sorozatfelvételt, amint egy mozgó tárgy „belép” a gép kijelzőjén megjelent középső mérőkeretbe. A tapasztaltabb természetfotósok erre biztos felkapták a fejüket. Igen, a szolgáltatás emlékeztet a kedvelt – de technikailag nem túl könnyen megvalósítható – fotócsapdákra, melyeknél infra, lézer, hang, fény szenzorok segítségével indul az expozíció, ha a fotóalany valamilyen módon aktiválja ezeket.

A SET gomb megnyomása után a nyíl gombokkal pozicionálhatjuk a keretet a képernyőn belül, a zoomkarral pedig beállíthatjuk a méretét. Három fokozatban azt is megszabhatjuk, hogy a mozgás érzékelés milyen érzékenységű legyen. Magas érzékenységre állítva a gyorsabb mozgású tárgy belépését, alacsony értéken a lassabbakat észleli a gép. Az alap a Normál beállítás.

A Kilépés CS mód ugyanez, csak pepitában. Itt a mozgó tárgy keretből való kilépésére indul az automata sorozatfelvétel. Beállításai megegyeznek az előző móddal.

Természetesen ilyenkor is a gép sorozat módja dolgozik, tehát a maximális felbontás 6 Mpixel.

Videó, mozgóképrögzítés

AVI videó ~30000 kbps
1280×720 pixel 30 fps;
0:13 mp; 48 Mbyte

AVI videó ~9500 kbps
640×480 pixel 30 fps;
0:14 mp; 17 Mbyte

Videórögzítés terén is komoly képességeket rejt az EX-FC100. Maximális felbontásban 1280×720 pixeles videókat készíthetünk, emellett VGA, vagyis 640×480 pixeles felbontás is rendelkezésünkre áll. Hangfelvételt 44,1 kHz-es mintavételezéssel készít a fényképezőgép, sajnos csak mono hangzással. A videófelvétel során a fókuszrendszer nem működik, a fénymérés viszont aktív. Optikai zoomot sem használhatunk, ezt digitális zoommal, illetve VGA felbontásnál előbb képkivágással pótolhatjuk.

Kisebb felbontásnál kihasználható az új CMOS szenzor kivételes kiolvasási gyorsasága is, a Casio EX-FC100 ugyanis 210, 420 és 1000 kocka/mp-es sebességgel is képes mozgókép felvételre. Elérhető egy negyedik opció is, aminél 30 vagy 210 kép/mp között válthatunk, akár felvétel közben is.
A 210 kép/mp-es 480×360 pixeles videók 7×-es lassítással, a 420 kép/mp-es 224×168 képpontos mozgóképek 14×-es lassítással, míg az 1000 kép/mp-es 224×56 pixeles csíkban rögzített filmek 33×-es lassítással tekinthetők meg (a fényképezőgéppel akár a videóba is belenagyíthatunk lejátszás során és a lejátszási sebességet is módosíthatjuk).

Kár, hogy a gyorsabb filmfelvételhez kisebb felbontás, s ráadásul erősebb képtömörítés is társul.
A nagy sebességű videózásnál egyébként kellően nagy fénymennyiséget is a gép rendelkezésére kell bopcsátanunk, hiszen az 1000 kép/mp-es videó feltételezi, hogy egy-egy képkocka min. 1/1000 mp-es zársebességgel készüljön. Ahhoz pedig fény kell. Nem is kevés. Ha természetes fényben szeretnénk videózni, akkor nem árt, ha hétágra süt a nap. Teremben való videózáskor már nagy érzékenységet használ a gép, ami a videók zajosodásához vezet.

Nézzük a 210 kép/mp, 420 kép/mp és 1000 kép/mp-et bemutató kis videónkat:

480×360 pixel, 210 kép/mp

224×168 pixel, 420 kép/mp

224×56 pixel, 1000 kép/mp

További nagysebességű videók:

480×360 pixel, 210 kép/mp

224×168 pixel, 420 kép/mp

224×56 pixel, 1000 kép/mp

Mivel a Casio Exilim EX-FC100 ugyanazt a szenzort használja, mint az Exilim EX-FH20, ezért javasoljuk az FH20-szal készült nagysebességű videók megtekintését is. Ezt a Casio Exilim EX-FH20 tesztjében lehet megnézni.

A témamódok között egy érdekes videómódot is találunk, ez pedig a YouTube mód. Ez az ismert videomegosztó portálra készít felvételeket, 640×480 pixeles felbontásban. Az említett webhely fájlonként legfeljebb 100 MB-nyi feltöltést engedélyez, így ebben a beállításban e kerek fájlméretben maximalizálták a videókat.

A kész és kártyára mentett videókat szerkeszteni is tudjuk. Ez különösen a HS mód gyors felvétele után jön jól, hiszen nagy sebeségű felvételnél több másodperc is eltelhet, mire „célra tartjuk” a gépet, vagy amíg valóban történik valami érdemleges. 420 kép/mp-es sebességnél valóság 1 másodperces szelete, kb. 7 másodpercnyi videóanyagot jelent majd. A vágásnál kiválaszthatjuk, hogy a videó végéből, elejéből, vagy közepéből akarunk lenyesni. Ezután már csak a vágópozíció bejelölése van hátra (le nyílgomb) és a nem kívánt rész törlődik. Szintén hasznos szolgáltatás az állóképek kimentése videófájlból, s érdekes a lejátszás közben használható zoom.

A videók .AVI formátumban, MJPEG tömörítéssel kerülnek mentésre. A mozgóképek maximális felvételi ideje 10 perc lehet. Sajnos a kis tömörítés miatt elég gyorsan telik a kártya, VGA felbontásban másodpercenként kb. 1 MB-ot, HD felbontásban másodpercenként 3,5 MB-ot számolhatunk a mozgókép tárhelyigényére. Kár, hogy itt nem használták a más Casio gépekben már megtalálható H.264 kodeket, amely tömörebb és kisebb helyigényű videókat hozna létre.

Képminőség

Az általános képminőség vizsgálata során a színeket, illetve az objektív rajzolatát, homogenitását érdemes vizsgálni.
A színek általánosságban jók, csak alapbeállításban meglehetősen szaturálatlan képeket kapunk. Érdemes a menüben növelni a színtelítettséget.

Az objektív a nagy felbontású képérzékelőre megfelelő felbontású képet vetít, a 9 Mpixel kihasználható, legalábbis képközépen. Itt szép éles, részletgazdag területet kapunk. A sarkok felé közeledve kissé lágyul az optika.
Érdekes, hogy bár a tesztképeken a sarkoknál sincs durva hiba, az ISO tesztábrán borzasztó az eredmény a kép jobb oldalán, pedig ezeket a fotókat ugyanúgy készítettünk, mint eddig (kb. 1,5 méteres tárgytávolság, merőlegesen a felületre, 83 mm-nek megfelelő gyújtótávolsággal).

Térjünk is rá a képzaj kérdésére.
ISO100-nál szép részleteket láthatunk, a zajszűrés nem túlzó, bár ennek az is az eredménye, hogy a homogén felületeken már-már látható a luminancia és a színzaj is, De ez még igazából teljesen elfogadható.
Az érzékenységet ISO200-ra növelve a gép fokozza a zajszűrés erősségét, a finom részletek kezedenek eltünedezni, ez főként a 2. képkivágáson, a cérnaszálakon látszik. A képzaj az emelt zajszűrés ellenére jól láthatóan növekszik. Most nem mondanám azt, hogy minden további nélkül merjük használni az ISO200-at, hiszen ennél a fényképezőgépnél ez már kompromisszumot igényel mind a részletek, mind a zajmentesség tekintetében.
ISO400-nál jóval erősebb zajszűrést végez a gép, itt már meglehetősen egybefolynak a finom részletek, ellágyult kép az eredmény, amely nem túl szép 1:1 nézetben. 10×13 cm-es papírképen azonban még ez is jól fog mutatni, igaz a képzaj is erőteljesebb.
Az ISO800 érzékenységgel készült kép érdekes módon sötétebb lett, mint az ISO400-as. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy ez valójában kisebb érzékenységű, mint ISO800 (ISO640 és ISO800 közötti lehet). A zajszűrés itt már nagyon erős, a 9 Mpixeles képeken inkább csak 5-6 Mpixelnyi részlet látszik. 10×13 cm-es papírképen még elfogadható minőséget ad, de ezt az érzékenységet érdemes tényleg csak akkor választani, ha állvány nincs nálunk, vagy dinamikus témát fotózunk.
ISO1600 érzékenység hasonlóan az ISO800-hoz, nincs akkora fényérzékenységű, mint amit a számértékéből várnánk. A zajszűrés még erősebb, így a részletek méginkább megfogyatkoznak. Közelítőleg 4-5 Mpixelnyi részlet marad a képen. A zajszűrés ellenére sajnos még így is igen komoly képzajjal kell számolnunk, amely nem csak világosságbeli, de színbeli is. Legvégső esetre hagyjuk csak ezt az érzékenységet. Hogy felesleges-e ISO1600-at beépíteni a gépbe? Azt nem mondanám, hiszen még mindig jobb lehet egy zajosabb, kevesebb részlettel rendelkező kép, mint egy elmosódott, bemozdult témájú.

Érzékenység – képzajISO100; F4,1; 1/13 mp


ISO200; F4,1; 1/25 mp


ISO400; F4,1; 1/50 mp


ISO800; F4,1; 1/100 mp


ISO1600; F4,1; 1/200 mp


ISO100; F4,1; 1/13 mp


ISO200; F4,1; 1/25 mp


ISO400; F4,1; 1/50 mp


ISO800; F4,1; 1/100 mp


ISO1600; F4,1; 1/200 mp


ISO100; F4,1; 1/13 mp


ISO200; F4,1; 1/25 mp


ISO400; F4,1; 1/50 mp


ISO800; F4,1; 1/100 mp


ISO1600; F4,1; 1/200 mp


ISO100; F4,1; 1/13 mp


ISO200; F4,1; 1/25 mp


ISO400; F4,1; 1/50 mp


ISO800; F4,1; 1/100 mp


ISO1600; F4,1; 1/200 mp

Mellékelt tartozékok

A termék dobozában a fényképezőgépen kívül a következőket kapjuk:

  • NP-40 Lítium-ion akkumulátor
  • külső akkutültő
  • csuklópánt
  • USB- és A/V kábel
  • részletes leírás CD-ROM-on

Értékelés

Az Casio Exilim EX-FC100-at leginkább sorozatmódjai és videórögzítési képességei teszik egyedivé. Bár az Exilim EX-F1-hez és EX-FH20-hoz képest kissé lemaradt a sorozat felbontása, illetve a videózás lehetősége, annak, aki ultrakompakt méretet szeretne, ezt a békát le kell nyelnie. A gép ára azonban ezt tovább ellensúlyozza. Az Exilim EX-FC100 tehát azoknak ajánlható, akik kis méretű, gyors sorozat módú vagy különleges nagysebességű videózásra alkalmas masinát keresnek, 5×-ös zoomátfogással. Ha valaki ezen kívül még rejtett optikát is szeretne, akkor számára ott a Casio Exilim EX-FS10.
Ha szőrös szívűen kell rábökni a gép egyetlen kellemetlen pontjára, akkor az az állóképek képminősége lenne. Sajnos a képzaj és az optika viszonylag lágy rajzolata kicsit lerontja az egyébként pozitív összképet.

Az Casio Exilim EX-FC100 javasolt bruttó fogyasztói ára 82.000 Ft.

A fényképezőgép kipróbálását az Fast Hungary Kft. tette lehetővé. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A fényképezőgéppel készült tesztfotók megtekintéséhez kattintson a lenti linkre.

A képek fájlneveiben szerepel az érzékenység, a rekeszérték és a kisfilmre átváltott gyújtótávolság is.

Tipp: a megjelenő új ablakban mutasson rá egy indexképre, s tekintse meg a böngésző státuszsorát, ahol a fájlnévből kiderülnek a fenti adatok. A kép megnyitását új ablakban vagy új fülön érdemes végezni (shift+kattintás, control+kattintás, Macintoshnál középső egérgomb).

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!